Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Lekári kritizujú reakcie Európy: Zlyhania, ktoré zmenili Stredozemné more na masový hrob

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Lekári bez hraníc/Florian Asis Schulz)

BRUSEL/PRAHA - Medzinárodná humanitárna a zdravotnícka organizácia Lekári bez zverejnila správu nazvanú „Prekážky na ceste do Európy“. Analyzuje v nej zdravotnícke a humanitárne dôsledky reštriktívnej politiky EÚ počas utečeneckej krízy v roku 2015. Európsku úniu v nej kritizuje za jej zlyhanie v reakcii na humanitárne potreby utečencov, žiadateľov o azyl a migrantov v Európe.

„Nielen, že Európska únia a európske vlády zlyhali v riešení krízy, ale aj aktívne zhoršili podmienky tisícov zraniteľných mužov, žien a detí. Tým, že sa sústredili na politiku odstrašovania a ich reakcie na humanitárne potreby utekajúcich ľudí boli chaotické,“ uviedol Brice de le Vingne, riaditeľ operácií Lekárov bez hraníc.

Migranti dostali v Calais vyhrievané kontajnery: Pre Rakúsko predstavujú výzvu

Správa nazvaná „Prekážky na ceste do Európy“ vznikla na základe svedectva pracovníkov Lekárov bez hraníc, pacientov a lekárskych dát zozbieraných v priebehu celého roka 2015. Podrobne ukazuje humanitárne dopady rôznych krokov Európy. Vysvetľuje, ako európske múry prinútili Lekárov bez hraníc a ďalšie humanitárne organizácie radikálne navýšiť svoje aktivity pri vstupných miestach do Európy.

Ešte nikdy v histórii nemali Lekári bez hraníc v Európe toľko zdravotníckych a humanitárnych projektov a pracovníkov. Nikdy predtým nemuseli mobilizovať na mori pátracie a záchranné lode.

Lekári kritizujú reakcie Európy:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/DHA via AP)

Migrácia nie je nový fenomén

„To, že ľudia hľadajú bezpečie a lepší život v Európe, nie je nový fenomén,“ dodal de le Vingne. „Naopak, je známy po mnoho rokov. Ale na začiatku roku 2015, keď sa Stredozemné more premenilo na masový hrob, sme dospeli k rozhodnutiu, že sa na to nemôžeme prizerať z brehu. V roku 2016 musia európske krajiny zvážiť, akú cenu platia ľudia za ich rozhodnutia, musia prijať zodpovednosť a poučiť sa zo svojich chýb.“

Správa popisuje prekážky, ktoré Európska únia a európske vlády postavili do cesty viac ako miliónu ľudí, z ktorých väčšina uteká pred vojnou a perzekúciou. Štáty napríklad neposkytujú žiadne alternatívy k nebezpečnému prekonávaniu mora, stavajú ploty s ostnatým drôtom a stále menia administratívne a registračné procedúry. V Taliansku a Grécku sú navyše neadekvátne podmienky v prijímacích centrách.

Lekári bez hraníc poskytli viac ako stotisíc zdravotníckych a psychologických konzultácií a zostavili reprezentatívny a dramatický zoznam dôsledkov týchto prekážok na zdravie ľudí.

Lekári bez hraníc sú humanitárnou a zdravotníckou organizáciou, nemôžu preto vyriešiť celosvetovú krízu vysídlených ľudí. Lekári, zdravotné sestry a psychológovia sa snažia zmierniť dôsledky reštriktívnej politiky na zdravie a životy pacientov.

Lekári kritizujú reakcie Európy:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Kríza bude pokračovať

„Rozumieme obavám a emóciám, ktoré takzvaná utečenecká kríza vyvoláva v spoločnosti. Lekári bez hraníc sú humanitárnou a zdravotníckou organizáciou a naším poslaním je zmierňovanie ľudského utrpenia a poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Snažíme sa tiež informovať o krízových situáciách a podnietiť verejnú diskusiu o úcte k ľuďom a ľudskému životu,“ podotkol k vydaniu správy Pavel Gruber, riaditeľ českej kancelárie Lekárov bez hraníc.

Situácia vo všetkých projektoch Lekárov bez hraníc nasvedčuje, že kríza bude pokračovať aj tento rok. Lekári bez hraníc pomáhajú ľuďom na úteku na mnohých miestach sveta, okrem iného v Egejskom mori, na Balkáne aj v krajinách ich pôvodu. Vo svete je viac ako 60 miliónov vysídlených ľudí, milióny vyháňa z domovov násilie a nestabilita. Pre Európu preto nadišiel čas, aby upustila od svojho prístupu stavania prekážok a poskytla pomoc a bezpečnú cestu žiadateľom o azyl, utečencom a migrantom, ktorí utekajú pred zúfalými podmienkami.

„Môže byť nový rok, ale vieme, že ľudia budú ďalej riskovať svoje životy a žiadna reštriktívna politika ich neodradí od snahy hľadať lepšiu budúcnosť pre seba i svoje rodiny. Aj naďalej voláme po bezpečnej ceste a naliehame na Európu, aby sa prestala zahrávať so životmi ľudí a ich dôstojnosťou,“ podotkla Aurelie Ponthieu, humanitárna poradkyňa Lekárov bez hraníc, ktorá sa venuje problematike vysídlenia.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Lekári bez hranícMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu