Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šokujúce vyhlásenie amerického senátora: Medzi utečencami sú bojovníci Islamského štátu

Ted Cruz Zobraziť galériu (3)
Ted Cruz (Zdroj: SITA/AP Photo/Carlos Osorio)

KALAMAZOO – Americký senátor Ted Cruz sa pustil do kritiky politiky Baracka Obamu, ktorý sa rozhodol v USA poskytnúť azyl 10-tisíc utečencom z krajín, ktoré sú ohrozené radikálmi Islamského štátu.

Ako informuje Theguardian.com, Cruz nazval rozhodnutie amerického prezidenta bláznovstvom. Podľa texaského senátora a republikánskeho prezidentského kandidáta je medzi utečencami významný počet teroristov IS. „Obamov plán prijať asi 10-tisíc sýrskych utečencov nie je nič iné ako bláznovstvo,“ kritizoval plán, ktorý podľa jeho slov môže prilákať džihádistov s cieľom vraždiť nevinných Američanov. Islamský štát nabral silu „tvárou v tvár americkej slabosti,“ dodal s tým, že by utečenci mali byť presídlení do moslimských krajín.

Expert o intervenciách Západu: Lídri sa museli pomiasť, Obama je všetko, len nie svetový líder

Slová senátora zazneli len pár dní po tom, ako nemecký bezpečnostný úradník uviedol, že spravodajské služby už preverovali podozrenie, že by medzi utečencami mohli byť aj teroristické spojky, ale žiadne takéto prípady sa nepotvrdili.

Šokujúce vyhlásenie amerického senátora:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Muhammed Muheisen)

Riaditeľ americkej Národnej spravodajskej služby (DNI) James Clapper, ktorý minulý mesiac hovoril o možnom riziku, však Cruzove obavy nepotvrdil, informuje Usnews.com. USA totiž neposkytuje azyl bez toho, aby si minulosť utečencov dôkladne nepreverila.

Obama má v úmysle prijať 10-tisíc utečencov zo Sýrie a v najbližších 12 mesiacoch zvýšiť počet azylov pre utečencov z celého sveta na 85-tisíc. Spojené štáty teraz prijímajú 70-tisíc utečencov ročne a do roku 2017 by číslo malo stúpnuť na 100-tisíc.

Šokujúce vyhlásenie amerického senátora:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Muhammed Muheisen)

Viac o téme: Barack ObamaTed Cruz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu