Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Migranti opäť dvíhajú tlak krajinám EÚ: Rakúsko ich chce prijať menej, Holandsko vyzýva na zníženie počtov

Mark Rutte Zobraziť galériu (6)
Mark Rutte (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Počet migrantov prichádzajúcich do Rakúska by mal byť ohraničený na 30.000-40.000 ročne. Tamojší denník Kurier to uviedol v súvislosti s dnešným "azylovým summitom" vo Viedni, na ktorom členovia spolkovej a krajinských vlád prerokujú opatrenia na obmedzenie migrácie.

Uvedená "smerná hodnota" pre celé Rakúsko vychádza z požiadaviek jednotlivých strán dvojčlennej vládnucej koalície. Zatiaľ čo konzervatívna Rakúska ľudová strana (ÖVP) presadzuje 30-tisícový limit so štvorročnou platnosťou, partnerská Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) uprednostňuje 40-tisícový limit počas troch rokov, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na vyjadrenie vicekancelára Reinholda Mitterlehnera z ÖVP citované v dnešnom vydaní Kurieru. Podľa Mitterlehnera je však potrebné takéto obmedzenia "právne vyjasniť", aby nedochádzalo k porušovaniu práva utečencov na priznanie azylu. Počas minulého roka požiadalo v Rakúsku o azyl takmer 90.000 osôb.

Migranti opäť dvíhajú tlak
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Rakúsko zavedie limity pre žiadateľov o azyl

Do polovice roku 2019 prijme Rakúsko maximálne 127.500 žiadateľov o azyl. Je to výsledok dnešného "azylového summitu" vo Viedni, na ktorom členovia spolkovej a krajinských vlád prerokovali opatrenia na obmedzenie migrácie.

Limit pre tento rok má byť 37.500 žiadateľov o azyl, čo je o približne 50.000 menej ako vlani. Horná hranica na rok 2017 bola stanovená na 35.000 žiadateľov o azyl, v roku 2018 ich Rakúsko prijme len 30.000 a v prvom polroku 2019 ešte o 5000 menej. Spolu s týmto opatrením a s pomocou Nemecka sa posilní ochrana slovinsko-chorvátskych hraníc. 

Čo sa bude diať v prípade, ak sa uvedené limity prekročia, zatiaľ zostáva otvorené. Odpoveď majú dať dve právne expertízy, ktorých výsledky sa očakávajú o niekoľko týždňov. Uvažuje sa o zriadení "čakacích zón" v blízkosti hraníc, uviedla agentúra DPA. Rakúsky sociálnodemokratický kancelár Werner Faymann, ktorý dlho nesúhlasil s akýmikoľvek limitmi, nazval uvedené riešenie "poslednou možnosťou" a "plánom B", ktorý má "vyburcovať" EÚ. 

"Veľký počet utečencov preťažuje náš systém," povedal vicekancelár Reinhold Mitterlehner z konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP). Na hraniciach sa preto bude klásť dôraz na kontroly a registráciu a nie je vylúčené, že utečenci budú vracaní späť.

Migranti opäť dvíhajú tlak
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Holandský premiér žiada zníženie počtu migrantov v EÚ do 6-8 týždňov

Európska únia musí výrazne znížiť počet utečencov prichádzajúcich do Európy už počas najbližších šiestich až ôsmich týždňov. Uviedol dnes na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu holandský premiér Mark Rutte.

Rutte, ktorého krajina začiatkom januára prebrala rotujúce predsedníctvo v EÚ, vystúpil pred poslancami EP, aby im predstavil priority Holandska počas šéfovania na čele EÚ. "Hovorím to veľmi jasne. Aktuálne čísla nie sú udržateľné. Dochádza nám čas," povedal Rutte v súvislosti s pokračujúcim prílivom migrantov do Európy. Spresnil, že EÚ potrebuje vidieť prudké zníženie počtu utečencov už v najbližších šiestich až ôsmich týždňoch.

Rutte zdôraznil, že pre EÚ je logické a nutné, aby venovala veľa času a energie na riešenie krízy utečencov v najbližších mesiacoch. Predstavitelia Holandska opakovane uvádzajú, že snaha o riešenie migračnej krízy bude patriť medzi priority ich polročného predsedníctva v EÚ.

Migranti opäť dvíhajú tlak
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

"Je veľmi dôležité, aby európske hranice boli pod kontrolou, a to najmä v Grécku, a aby sa registrácia utečencov vyriešila tak, aby  každá krajina zohrala svoju úlohu," povedal Rutte. Podľa jeho slov je veľmi dôležité, aby dohody, ktoré koncom minulého roka EÚ uzavrela s Tureckom, boli vykonané čo najrýchlejšie a aby sa vďaka ich implementácii uvoľnil tlak na vonkajšie hranice EÚ.

Turecko sa v rámci týchto dohôd zaviazalo, že bude úspešnejšie bojovať proti prevádzačom ľudí, ktorí pašujú migrantov cez more do Grécka, a že zmierni migračné toky do Európy. Holandský premiér s odkazom na úlohu svojej krajiny na čele EÚ uviedol, že Holandsko presadzuje názor, že "Európa nepotrebuje nové vznešené ideály alebo veľké vízie, ale potrebuje výsledky". 

Azylanti ani samosprávy nejavia záujem o arabský preklad ústavy

Holandské samosprávy ani žiadatelia o azyl v krajine nejavia záujem o text holandskej ústavy, ktorú nechala vláda preložiť do arabčiny. Uviedol to dnes spravodajský server DutchNews.nl.
Doposiaľ len tri z 390 holandských mestských rád oznámili, že budú distribuovať žiadateľom o azyl arabský preklad ústavy. Zatiaľ iba dve samosprávy umiestnili tento dokument na svojich internetových stránkach. 

Minister pre vnútorné záležitosti Ronald Plasterk prikázal rozoslať preklad ústavy do mestských zastupiteľstiev po celej krajine ešte vlani na jeseň. Vláda to vníma ako súčasť snáh o integráciu migrantov z iného kultúrneho a jazykového prostredia do väčšinovej holandskej spoločnosti. 
Podľa novín Telegraaf možno celý nápad na distribúciu arabského prekladu ústavy označiť za prepadák. Väčšina mestských rád vyhlásila, že šírenie ústavy medzi azylantmi nemá v náplni práce. 

DutchNews.nl upozornil, že holandská ústava je pre laikov ťažko pochopiteľná, a to bez ohľadu na jazyk v ktorom je napísaná. Samotným utečencom by integráciu oveľa viac uľahčili praktické rady ako text ústavy.

Migranti opäť dvíhajú tlak
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Nemecko: Migrácia nezastaví starnutie nemeckého obyvateľstva

Migrácia bude mať len obmedzený vplyv na starnutie nemeckého obyvateľstva, a to i napriek veľkému množstvu prichádzajúcich žiadateľov o azyl. Uviedol to štatistický inštitút Destatis so sídlom vo Wiesbadene, ktorý dnes citovala agentúra DPA. Do roku 2040 by mal počet obyvateľov Nemecka vo veku 67 a viac rokov dosiahnuť 21,5 milióna. V roku 2013 radili štatistiky do tejto vekovej kategórie 15,1 milióna Nemcov, čo predstavuje nárast o 42 percent. 

Počet osôb medzi 20 a 66 rokom by mal za rovnaký časový úsek klesnúť o 25 percent, a síce na 13 miliónov. Prichádzajúci migranti by mohli prispieť k spomaleniu procesu starnutia obyvateľstva v Nemecku, pripustil inštitút Destatis. Na zastavenie znižujúceho sa počtu mladých ľudí by však Nemecko potrebovalo ďalších 470.000 mladých migrantov ročne, dodal. 

Migranti opäť dvíhajú tlak
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Cez Srbsko prejdú len migranti, ktorí požiadajú o azyl v Nemecku alebo Rakúsku

Srbsko začne od dnešného dňa púšťať cez svoje územie len tých migrantov, ktorí uvedú, že majú v úmysle požiadať o azyl v Nemecku alebo Rakúsku. Informovala o tom agentúra Reuters.
Rakúske úrady minulý týždeň vyhlásili, že neumožnia na svoje územie vstup tým migrantom, ktorí uvedú, že chcú prekročiť severnú hranicu Rakúska a pokračovať v ceste cez Nemecko do iných západoeurópskych krajín. Dnes Rakúsko oznámilo, že počet ľudí, ktorí budú môcť v krajine požiadať o azyl obmedzí oproti vlaňajšku na polovicu. 

Srbský minister práce Alexander Vulin uviedol, že podobne bude postupovať aj Srbsko. 
"Od dnešného dňa na základe rozhodnutia rakúskej vlády, ktoré nám tlmočili vlády Slovinska a Chorvátska, nebudú môcť migranti pokračovať v ceste, ak neprejavia záujem požiadať o azyl na území Rakúska alebo Nemecka," uviedol pre agentúru Tanjug srbský minister práce. 

 

Viac o téme: UtečenciMigrantiMark Rutte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu