Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Začal sa realizovať európsky plán relokácie 160.000 utečencov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

RÍM – Taliansko dnes letecky poslalo do Švédska skupinu 19 eritrejských migrantov. Podľa agentúry AP sa tak začal realizovať plán EÚ na núdzové prerozdelenie celkovo 160.000 žiadateľov o azyl do jednotlivých členských krajín.

"Toto lietadlo... je víťazstvom Európy, ktorá vie, ako prejaviť solidaritu a zodpovednosť," komentoval odoslanie migrantov do Švédska taliansky minister vnútra Angelino Alfano. Skupina Eritrejčanov pozostáva zo 14 mužov a piatich žien vo veku 25-40 rokov, ktorí sa doplavili na taliansky ostrov Lampedusa. Z Talianska odleteli lietadlom, ktoré dnes dopoludnia odštartovalo z rímskeho letiska Ciampino. 

Pri ich odchode boli okrem ministra Alfana prítomní aj predstavitelia OSN a Červeného kríža, ako aj eurokomisár Dimitris Avramopulos a zástupca predsedníctva EÚ, luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn. 

Po príchode do Švédska ich dočasne ubytujú v meste Lulea na vzdialenom severe krajiny, južne od polárneho kruh. 

Podľa vyjadrenia švédskeho migračného úradu majú Eritrejčania šancu na získanie azylu. Eritrea - malá krajina na severovýchode Afriky, ovládaná tvrdým diktátorským režimom - je jedným z hlavných zdrojov súčasnej vlny migrantov smerujúcich do Európy. 

Členské krajiny EÚ v septembri napriek nesúhlasu niektorých štátov schválili plán na redistribúciu celkovo 160.000 migrantov prevažne z Talianska a Grécka, ktoré nesú hlavnú ťarchu nových príchodzích. Švédsko v rámci programu ako prvé ponúklo ubytovacie kapacity pre utečencov. 
V nasledujúcich týždňoch Taliansko pošle do Nemecka, Holandska a iných štátov EÚ ďalších 100 migrantov, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú v talianskych utečeneckých strediskách. Krajiny, do ktorých migrantov odošlú, potom spracujú ich žiadosti o azyl. 

Viac o téme: Utečenci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu