Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ONLINE Maďari pohrozili Chorvátsku zablokovaním jeho vstupu do Schengenu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (10)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ/BUDAPEŠŤ - Maďarsko by mohlo zablokovať vstup Chorvátska do schengenskej zóny, ak nebude Záhreb brániť vonkajšie hranice Európskej únie, citovala dnes agentúra Reuters poradcu premiéra Viktora Orbána Antala Rogana.

Šéf Orbánovho politického kabinetu vo vysielaní rozhlasovej stanice InfoRado povedal, že "ak sa Chorvátsko vzdá a povie, že nebude brániť hranice, potom môže Maďarsko povedať iba toľko, že nie je pripravené na vstup do Schengenu, keď nastane okamih rozhodnutia". "Podmienkou pre vstup do schengenskej zóny je, že sa krajina zaviaže brániť vonkajšie hranice EÚ," povedal Rohan v rozhlasovom interview v piatok večer. "Ak v tom očividne zlyhá, potom nie je pripravené na členstvo v Schengene."

Chorvátsko dnes uviedlo, že "prinútilo" Maďarsko prijať tisíce utečencov a bude mu ich posielať aj naďalej."Donútili sme ich - tým, že sme im tam tých ľudí poslali. A budeme v tom pokračovať," povedal Milanovič novinárom v meste Beli Manastir, odkiaľ boli v piatok vyslané na sever do Maďarska autobusy a vlaky plné migrantov.

18:47 Slovinsko za posledné dva dni zaregistrovalo asi 1500 utečencov, z ktorých približne 500 pochádza zo Sýrie a Afganistanu. Ďalších zhruba 150 prišlo z Iraku a zvyšní migranti sú z rôznych krajín Blízkeho východu, Ázie a Afriky. V Ľubľane to dnes pred novinármi uviedol námestník ministra vnútra Boštjan Šefic. Na registráciu podľa Šefica ešte čaká asi 600 ľudí. Žiadosť o poskytnutie azylu podala jedna osoba, spresnil.

16:09 Chorvátsko jednoducho prestalo spolupracovať s Maďarskom a s Európou, keď bez registrácie začalo presúvať migrantov do Maďarska. Na mimoriadnej tlačovej konferencii v Budapešti to dnes vyhlásil maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó, ktorý dodal, že Záhreb navyše klamal, keď tvrdil, že o všetkom rokoval s Budapešťou. "Nie je pravda, že Chorvátsko rokovalo s Budapešťou, navyše pritom narušilo suverenitu Maďarska tým, že poslalo cez hranice vlak," citovala Szijjártóa tlačová agentúra MTI.
   

14:17 - Tisíce migrantov privážajú postupne autobusy z Chorvátska na maďarský diaľničný hraničný priechod Letenye-Goričan. Do dnešného rána priviezlo 55 autobusov takmer 3000 migrantov, v priebehu dopoludnia prišlo zo Záhrebu osem autobusov. Na hraničnom priechode je množstvo maďarských policajtov. V okolí umiestnili maďarské orgány mobilné toalety a odpadkové koše. Autobusy prichádzajú aj z chorvátskej obce Tovarnik, ktorá leží pri hraniciach so Srbskom, kde sa podľa odhadov nachádza ďalších 5000 migrantov.

14:13 Fínsko od dnešného dňa zaviedlo kontroly na svojej pozemnej hranici so Švédskom na severe krajiny, pretože do severofínskeho mesta Tornio prichádza zo Švédska množstvo uchádzačov o azyl, uviedla agentúra Reuters. "Odteraz bude ľudí prekračujúcich hranicu v Torniu kontrolovať polícia," citovala z vyhlásenia fínskeho ministerstva vnútra. Podľa ministerstva nebudú môcť žiadatelia o azyl pokračovať z Tornia ďalej do Fínska bez toho, aby sa zaregistrovali ako uchádzači o azyl.

13:30 Päťročné dievčatko dnes zomrelo, keď sa pri pobreží gréckeho ostrova Lesbos v Egejskom mori, neďaleko tureckých brehov, potopil čln vezúci migrantov. Podľa svetových tlačových agentúr o tom v televíznom vysielaní informoval hovorca gréckej pobrežnej stráže Nikos Lagadianos. Dieťa vytiahla pobrežná stráž z mora v bezvedomí a zomrelo neskôr po prevoze do nemocnice. Hliadkový čln zachránil desať iných migrantov z toho istého utečeneckého plavidla, jednému sa podarilo samému vyplávať na breh a 14 ďalších je nezvestných, spresnil hovorca.

ONLINE Maďari pohrozili Chorvátsku
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

12:58 Pravicoví výtržníci protestovali dnes už druhú noc pred novým azylovým centrom - hostelom pre migrantov - vo východonemeckom meste Bischofswerda neďaleko hraníc s Českou republikou. Podľa agentúry DPA hodili na prichádzajúci autobus vezúci utečencov fľašu a kričali na migrantov rasistické nadávky. Približne stovka demonštrantov sa pokúsila zablokovať cestu do azylového strediska a polícia musela utečencov pri vstupe do budovy pred rozvášneným davom chrániť.

12:35 Chorvátska prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová požaduje od Európskej únie uistenie, že pomôže jej malej krajine vyrovnať sa so súčasným prílevom migrantov. V rozhovore s americkou tlačovou agentúrou Associated Press (AP) dnes uviedla, že jej štát so 4,2 miliónmi obyvateľov musí byť realistický ohľadne toho, čo dokáže a čo môže on sám urobiť s tisíckami ľudí utekajúcich z oblastí Blízkeho východu a Afriky, sužovaných vojnovými konfliktami a chudobou.

ONLINE Maďari pohrozili Chorvátsku
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

12: 26 Chorvátsky premiér Zoran Milanovič sa medzitým dnes vyjadril, že Záhreb už Maďarsko prinútil, aby migrantov prijalo, a Chorvátsko bude v tomto smere pokračovať. "Donútili sme ich - tým, že sme im tam tých ľudí poslali. A budeme v tom pokračovať," povedal Milanovič novinárom v meste Beli Manastir, odkiaľ boli v piatok vyslané na sever do Maďarska autobusy a vlaky plné migrantov.

ONLINE Maďari pohrozili Chorvátsku
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

12:06 Segedínska okresná prokuratúra iniciovala uvalenie vyšetrovacej väzby na 11 podozrivých kvôli nepokojom migrantov, ktoré vypukli v stredu na maďarsko-srbskom hraničnom priechode Röszke. Celkovo začali stíhať v tejto súvislosti 18 ľudí, z nich v prípade troch zahraničných novinárov - vrátane Slovenky - polícia zrušila vyšetrovanie. Informovala dnes o tom agentúra MTI.

11:42 Ester Terry z Nigérie drží v rukách svojho synčeka Khalifa Nyka. Ester (24) práve rodila počas migranstkých stetov, keď ju zachránil taliansky strážnik. Podarilo sa jej bezpečne porodiť zdravého syna s pomocou lekárov na palube talianskej lode na mori na ceste k Lampeduse, najjužnejšiemu európskemu ostrovu.

Ester Terry (24) so
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

11:01 Z Rakúska do Nemecka prešlo v piatok 2000 utečencov, o 1700 menej ako vo štvrtok. Oznámila to dnes nemecká polícia. Už druhý deň za sebou sa tak výrazne znížil počet utečencov, ktorí rakúsko-nemeckú hranicu prekračujú. Polícia dnes počíta s príchodom ďalších utečencov, vlaky s nimi však bude odkláňať od Mníchova kvôli začiatku pivného festivalu Oktoberfest.

10:52 Povolanie časti dobrovoľných záložných vojakov nariadil z dôvodu masovej migrácie maďarský minister obrany István Simicskó na návrh náčelníka generálneho štábu Tibora Benköa. Agentúru MTI o tom dnes informoval rezort obrany. Povolaní vojaci budú plniť v kasárňach úlohy tých príslušníkov ozbrojených síl, ktorí už dlhšiu dobu chránia zábrany na srbsko-maďarských hraniciach; prípadne sa zúčastnia cvičenia Severoatlantickej aliancie Brave Warrior.

10:44 Chorvátsko pokračuje podľa AFP s presúvaním migrantov do Maďarska.

10:23 Severne od gréckeho ostrova Lesbos sa v noci prevrhol čln so sýrskymi utečencami, oznámila grécka tlačová agentúra ANA. Na brehu bolo nájdené utopené päťročné dievča, niekoľko ďalších osôb je nezvestných. Grécka pobrežná hliadka zachránila trinásť osôb a po ďalších pátra.

10:01 Takmer tri štvrtiny utečencov prichádzajúcich do Nemecka trpia psychickými problémami kvôli udalostiam, ktoré prežili v krajine pôvodu a na úteku. Podľa Spolkovej komory psychoterapeutov (BPtK) pritom môžu utečenci len zriedka podstúpiť odborné vyšetrenie, pretože psychoterapia nepatrí medzi lekársku starostlivosť, na ktorú majú po príchode do krajiny nárok.

9:22 Takmer 8000 utečencov dorazilo počas piatku a dnešného rána do Maďarska cez chorvátsko-maďarskú hranicu. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na maďarskú políciu. Maďarské úrady presúvajú migrantov do tábora pri rakúskych hraniciach, v noci ich tam dorazilo údajne okolo 4000 a tisícka už prešla do Rakúska.

ONLINE Maďari pohrozili Chorvátsku
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

8:35 Pri rakúsko-slovenskom hraničnom priechode Berg v blízkosti Bratislavy sú už ubytovaní prví utečenci. Tí pofajčievajú pred kontajnerovými domčekmi, alebo sa hrajú na mobilných telefónoch. Areál je oplotený len z jednej strany, od cesty. Od cyklochodníka spájajúceho Slovensko s Rakúskom je priestor voľne dostupný. Utečencov stráži súkromná bezpečnostná služba. Z cyklochodníka bol viditeľný len jeden jej člen, ktorý sa viac venoval svojmu mobilu, ako utečencom.

7:41 Slovinská poriadková polícia zasiahla v piatok večer slzným plynom proti asi 500 migrantom, ktorí sa pokúsili preniknúť do krajiny cez hranice z Chorvátska. Informovali o tom dnes agentúry AFP a AP. Vysídlenci, podporovaní chorvátskymi a slovinskými aktivistami, sa zhromaždili pri chorvátskeho mesta Harmica a snažili sa preraziť kordón asi 50 poriadkových policajtov.

ONLINE Maďari pohrozili Chorvátsku
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

7:32 Rakúske bezpečnostné zložky očakávajú, že hraničným priechodom Heiligenkreuz dnes prejde "niekoľko tisíc" utečencov. Ďalších približne tisíc utečencov by malo v najbližších hodinách využiť priechod Nickelsdorf v severnej časti Burgenlandu. Rakúske orgány zabezpečujú ich presun autobusmi k viedenskému Západnému nádražiu (Westbahnhof).

Situácia na ostatných hraničných priechodoch medzi Maďarskom a Rakúskom je podľa APA zatiaľ pokojná. Agentúra uvádza, že do Rakúska sa presúvajú utečenci, ktorých v piatok poslali do Maďarska zo susedného Chorvátska.

ONLINE Maďari pohrozili Chorvátsku
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

7:26 Stály predseda Európskej rady Donald Tusk pred budúcotýždňovým summitom so zameraním na migračnú krízu vyzval členské štáty EÚ, aby prispeli na činnosť Svetového potravinového programu (WFP), ktorý poskytuje pomoc obyvateľom Sýrie zmietanej občianskou vojnou a utečencom v susedných krajinách.

Šéf orgánu združujúceho hlavy štátov a vlád EÚ v pozvánke na mimoriadny summit, ktorý sa uskutoční budúcu stredu v Bruseli, poukazuje na dramatickú situáciu v Sýrii a okolitých štátoch, kde je odkázaných na potravinovú pomoc 11 miliónov ľudí. "Chcel by som apelovať na vás všetkých, aby ste nečakali až do nášho stretnutia," cituje agentúra DPA z Tuskovho pozývacieho listu, ktorý Európska rada zverejnila v piatok večer.

Donald Tusk
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

7:20 Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker sa v súvislosti s vývojom utečeneckej krízy v Európe telefonicky spojil s chorvátskym premiérom Zoranom Milanovičom, pričom ponúkol Záhrebu technickú a logistickú podporu pri zvládaní náporu migrantov na svojich hraniciach. Agentúra Reuters o rozhovore informuje s odvolaním sa na piatkové vyhlásenie EK. Juncker a Milanovič podľa vyhlásenia v súvislosti s krízou zdôraznili potrebu posilniť ochranu vonkajších hraníc EÚ, zvýšiť pomoc zo strany EÚ v bezprostrednom susedstve a dosiahnuť pokrok v otázke, ako rozložiť zaťaženie medzi jednotlivé členské štáty. 

ONLINE Maďari pohrozili Chorvátsku
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

7:03 Viac ako 4000 utečencov dorazili počas piatku vlaky a autobusy do Maďarska cez chorvátsko-maďarskú hranicu. Informovala o tom dnes agentúra AFP s odvolaním sa na maďarské úrady. Maďarsko tento týždeň kvôli náporu migrantov smerujúcich prevažne z Blízkeho východu do západnej Európy uzavrelo s pomocou plotu svoju hranicu so Srbskom a čoskoro by mal byť dokončený aj plot na chorvátsko-maďarskej hranici.

6: 58 Macedónsky parlament dnes schválil predĺženie mimoriadneho stavu na svojich severných aj južných hraniciach v súvislosti s utečeneckou krízou, a to až do polovice júna budúceho roka. Informovala o tom agentúra AP. Cez Macedónsko v uplynulých troch mesiacoch prešlo vyše 83.000 migrantov, uviedla tamojšia polícia. Cavkov dodal, že počas tohto roka ich zatiaľ bolo približne 300.000.

"Čelíme veľmi komplexnému problému, ktorý ukázal, že nijaká krajina nemá dostatočnú kapacitu na to, aby ho vyriešila sama," vyhlásil Cavkov, podľa ktorého Macedónsko žiada komplexné riešenie záležitosti. "Bohužiaľ, žiadne také riešenie doposiaľ neexistuje... Každá krajina sa musí s problémom vyrovnať sama," dodal.

Hovorca maďarskej vlády: Utečenecký systém v Chorvátsku dnes skolaboval 

Chorvátske štruktúry pre utečencov v priebehu dneška skolabovali, prevádzači ich rozbili za jediný deň, vyhlásil dnes na tlačovej konferencii v Beremende v maďarskej župe Baranya hovorca budapeštianskej vlády Zoltán Kovács. Podľa jeho slov je lož, že masy ilegálnych migrantov, ktorí dorazili do Chorvátska, poslali smerom do Maďarska na základe bilaterálnej dohody, ako aj to, že Maďarsko im zabezpečilo nerušený tranzit, píše tlačová agentúra MTI.

Zoltán Kovács však spomenul aj udalosť z Magyarbólyu, kam dnes dorazilo vlakovou súpravou za asistencie 40 chorvátskych policajtov bez upozornenia vopred okolo 1000 migrantov. Podľa jeho slov ide o vážny hraničný incident, ktorý vyvoláva podozrenie z narušenia štátnej hranice a ďalších trestných činov.

Migranti nastúpili na vlak

Migranti, ktorí v skorých večerných hodinách vstúpili z Chorvátska na maďarské územie v okolí Gyékényesu, za policajného sprievodu nastúpili medzičasom na pristavenú vlakovú súpravu na železničnej stanici vo Veľkej Kaniži. Okolie maďarská polícia hermeticky uzavrela a jej kordón sprevádza migrantov až do vlaku. Prví z nich medzičasom nastúpili do súpravy, a to bez akýchkoľvek prejavov nesúhlasu.

Z informácií miestnych zdrojov vyplýva, že z Chorvátska smeroval týmto smerom do Maďarska 10-11 km dlhý pochod stoviek migrantov roztrúsených v menších skupinkách, zväčša mladých mužov. Viacerí z nich údajne netušili, že sú v Maďarsku, domnievali sa, že sa nachádzajú v Slovinsku a deklarovali záujem pokračovať do Rakúska, respektíve Nemecka.

Slovinsko čelí čoraz väčšiemu tlaku utečencov 

Tlak utečencov na Slovinsko sa v priebehu ostatných dní neustále zvyšuje. Okolo 600 z nich sa v priebehu uplynulých 24 hodín dostalo cez chorvátsko-slovinskú zelenú hranicu do juhovýchodnej časti Slovinska, informoval dnes večer veliteľ pohraničnej polície v Novom meste Anton Štubljar.

Asi 200 utečencov, ktorých zadržali pri pokuse o ilegálny prechod hraníc, čakalo večer na okolitých hraničných priechodoch, aby ich prepravili do záchytného centra v Breziciach na registráciu. V tomto centre sa nachádza ešte 180 osôb, ďalších 200 v priebehu dneška prepravili do Postojnej. Podľa Stubjara Chorvátsko odmieta utečencov prijať späť. V tejto súvislosti dnes predvolali chorvátskeho veľvyslanca na ministerstvo zahraničných vecí v Ľubľane.

Slovinsko viditeľne posilnilo ochranu svojich hraníc, kde nasadilo príslušníkov rôznych policajných zložiek. Policajný útvar osobitého určenia sa dnes večer ocitol zoči-voči asi dvom stovkám migrantov, ktorí sa pokúsili dostať z Chorvátska do Slovinska cez menší most vedúci cez pohraničnú rieku Sotla.

Stovky migrantov na ceste ku gréckym hraniciam zastavila polícia 

Turecké bezpečnostné sily zastavili dnes pri meste Edirne neďaleko gréckych a bulharských hraníc, stovky migrantov, ktorí mali v úmysle pokračovať v ceste do Grécka alebo Bulharska. Informovala o tom agentúra AP. Migrantom, ktorí pri Edirne táborili niekoľko dní, predtým guvernér rovnomennej provincie Dursun Ali Šahin povedal, že nemôžu hranice prekročiť bez pozvania niektorej zo susedných alebo európskych krajín. Stovky z nich sa však podľa agentúry Reuters aj napriek tomu vydali na pochod k hraničným priechodom. 

"Ďalej ísť nemôžu," uviedol pre CNN Türk Šahin. "Ak sa nájde nejaká krajina, ktorá vás oficiálne pozve, radi vás tam nejakým vozidlom alebo lietadlom sami dopravíme. Ale zatiaľ sa nič také nestalo," dodal Šahin. Turecku sa dostáva medzinárodného uznania za to, že na svojom území prijalo dva milióny sýrskych utečencov a podľa tureckého vicepremiéra Numana Kurtulmuša v súvislosti s utečeneckou krízou preinvestovalo 7,6 miliardy dolárov. 

Merkelová telefonicky hovorila o situácii okolo utečencov s Milanovičom 

O situácii okolo utečencov telefonovala dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová s chorvátskym premiérom Zoranom Milanovičom. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu nemeckej vlády Steffena Seiberta.

Predseda chorvátskej vlády pri tejto príležitosti prisľúbil, že Záhreb si bude v plnej miere záväzky a súčasne garantovať dôstojný prístup k všetkým utečencom. Šéfka nemeckej vlády i chorvátsky premiér sa zhodli, že problém na vonkajších hraniciach EÚ by sa mal vyriešiť. V Chorvátsku, ktorým sa pokúšajú tisícky migrantov preniknúť do západnej Európy po uzavretí srbsko-maďarských hraníc, zaregistrovali do dnešnej 19.00 h už 17.089 utečencov.

Novým šéfom úradu pre migráciu sa stal Frank-Jürgen Weise 

Novým šéfom nemeckého Spolkového úradu pre migráciu a utečencov (BAMF) sa dnes stal Frank-Jürgen Weise, ktorý od roku 2004 riadil ako predseda predstavenstva Spolkovú agentúru pre prácu (BA). Weise na čele BAMF nahradil Manfreda Schmidta, ktorý vo štvrtok podal demisiu. Informoval o tom dnes spolkový rezort vnútra v Berlíne.

Podľa slov ministra vnútra Thomasa de Maiziera je novovymenovaný šéf BAMF jedným z najskúsenejších a najlepších manažérov Nemecka v oblasti štátnej správy. Weise by podľa komuniké rezortu vnútra mal riadiť v budúcnosti obe spomínané inštitúcie, tak BAMF, ako aj BA, na čo podľa ministrových slov pristúpil bez akýchkoľvek podmienok, vedomý si náročnosti danej výzvy. Predchodca nového šéfa BAMF sa stal pred rezignáciou terčom kritiky za pomalé vybavovanie žiadostí rekordného počtu žiadateľov o azyl v Nemecku. Úrad pre migráciu a utečencov viedol od roku 2010.

Viac o téme: MigrantiMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu