Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Migračná kríza môže vyvolať tretiu svetovú vojnu, hovoria experti: Začne v strednej Európe

Migranti prilievajú ďalšiu vodu do ohňa Zobraziť galériu (6)
Migranti prilievajú ďalšiu vodu do ohňa (Zdroj: SITA)

LONDÝN/BUDAPEŠŤ - Napätie v Európe môže podľa odborníkov viesť ku katastrofickému scenáru. Migračná a humanitárna kríza, ale aj samotné politické konflikty môžu jednotlivé národy poštvať proti sebe. Epicentrum konfliktu je podľa nich práve v strednej Európe.

Predsedovia vlád Maďarska a Talianska už dlhšie hovoria o obrovskom nebezpečenstve nekontrolovateľnej záplavy utečencov z Afriky a Blízkeho východu, ktorá stavia národy Európskej únie proti sebe. Dramatické udalosti, ktoré momentálne otriasajú Srbskom a Maďarskom, sa až strašidelne podobajú tým, ktoré vyvolali prvú svetovú vojnu, uvádza Express.co.uk.

Mimoriadny summit o utečencoch skončil: Európa kritizovala Fica, toto sú výsledky rokovaní

Problém sa najvýraznejšie prejavuje najmä v strednej Európe, keď sa maďarské hranice ocitli pod náporom utečencov prichádzajúcim zo srbskej alebo chorvátskej strany. Aby zastavili nekontrolovateľný príliv, postavili kontroverzný plot proti utečencom.

Migračná kríza môže vyvolať
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Ako v predvečer prvej svetovej vojny

„Naše hranice sú v nebezpečenstve. Náš spôsob života, v rámci ktorého rešpektujeme zákon, je v nebezpečenstve,“ varoval maďarský premiér Viktor Orbán, podľa ktorého je ohrozené nielen Maďarsko, ale aj celá Európa. „Migranti nás bombardujú,“ dodal Orbán, keď hranici so Srbskom putovali vojaci ozbrojení gumovými projektilmi a slzným plynom.

Migračná kríza môže vyvolať
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Pintér Bence, maďarský politický žurnalista sa na stránke Mandiner.hu vyjadril, že situácia s rastúcim napätím medzi národmi pripomína medzinárodný scenár spred sto rokov. „Vyzerá to ako v predvečer prvej svetovej vojny,“ myslí si Bence. Rovnako ako vtedy, aj teraz zlyháva diplomacia, vidno nedostatok solidarity a veľa tlaku, čo ani zďaleka nepripomína spolupracujúcu Európu.

Migračná kríza môže vyvolať
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Podobne ako Pintér Bence, aj americký prognostik Gerald Celente povedal, že súčasná kríza vykazuje veľkú podobnosť s predchádzajúcim globálnym konfliktom, tentoraz s druhou svetovou vojnou. Ameriku zároveň viní z útokov na Líbyu, Irak a najnovšie aj Sýriu, ktoré priviali vojnových navrátilcov do Európy. Celý tento proces sa podľa Celenteho deje ruka v ruke s ekonomickými vojnami a Čína devalváciou svojej meny získava globálnu výhodu, ako aj Rusko, ktoré dokáže z vojnového ťaženia proti IS získať politické výhody.  „Pochodujeme k vojne. História sa opakuje,“ myslí si a dáva do pozornosti niekdajšiu menovú, obchodnú a potom aj svetovú vojnu.

Migračná kríza môže vyvolať
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Armagedon je blízko

Ďalší teroristický útok by mohol vyvolať veľké emócie a smäd po pomste. Udalosti vedú k veľkej vojne, je presvedčený aj americký ekonóm Paul Craig Roberts a hovorí o záhube, ktorá je na obzore. Súčasne vyjadril obavy z jadrovej vojny zo strany Ruska alebo Číny. „Armagedon by mohol nastať už čoskoro,“ upozornil.

Ruský vojenský expert prehovoril o veľkej hrozbe: Scenár, ako by mohla vypuknúť tretia svetová!

„Okrem napätia medzi globálnymi veľmocami predstavuje hrozbu aj Islamský štát. Terorizmus, podnecovaný fanatickou vierou v Boha, si kladie za cieľ vyvolať tretiu svetovú vojnu v Stredomorí, na strednom Východe a v Afrike. Našou povinnosťou je zastaviť to,“ komentoval Robert a vyzval na rokovania s migrantmi a boj proti radikalizmu. Takisto vyzval na ústretovosť voči migrantom a ich privítanie, čo môže byť v rozpore s predstavou, že spolu s nimi sa do Európy chcú prepašovať aj extrémisti z Islamského štátu.

Migračná kríza môže vyvolať
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

 

Viac o téme: MigrantiMigračná krízaTretia svetové vojna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu