Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Orbán vo Viedni: Maďarsko bude chrániť aj hranice s Chorvátskom

Viktor Orbán sa vo Viedni stretol s Wernerom Faymannom Zobraziť galériu (8)
Viktor Orbán sa vo Viedni stretol s Wernerom Faymannom (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ – Maďarsko uskutoční na svojich hraniciach s Chorvátskom "podobné, aj keď nie totožné opatrenia" ako na hraniciach so Srbskom, kde bol postavený plot. Po dnešnom stretnutí s rakúskym kancelárom Wernerom Faymannom a vicekancelárom Reinholdom Mitterlehnerom vo Viedni to povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

"Nevidím žiadnu inú možnosť ako to, čo fungovalo na srbských hraniciach, realizovať aj na hraniciach s Chorvátskom," citovala agentúra APA Orbána, ktorý vystúpil na oddelenej tlačovej konferencii.

Aj keď Orbán vidí, že Rakúsko tieto opatrenia nepodporuje "z celého srdca", zároveň uznáva, "že ak chce Maďarsko dodržiavať medzinárodné dohody, malo by kontrolovať chorvátsko-maďarské hranice".

Viktor Orbán sa vo
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Orbán zdôraznil, že Maďarsko chce zachovať tradične dobré vzťahy s Rakúskom. Zároveň sa ohradil voči kritike prístupu Maďarska k utečeneckej kríze od rakúskych politikov. Zatiaľ čo jeho krajina sa snaží dodržiavať platné predpisy, je odzadu terčom "priateľskej paľby", konštatoval maďarský premiér.

Napriek tomu je Maďarsko pripravené zabudnúť na slová o nacizme, čo je zo strany rakúskeho politika jednoducho absurdné. Maďarsko je tiež ochotné zabudnúť na to, že maďarské orgány boli obvinené z porušovania ľudských práv, čo je podľa Orbána lož.

Viktor Orbán sa vo
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Stretnutia s Faymannom a Mitterlehnerom sa niesli v "duchu dobrej vôle". Vzťahy sú preto "teraz lepšie, než boli dnes ráno o ôsmej hodine", vyhlásil Orbán. Keďže Viedeň odmietla návrh vytvoriť koridor pre utečencov vedúci do Rakúska a Nemecka cez Maďarsko, Orbán vyslovil požiadavku, "aby bolo Maďarsko pri ochrane hraníc jednoznačne podporované".

Podľa Faymanna jeho dnešné stretnutie s Orbánom neprinieslo konkrétne zblíženie postojov vo veci utečeneckej politiky. Za neprijateľné považuje to, že napriek platnosti dublinských swerníc nie je možné vrátiť utečencov do iných krajín, pretože nedodržiavajú pravidlá. Vzťahy s Maďarskom označil Faymann za korektné, avšak napäté. Niekoľkokrát zdôraznil, že "spolupráca si vyžaduje základňu".

Viktor Orbán sa vo
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Na stredajšom mimoriadnom summite EÚ v Bruseli došlo k slovnej potýčke medzi Orbánom a Faymannom. Orbán povedal, že bude uvažovať o údajnom návrhu Faymanna, aby Maďarsko púšťalo do Rakúska všetkých utečencov. Faymann v reakcii Orbána vyzval, aby dodržiaval zákony, čo sa týka tak Schengenu a Dublinu, ako aj ľudských práv a práva na azyl.

Chorvátsko opäť otvorilo dva hraničné priechody so Srbskom 

Chorvátsko dnes od 17.00 h otvorilo hraničné priechody so Srbskom pri Bajakove a Tovarniku. Z informácie na webovej stránke rezortu vnútra, ktorého šéf Ranko Ostojič informoval o rozhodnutí Záhrebu v Opatovaci, vyplýva, že spomínané hraničné priechody sú otvorené bez akýchkoľvek obmedzení pre všetku dopravu.

EÚ žiada od Chorvátska vysvetlenie zablokovania hraníc so Srbskom 

Európska komisia (EK) dnes oznámila, že naliehavo vyzýva Chorvátsko, aby urgentne poskytlo vysvetlenie ohľadom zablokovania svojich hraníc so Srbskom s cieľom zastaviť príliv nelegálnych prisťahovalcov. Hovorkyňa EK Maja Kocijančičová v tejto súvislosti uviedla, že zastavenie tranzitu srbských áut vyvoláva "vážne otázky" zo strany exekutívy EÚ.

"Obmedzenia dopravy zavádzané Chorvátskom od pondelka pozdĺž jeho hraníc so Srbskom vyvolávajú v tomto štádiu vážne otázky," oznámila hovorkyňa EK pre zahraničnopolitické otázky. Spresnila, že EK požaduje naliehavé objasnenie zo strany príslušných chorvátskych orgánov.

Milanovič: Chorvátsko zvažuje zrušenie blokády na hranici so Srbskom 

Chorvátsko môže zrušiť blokádu na svojej hranici so Srbskom v najbližších 24 hodinách, uviedol dnes chorvátsky premiér Zoran Milanovič. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters. Spor okolo cezhraničnej dopravy, súvisiaci s prílevom tisícov utečencov cez spoločnú hranicu, priviedol vzťahy oboch krajín na najhoršiu úroveň od rozpadu Juhoslávie.

Do Chorvátska prišli ďalšie
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Záhreb zakázal v pondelok vstup srbskej nákladnej dopravy do krajiny s požiadavkou, aby Belehrad posielal migrantov aj do Maďarska a Rumunska, nielen k chorvátskej hranici. V čase, keď sa na hlavnom hraničnom priechode Bajakovo vytvorili dlhé kolóny kamiónov, Belehrad v stredu večer zakázal vstup všetkého chorvátskeho tovaru a nákladných vozidiel, na čo Záhreb reagoval zákazom prejazdu všetkých áut so srbskými evidenčnými číslami cez Bajakovo.

Do Chorvátska prišli ďalšie
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

"Vediem intenzívne rozhovory s kolegami vo vláde o zrušení pohraničných opatrení dnes alebo zajtra," uviedol dnes Milanovič na oficiálnom konte vlády na Twitteri. Komisár EÚ pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn vyzval dnes v Belehrade Chorvátsko, aby zrušilo obmedzenia na hranici.

"Vyzývam chorvátsku vládu, aby zmenila svoje rozhodnutie," povedal Hahn. Situáciu podľa neho možno vyriešiť len tak, že sa "jednoducho zruší blokáda. Iná možnosť nie je," citoval ho Reuters.

V Maďarsku odsúdili ďalších 12 ľudí, ktorí preliezli cez diery v hraničnom plote 

Ďalších 12 ľudí odsúdili dnes v maďarskom Segedíne za trestný čin zakázaného prekročenia uzavretej štátnej hranice. Ako informovala tlačová agentúra MTI s odvolaním sa na hovorkyňu tamojšieho súdu Eriku Prágaiovú Juhászovú, ôsmich obžalovaných vyhostili z Maďarska na jeden rok a štyroch na dva roky.

Medzi obžalovanými bolo sedem občanov Sýrie, štyri Kosovčania, ako aj jeden občan Iraku. Všetci sa v katastri obcí Katymár, respektíve Ásotthalom dostali na maďarské územie cez diery vyrezané inými osobami v plote na maďarsko-srbskej hranici. Tak obžalovaní, ako aj ich právni zástupcovia vzali rozsudky - s výnimkou troch odvolávajúcich sa - na vedomie.

Srbského občana, ktorý sa pokúsil z okolia obce Mórahalom prepraviť na maďarsko-rakúsku štátnu hranicu 17 sýrskych občanov za 600 eur na osobu, odsúdili dnes v Segedíne za prevádzačstvo na päť rokov väzenia. Stalo sa tak v urýchlenom súdnom konaní. Rozsudok ešte nie je právoplatný, pretože obhajoba sa proti nemu odvolala. Tridsaťšesťročného Srba, ktorý pricestoval na maďarské územie v pondelok, navyše na päť rokov vyhostili z Maďarska.

Do Chorvátska prišlo od štvrtka viac ako 13-tisíc nových utečencov 

Viac ako 13.000 nových utečencov dorazilo od štvrtka do Chorvátska. Len v noci nadnes ich bolo 5000, informoval podľa tamojších médií chorvátsky minister vnútra Ranko Ostojič. Od 16. septembra, keď sa kvôli uzavretiu maďarsko-srbských hraníc stalo Chorvátsko novou tranzitnou krajinou, sa na jeho územie dostalo 63.800 utečencov.

Pred tranzitným táborom v chorvátskej obci Opatovac ležiacej neďaleko srbských hraníc sa dnes ráno vytvorili dlhé rady migrantov, ktorých neustále odvážajú k hraniciam s Maďarskom, aby sa vytvorilo miesto pre nových utečencov. Podľa chorvátskych médií by dnes mohlo prísť zo Srbska až 10.000 utečencov, čo by bol nový denný rekord.

Do Chorvátska prišli ďalšie
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Zatiaľ žiadny posun nenastal ani v spore medzi Záhrebom a Belehradom vyvolanom migračnou krízou. Chorvátsko, nahnevané postojom Srbska, ktoré nebráni prílevu utečencov na jeho územie, zaviedlo blokádu pre srbské nákladné autá a cez hranice púšťa len kamióny s tovarom podliehajúcim rýchlej skaze a srbských civilistov. Naďalej platí aj srbská blokáda chorvátskych nákladných áut a tovarov.

O vyriešenie patovej situácie sa pokúsi eurokomisár pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn, ktorý dnes pricestoval spolu so srbským premiérom Aleksandarom Vučičom do hraničného pásma. Situácia v Slovinsku je podľa agentúry APA naproti tomu už niekoľko dní pokojná. Príliv utečencov z Chorvátska ustal a prijímacie centrá a ubytovacie priestory sú prázdne.

Do Chorvátska prišli ďalšie
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: MigrantiChorvátskoViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu