Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

To je biznis! Česi začali pre nemeckú vládu deportovať neúspešných žiadateľov o azyl

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - K pravidelným a charterovým letom pridal český letecký dopravca Travel Service nový biznis. Najmä pre nemeckú vládu začal deportovať utečencov, ktorí nezískali azyl. Ide však o biznis, ktorým sa firma príliš nechváli. Informoval o tom server iDNES.cz.

V Českej republike sa na novinku Travel Service prišlo vďaka nedávnej fotografii agentúry DPA z deportácie utečencov z nemeckého mesta Kassel. Sú na nej neúspešní žiadatelia o azyl nastupujúci do lietadla s logom spoločnosti SmartWings, ktorá spadá pod obchodnú značku Travel Service.

"Spolupráca prebieha od polovice júla a Travel Service odvtedy odbavil z rôznych nemeckých miest desiatky letov," povedala hovorkyňa Travel Service Vlaďka Dufková. Ďalej aktivity spoločnosti nechcela komentovať, podľa nej to neumožňujú podmienky zmluvy. Firma nemá kontrakt priamo s nemeckými úradmi, ale s jedným z veľkých leteckých brokerov, s ktorým dlhodobo spolupracuje.

"Charterové lietadlá na spiatočné lety nie sú objednávané samotnou políciou, ale sprostredkovateľom, s ktorým je uzatvorená rámcová zmluva. Výber (leteckej spoločnosti) záleží výhradne od sprostredkovateľa," vysvetlil Jan Jaskolla z tlačového oddelenia prezídia spolkovej polície.

Z Nemecka odlietajú späť do svojej domoviny najmä utečenci z Balkánu, ktorí nemajú na azyl nárok, no napriek tomu sa o jeho získanie usilujú. Len za prvých 10 mesiacov roka Nemecko letecky deportovalo takmer 15.000 utečencov, ktorí nezískali azyl. Podľa politikov však v Nemecku zostávajú tisícky utečencov bez šance na dlhodobý legálny pobyt, pričom sa ich nedarí vrátiť do krajiny, odkiaľ pochádzajú.

Viac o téme: Praha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu