Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Drvivá väčšina Sýrčanov má v pláne odísť z Nemecka: Po vojne sa vrátime domov

Migranti čakajú v Nemecku na registráciu. Zobraziť galériu (4)
Migranti čakajú v Nemecku na registráciu. (Zdroj: SITA)

BERLÍN - V Nemecku chce dlhodobo zostať len osem percent (čo je zhruba 15-tisíc) sýrskych utečencov, ktorí do krajiny prichádzajú. Ostatní si želajú vrátiť sa do vlasti, ale až v okamihu, keď tam skončia boje. Veľká časť z nich aj ako podmienku svojho návratu uvádza odchod prezidenta Bašára Asada. Ukázal to prieskum, ktorý medzi vysídlencami vykonala sýrsko-nemecká organizácia Adopt the Revolution a Berlínske centrum pre výskum spoločnosti (WZB).

VIDEO Vášáryová hviezdou internetu: Jej výroky o utečencoch vyvolali búrlivé reakcie

Sýrčania zároveň uvádzajú dve hlavné príčiny úteku z vlasti: strach z Asadovho režimu alebo z radikálneho hnutia Islamský štát (IS). Tri pätiny utečencov, ktorí prišli do Nemecka, sa vo vlasti obávali, že ich zatknú jednotky verné prezidentovi. Dve pätiny ako hlavný dôvod úteku označujú strach z únosu ozbrojencami IS.

Drvivá väčšina Sýrčanov má
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Muhammed Muheisen)

Prevažná väčšina utečencov sa chce do Sýrie vrátiť, až boje skončia. Polovica z nich však označuje za podmienku návratu aj koniec Asadovej vlády. Tri pätiny utečencov tiež podporili vytvorenie bezletovej zóny nad severnou Sýriou, ktorú požaduje Turecko. Podľa nich by vznik bezpečnej oblasti viedol k tomu, že zo Sýrie bude utekať menej ľudí.

Sýrčania tvoria zhruba tretinu z 577-tisíc utečencov, ktorí sa v Nemecku od začiatku tohto roka zaregistrovali. Sú najpočetnejšou skupinou medzi utečencami v krajine. K ich príchodu v posledných týždňoch prispelo aj zverejnenie vnútornej smernice Spolkového úradu pre migráciu (BAMF), ktorá umožnila, aby nemecké úrady priamo rozhodovali o udelení azylu Sýrčanom, aj keď títo ľudia nevstúpili na územie Európskej únie v Nemecku. Podľa štatistík ministerstva vnútra pritom väčšina Sýrčanov azyl v krajine skutočne získa.

Drvivá väčšina Sýrčanov má
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Muhammed Muheisen)

Viac o téme: NávratUtečenciSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu