Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Pri gréckom ostrove sa utopilo najmenej 24 utečencov, 11 je nezvestných

(Zdroj: SITA)

ATÉNY – Najmenej 24 ľudí vrátane desiatich detí sa dnes utopilo v Egejskom mori východne od gréckeho ostrova Samos. Ďalších desať ľudí sa podarilo zachrániť, 11 je nezvestných, informovali agentúry DPA a Reuters s odvolaním sa na grécku pobrežnú stráž.

Okolnosti tohto nešťastia nie sú známe. Zachránení utečenci boli totiž v šoku a nevedeli povedať, koľko osôb bolo na palube potopeného plavidla. Jeden muž, ktorému sa podarilo doplávať na breh, tvrdil, že loď viezla 40-45 ľudí. Na pátraní po ďalších preživších, resp. obetiach sa okrem gréckej pobrežnej stráže podieľa aj európska pohraničná agentúra Frontex.

Ide o druhé potopenie plavidla s migrantmi v priebehu dvoch dní. Pri stredajšom nešťastí neďaleko ostrova Kos zahynulo sedem ľudí vrátane dvoch detí. Grécke ostrovy sú hlavnou vstupnou bránou do Európy pre ľudí utekajúcich z oblastí vojnových konfliktov na Blízkom východe, ale aj pre tzv. ekonomických migrantov unikajúcich pred chudobou v Ázii a Afrike. Ich prílev sa neustal ani napriek zhoršeným poveternostným podmienkam počas zimy.

Najmenej 42 migrantov vrátane 17 detí sa dnes utopilo, keď sa ich člny prevrátili neďaleko dvoch gréckych ostrovov pri tureckom pobreží. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na pobrežnú stráž. Pri gréckych ostrovoch Kalolimnos a Farmakonisi stroskotali minulý týždeň dva člny s desiatkami osôb. Nešťastia neprežilo viac ako 40 migrantov.

Od začiatku roka do 24. januára prišlo z Turecka prišli do Grécka podľa údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) viac ako 44.000 migrantov. Cez Grécko vlani prešlo 850.000 z celkového počtu vyše milióna migrantov, ktorí prišli do Európy.

Viac o téme: GréckoHolandskoMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu