Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Utečeneckú krízu vraj rozdúchava Rusko: Platí autobusy, ktoré dovážajú migrantov z Balkánu

Martin Stropnický Zobraziť galériu (4)
Martin Stropnický (Zdroj: SITA)

PRAHA – Český minister obrany prišiel so šokujúcou správou. Podľa jeho slov utečencom pri prechode do západnej Európy pomáhajú Rusi, a to formou zaplatených autobusov dovážajúcich migrantov z Balkánu. Martinovi Stropnickému to mal povedať jeho maďarský kolega a on to prezradil denníku Mladá Fronta Dnes.

„Od maďarského ministra obrany mám informáciu, ktorú nemôžem stopercentne potvrdiť, ale nemám dôvod jej neveriť, že na území Balkánu boli v nemalom množstve pristavené autobusy. Nikto nevie, odkiaľ sa tam vzali, ale dosť pravdepodobne boli financované Ruskom. Posun ľudí k tej vytúženej schengenskej hranici sa odohrával aj týmto spôsobom,“ povedal minister Stropnický.

Utečeneckú krízu vraj rozdúchava
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Vyjadril sa aj tým spôsobom, že Rusko financuje príliv utečencov do Európskej únie aj iným spôsobom: „Nemôžem to nijako dokázať, ale môžeme si položiť otázky, komu súčasná masívna kampaň voči Európskej únii asi slúži. A môžem povedať, že jednotná a pevná únia rozhodne prianím Ruskej federácie nie je.“

Minister obrany ČR Martin Stropnický
Zobraziť galériu (4)
Minister obrany ČR Martin Stropnický  (Zdroj: SITA)

Cieľom Rusov je podľa jeho slov aj rozdelenie NATO, a to najmä po názorovej stránke: „Napríklad práve na tom, ako bude (Rusko) predávať svoj útok proti Islamskému štátu.“ Celý jeho rozhovor sa týkal rozhodnutia českej vlády, ktorá minulý týždeň schválila vyslanie vojakov a ženijnej techniky na hranice do Maďarska, ako informovala web stránka Mladej Fronty Dnes.

Utečeneckú krízu vraj rozdúchava
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Minister obranyUtečenciRuskoMartin Stropnický
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu