Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Migranti ako terč útoku: Maskovaní útočníci chceli vniknúť do ich dočasného príbytku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ULTRECHT - Provizórne zariadenie slúžiace na ubytovanie utečencov v holandskom Woerdene sa v noci nadnes stalo terčom útoku asi dvoch desiatok maskovaných páchateľov, podľa svedkov vo veku od 20 do 40 rokov. Išlo o prvý väčší atak podobného charakteru v krajine tulipánov, pri ktorom útočníci použili tak pyrotechniku, ako aj vajcia pokúšajúc sa o vniknutie do budovy.

Športová hala v mestečku neďaleko Utrechtu slúži od stredy ako dočasný príbytok pre okolo 150 utečencov z Eritrey a Sýrie. Holandská vláda útok odsúdila a štátny tajomník pre azylovú problematiku Klaas Dijkhoff sa v Haagu nechal počuť, že páchatelia by mali byť prísne potrestaní. 

Policajné zdroje informovali o zadržaní desiatich dôvodne podozrivých osôb. Súčasne potvrdili, že športovú halu budú policajné zložky strážiť intenzívnejšie ako v uplynulých dňoch. 

Komunita utečencov, v ktorej je nemálo rodín, je podľa slov starostu Woerdenu Victora Molkenboera pre holandskú televíziu v ťažkom šoku. Väčšina z nich pochádza z oblastí sužovaných vojnou. Silné explózie, ktoré v noci počuli, v nich vyvolávajú traumatické spomienky, dodal. 

Grécka pobrežná stráž zachránila za 24 hodín viac ako 1100 ľudí

Grécka pobrežná stráž zachránila z vôd Egejského mora pri pobreží ostrovov Lesbos, Leros, Chios, Samos, Farmakonisi a Kos viac ako 1100 utečencov v priebehu ostatných 24 hodín. Zdroje pobrežnej stráže pre tlačovú agentúru DPA  uviedli, že počet migrantov sa v uplynulých dňoch i v dôsledku priaznivého počasia v regióne výrazne zvýšil. V celej oblasti Egejského mora však meteorológovia už dnes očakávali silný vietor.

Eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos po rokovaniach v Aténach dnes informoval, že prvé z registračných centier pre utečencov v Grécku by mali uviesť do prevádzky už v priebehu nasledujúcich desiatich dní, a to na ostrove Lesbos. Grécko a Turecko by navyše mali vypracovať v nasledujúcich týždňoch akčný plán o vzájomnej kooperácii pri riešení utečeneckej krízy v oblasti Egejského mora, dodal eurokomisár.

Význam registračných centier vyzdvihol aj zástupca úradujúceho luxemburského predsedníctva v Európskej únii, minister zahraničných vecí Jean Asselborn, ktorý sprevádzal eurokomisára na návšteve Grécka. Podľa jeho slov "musíme vedieť, kto nám klope na dvere"Na Lesbose očakávajú už dnes popoludní aj komisára OSN  pre utečencov Antónia Guterresa, ktorý sa tam chce priamo na mieste oboznámiť s aktuálnou situáciou.

Takmer 400.000 ľudí, ktorí zo svojich domovov utiekli pred vojnami a chudobou prevažne zo Sýrie, Iraku či Afganistanu, už v tomto roku dorazilo do Grécka, uviedol nedávno Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Väčšina spomedzi týchto utečencov pokračovala z Grécka ďalej na sever - smerom k Nemecku. 

Migranti v Grécku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Od začiatku roka prišlo na územie Maďarska 341.934 migrantov

Maďarská polícia eviduje od začiatku tohto roka 341.934 prípadov ilegálneho vstupu migrantov na územie Maďarska. Policajti zasahovali v piatok voči 7215 migrantom, z nich 7189 prekročilo ilegálne chorvátsko-maďarské hranice a 20 srbsko-maďarské, informovala dnes komerčnú televíziu HírTV hovorkyňa Celoštátneho veliteľstva polície (ORFK) Viktóra Csiszérová-Kovácsová. Po sprísnení podmienok ochrany hraníc a zatvorenia zelenej maďarsko-srbskej hranice, ktoré platia od 15. septembra, doteraz trestne stíhali 670 cudzincov, dodala hovorkyňa.


 

Viac o téme: MigrantiWoerdene
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu