Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dva člny sa potopili pri gréckych ostrovoch: Najmenej 21 mŕtvych migrantov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

Najmenej 21 ľudí vrátane ôsmich detí zahynulo, keď sa v noci nadnes pri dvoch gréckych ostrovoch potopili dva pašerácke člny s utečencami a migrantmi. Desiatky ľudí prežili, ale prebieha ešte pátracia a záchranná operácia kvôli prípadným ďalším preživším. Informovala o tom agentúra AP.

Pri prvom nešťastí sa drevený čln so 48 ľuďmi dnes v skorých ranných hodinách potopil pri malom ostrove Farmakonisi vo východnej oblasti Egejského mora. Štyridsiatim pasažierom sa podarilo dostať na pobrežie, pobrežná stráž zachránila jedno dievča a z mora vytiahla sedem tiel - šiestich detí a jednej ženy.

Pri ďalšom nešťastí o niekoľko hodín sa drevená plachetnica s nezisteným počtom ľudí potopila pri ostrove Kalolimnos, južne od Farmakonisi. Pobrežná stráž zachránila 26 ľudí a vytiahla z mora 14 tiel - deviatich žien, troch mužov a dvoch detí. Po prípadných preživších pátrajú plavidlá pobrežnej stráže, vrtuľník a tiež súkromné člny. Podľa odhadov preživších sa na palube plachetnice nachádzalo približne 40-70 ľudí, nie je teda jasné, koľko osôb je nezvestných.

Grécko je vstupnou bránou do Európy pre ľudí, ktorí utekajú pred vojnou a chudobou a snažia sa dostať do Európskej únie. Vlani vstúpilo na územie Grécka vyše 800.000 osôb, väčšinou sa priplavili z neďalekého tureckého pobrežia na nevhodných člnoch na grécke ostrovy. Pri pokusoch dostať sa do tejto členskej krajiny EÚ zahynuli stovky ľudí.

Viac o téme: GréckoMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu