Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bez ich pomoci by bola tragédia utečencov oveľa väčšia: Lekári zachránili viac ako 20-tisíc životov

Až 43 percent zachránených potrebovalo lekársku pomoc Zobraziť galériu (4)
Až 43 percent zachránených potrebovalo lekársku pomoc (Zdroj: Lekári bez hraníc/Anna Sirinyach)

PRAHA - Po ôsmich mesiacoch na mori sa 30. decembra 2015 naposledy do prístavu vrátila loď Bourbon Argos, posledná z lodí Lekárov bez hraníc v Stredozemnom mori. Lode podnikli viac ako 120 pátracích a záchranných operácií, pri ktorých Lekári bez hraníc zachránili celkom 20 129 ľudí.

V zimnom počasí sa znížil počet ľudí prekonávajúcich Stredozemné more a Lekári bez hraníc sa domnievajú, že v súčasnej dobe sú prostriedky na riešenie aktuálnych potrieb na mori dostatočné. Znovu však vyzývajú, aby úrady Európskej únie zabezpečili adekvátne zdroje pre pátracie a záchranné operácie, ktoré zabránia tragédiám v nadchádzajúcich mesiacoch, keď sa znovu očakáva nárast ľudí na úteku.

Strašný nález na tureckom pobreží: Z mora vyplavilo 21 tiel migrantov, aj tri deti

„Nikto z ľudí na palubách chátrajúcich lodí, ktoré sme zachránili, by sa nedostal do bezpečia bez našej pomoci,“ uviedol Stefano Argenziano, šéf migračných operácií Lekárov bez hraníc. „Hoci sme stále pevne presvedčení o dôležitosti pátracích a záchranných operácií, sme lekári. Preto by pátracie a záchranné operácie nemali byť našou úlohou. Dúfame, že európske zdroje budú v roku 2016 dostatočné a naše lode nebudú potrebné,“ dodal.

Migráciu treba riešiť inak

Aj keď operácia Lekárov bez hraníc v Stredozemnom mori končí, organizácie zostáva v pohotovosti, aby mohla zakročiť, ak EÚ a jej členské štáty zlyhajú v ochrane životov tisícov mužov, ženy a detí, ktorí budú podľa očakávania utekať zo Severnej Afriky do Európy v najbližších mesiacoch.

Utečencov nezastaví ani zima či rozbúrené more: Prvá tohtoročná obeť je dvojročný chlapček

Ako už Lekári bez hraníc vyhlásili v máji 2015, keď vyslali na more prvú loď, neustále pátracie a záchranné operácie nie sú riešením migrácie cez more. Je to len dočasné opatrenie na zmiernenie strát na životoch, ktoré spôsobuje reštriktívna politika ochrany hraníc, keď ženie na more ľudí hľadajúcich ochranu.

Bez ich pomoci by
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Tisíce ľudí sú stále nezvestné

Vlani zomrel v Stredozemnom mori rekordný počet ľudí, napriek faktu, že prostriedky na záchranné operácie na mori boli navýšené. Pri brehoch Európy sa podľa oficiálnych čísel utopilo alebo je nezvestných 3 711 mužov, žien a detí. Skutočné čísla budú pravdepodobne oveľa vyššie.

„Je absolútne kľúčové, aby EÚ a jej členské štáty poskytli zdroje, ktoré budú proaktívne schopné reagovať behom hodiny od tiesňového volania. Avšak pátracie a záchranné akcie nemôžu zabrániť tomu, aby na mori umierali ľudia,“ povedal Brice de la Vinge, riaditeľ operácií Lekárov bez hraníc.

Bez ich pomoci by
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

„Umieranie ľudí v Stredozemnom či Egejskom mori zastaví len zavedenie takej politiky a praktík, ktoré poskytnú bezpečné a legálne cesty do EÚ a eliminujú tak potrebu ľudí obracať sa na pašerákov a preplnené gumové či drevené lode, aby sa dostali k brehom Európy,“ podotkol.

V roku 2015 pôsobili tímy Lekárov bez hraníc na troch lodiach, pomohli viac ako 23-tisíc ľuďom v núdzi. Išlo o priamu záchranu (20 129 ľudí), ale aj transfery z ďalších lodí, či na iné plavidlá. Lekári bez hraníc sa podieľali na 120 rôznych záchranných akciách a viac ako 80-krát sa bezpečne vylodili v Taliansku. Dáta z lode Bourbon Argos ukazujú, že 4 424 zachránených ľudí (43 %) potrebovalo lekársku starostlivosť, 355 (8  %) malo vážne zdravotné problémy a 140 (1,4 %) boli tehotné ženy. Lekári bez hraníc naďalej pomáhajú ľuďom na úteku na mnohých miestach sveta - okrem iného v Egejskom mori, na Balkáne aj v krajinách ich pôvodu.

Bez ich pomoci by
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Alessandro Penso/lekári bez hraníc)

 

Viac o téme: MigrantiLekári bez hraníc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu