Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nemecká vláda chce obmedziť počet azylantov z Afganistanu: Hraničné kontroly sa predĺžia

Nemecká polícia stráži hranice s Rakúskom
Nemecká polícia stráži hranice s Rakúskom (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká vláda chce v spolupráci s afganskou vládou výrazne obmedziť počet uchádzačov o azyl prichádzajúcich z tejto ázijskej krajiny. Vyhlásil to dnes nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere, ktorého cituje agentúra DPA.

"Afganistan sa umiestňuje v tomto mesiaci, a tiež v priebehu celého roka, zatiaľ na druhej priečke zoznamu krajín pôvodu. To je neakceptovateľné," povedal de Maiziere v Berlíne. Medzi azylantmi navyše podľa neho rastie podiel Afgancov zo strednej vrstvy.

"Sme zajedno s afganskou vládou: Toto nechceme," doplnil de Maiziere s tým, že afganská mládež a stredná vrstva by mali zostať vo svojej vlasti, aby ju mohli budovať. Berlín a Kábul sa teraz budú snažiť o zvýšenie počtu vrátených azylantov a zmenu "rozhodovacej praxe".

De Maziere v tejto súvislosti vyhlásil, že nemeckí vojaci a policajti prispeli k tomu, aby bol Afganistan bezpečnejším, a Kábul tiež dostal rozsiahlu rozvojovú pomoc. "Dá sa teda očakávať, že Afganci zostanú vo svojej krajine," tvrdí nemecký minister, hoci pripúšťa, že "bezpečnosť v Afganistane prirodzene nie je tak vysoká ako inde".

De Maiziere podľa vlastných slov ráta vo všeobecnosti s razantným zvýšením počtu prípadov, keď nemecké úrady neúspešných žiadateľov o azyl vyhostia alebo títo odcestujú dobrovoľne. Nástup nového trendu očakáva už v najbližších týždňoch, a to vďaka nedávno prijatým zmenám v nemeckých azylových zákonoch. Nemecko pritom budú musieť opustiť "desaťtisíce odmietnutých žiadateľov o azyl z Balkánu", varoval minister.

De Maiziere dnes v súvislosti s migračnou krízou zároveň kritizoval prístup Rakúska k zvládaniu vlny utečencov prichádzajúcich v uplynulých dňoch po tzv. balkánskej trase. Týchto utečencov podľa neho "bez akéhokoľvek predošlého varovania po zotmení privážali na určité miesta a odtiaľ prichádzali nepripravení a bez akéhokoľvek zaopatrenia na nemeckú hranicu". Ich prijímanie v Bavorsku zvládli len s najvyšším vypätím. Rakúsko však v utorok prisľúbilo, že "sa opäť vráti k usporiadanému postupu", povedal de Maiziere.

De Maiziere informoval EK o ďalším predĺžení hraničných kontrol 

Nemecko, ktoré v súvislosti s prílevom značného množstva migrantov dočasne obnovilo 13. septembra hraničné kontroly, ráta s ich ďalším predĺžením predbežne do 13. novembra. V prípade, že nedôjde k výraznému zlepšeniu súčasnej situácie, kontroly by následne pokračovali ďalšie tri mesiace. Vyplýva to z listu, ktorý Európskej komisii adresoval spolkový minister vnútra Thomas de Maiziere, informovala dnes agentúra DPA.

De Maiziere sa v zdôvodnení odvoláva na rôzne články schengenského hraničného kódexu, ktorý umožňuje v princípe dočasné obnovenie kontrol v rámci Schengenu na niekoľko dní. Predĺženie je možné na obdobie maximálne šiestich mesiacov, za mimoriadnych okolností môžu kontroly trvať až dva roky. Nemecko opätovne zaviedlo hraničné kontroly na svojich hraniciach s Rakúskom a ČR 13. septembra. Odvtedy ich opakovane predĺžilo, momentálne až do 31. októbra.

Nemecký minister v liste pripomína, že jeho krajina je ako žiadny iný členský štát EÚ vystavená bezprecedentnému, neriadenému a nekontrolovanému prílevu migrantov hľadajúcich azyl. Tento prílev má v mnohých ohľadoch vážne dôsledky pre verejný poriadok a vnútornú bezpečnosť v Nemecku. Hraničné kontroly sú preto potrené, aby sa neriadenú a nekontrolovanú migráciu aspoň čiastočne podarilo dostať do usporiadaného rámca, vyplýva z De Maizierovho listu.

Viac o téme: NemeckoAfganistanMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu