Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kolín čelil rozsiahlym sexuálnym útokom a krádežiam: Stoja za tým všetkým prisťahovalci?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOLÍN - Polícia v západonemeckom Kolíne rieši rozsiahly prípad sexuálnych útokov a krádeží počas silvestrovskej noci, obeťou sa stalo najmenej 80 ľudí. Dnes to podľa denníka Kölner Stadt-Anzeiger oznámil policajný prezident Wolfgang Albers.

Za útokmi stáli početné skupinky mužov, ktorí boli podľa svedkov arabského a severoafrického výzoru. Sexuálne napadnutá bola aj policajtka v civile. "Stav, kedy uprostred mesta dochádza k takýmto činom, je neprípustný," povedal dnes Albers o silvestrovských udalostiach v okolí kolínskej hlavnej stanice. Kolínska primátorka Henriette Rekerová na utorok zvolala schôdzku s predstaviteľmi polície.

Albers na tlačovej konferencii oznámil, že na priľahlom námestí sa zhromaždila asi tisícka mladých mužov arabského vzhľadu, ako uviedli svedkovia aj policajti. Z tohto davu sa následne vyčlenili skupinky o 20 až 100 ľuďoch, ktorí potom obkľučovali, okrádali a obťažovali ženy. Albers v tejto súvislosti hovoril o sexuálnych deliktoch v masívnej forme a znásilnenia.

Útočníci potom svoje obete pripravili o mobilné telefóny, kabelky či peňaženky. Najmenej 15 žien bolo sexuálne obťažovaných. Niektoré zo žien, ktoré cituje denník Die Welt, vypovedali, že ich muži obchytkávali po celom tele. "Náhle som zacítila ruku na svojom zadku, potom na prsiach, nakoniec ma obchytkával všade," uviedla jedna zo žien. "Jeden útočník siahol do nohavíc i policajtke v civile," povedal Arnold Plickert z policajného odborového zväzu. Kolínska polícia označila niektoré sexuálne útoky ako snahu odviesť pozornosť obetí od vreckových krádeží.

V nedeľu pri kolínskej stanici zadržala polícia päť ľudí, ktorí sa údajne podieľali na obťažovaní žien a okrádaní cestujúcich. Či ale tieto činy súvisia s udalosťami silvestrovskej noci, nie je podľa vyšetrovateľov jasné.

Nemecké médiá teraz riešia otázku, koľko ľudí sa na incidentoch v poslednom dni roka podieľalo a kto vlastne útočníci boli. Jeden z vyšetrovateľov listu Kölner Stadt-Anzeiger povedal, že za krádežami a obťažovaním nie sú utečenci, ktorí v posledných mesiacoch do Nemecka masovo prichádzajú. Nemenovaní predstavitelia zemského ministerstva vnútra Severného Porýnia-Vestfálska však uviedli, že niektorých útočníkov polícia pozná a že sú to problémoví prisťahovalci zo severnej Afriky, ktorí do Nemecka prišli asi pred dvoma rokmi ako utečenci.

Viac o téme: NemeckoKolín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu