Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šokujúce VIDEO z Calais, migranti zaútočili na filmový štáb: Úrady začali tábor búrať!

Migranti sa vrhli na filmárov Zobraziť galériu (3)
Migranti sa vrhli na filmárov (Zdroj: Youtube/Maaike Engels)

CALAIS – Jeden z najväčších utečeneckých táborov v západnej Európe sa stal znova tŕňom v oku verejnosti. Predtým, ako ho začali francúzske úrady demolovať buldozérmi, bol dejiskom nepríjemného incidentu medzi skupinou migrantov a filmovým štábom, ktorý o ňom nakrúcal dokument.

Holandská filmárka Maaike Engelsová spolu s kolegom Teunom Voetenom nakrúcala dokument o zlých podmienkach v utečeneckom tábore Calais, ktorý aktuálne buldozéry začali zrovnávať so zemou, no dvojicu čakalo nepríjemné prekvapenie. Traja migranti v utečeneckom tábore v Calais s prezývkou „Džungľa“ na filmársku dvojicu zaútočili s veľkým nožom a obranným korenistým sprejom. Voetenovi sa pokúšali ukradnúť fotoaparát, kým Engelsová pokračovala v nakrúcaní.

Kamionista o vlások unikol smrti: Vystúpil z auta na diaľnici a potom to prišlo

Engelsová vo Francúzsku nakrúcala dokument s názvom Calais: Vitajte v džungli. Po incidente však neprepadla strachu, ale na Facebooku uviedla, že aj v tej najlepšej komunite nájdete zopár zloduchov. „Myslím, že život v takých podmienkach s veľkou pravdepodobnosťou urobí z tých menej kreatívnych, inteligentných a ambicióznych lotrov, pretože nemajú nič vyššie, na čo by sa zamerali,“ poznamenala. Ako dvojica po incidente spresnila, nič vážne sa nestalo, fotoaparát napokon Voetenovi neukradli  a ďalší migranti z Calais pribehli napadnutým na pomoc.

Šokujúce VIDEO z Calais,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Maaike Engels)

Tábor v Calais búrajú buldozéry

Francúzske úrady začali zmenšovať stanový tábor v prístave Calais. Takýmto opatrením chcú vzdialiť migrantov žijúcich v tábore o sto metrov od cesty vedúcej k prístavu, odkiaľ sa títo ľudia snažia tunelom prejsť do Británie. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

Migranti dostali v Calais vyhrievané kontajnery: Pre Rakúsko predstavujú výzvu

Buldozéry začali už v pondelok čistiť terén, z ktorého predtým vytlačili migrantov a tí sa presunuli hlbšie do tábora. S čistiacimi prácami pokračovali francúzske úrady aj v utorok. 
Prefektúra v Calais prisľúbila takto presídleným migrantom prednosť pri ubytovávaní v nových obytných kontajneroch, ktoré na mieste postavila približne pred týždňom a ktoré by mali poskytnúť prístrešie približne 1 500 migrantom. 

Šokujúce VIDEO z Calais,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/rt)

V utečeneckom tábore v Calais sa momentálne nachádza približne 4 200 migrantov, spresnila AP. Dodala, že viacerí z nich sa v uplynulých dňoch snažili zablokovať cestu vedúcu k prístavu. Prípadne na ňu aj hádzali kamene, aby tak spomalili dopravu a mohli ľahšie prekĺznuť do niektorého z nákladných áut smerujúcich do prístavu. Kritici opatrenia však vyjadrili obavu, že úrady plánujú zrovnať so zemou napokon celý tábor, aby sa tak zbavili migrantov.

Viac o téme: MigrantiCalais
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu