Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTOREPORTÁŽ Najväčšie migračné vlny histórie: Čo pre nás predstavovali utečenci v minulosti?

Fotografia zo 17. novembra 1938 zachytáva Margarétu Lubacovú z Prahy. Do New Yorku priplávala na zaoceánskej lodi Queen Mary ešte na začiatku II. svetovej vojny. Počet vysídlených ľudí vtedy prekročil 50 miliónov. Zobraziť galériu (18)
Fotografia zo 17. novembra 1938 zachytáva Margarétu Lubacovú z Prahy. Do New Yorku priplávala na zaoceánskej lodi Queen Mary ešte na začiatku II. svetovej vojny. Počet vysídlených ľudí vtedy prekročil 50 miliónov. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Migranti a utečenci sú aktuálne najskloňovanejšie pojmy v médiách i spoločnosti. Málokto však tuší, čo presne znamenajú a ešte menej ľudí chápe, že ide o pojmy staré ako ľudstvo samo. Sťahovanie národov totiž zaznamenávame od nepamäti a nikdy nebolo takou témou, akou je pre Európanov dnes. Minulý rok pritom OSN oznámila, že počet vysťahovaných ľudí prvý krát od konca II. svetovej vojny prekročil 50 miliónov.

Predtým, než sa pozrieme na kontext historických a geografických udalostí v súvislosti s migráciou, mali by sme tieto pojmy správne chápať. Všeobecne platí, že migrant je osoba, ktorá sa sťahuje do zeme, v ktorej sa nenarodila a/alebo nie je jej občanom. Migranti sa líšia od utečencov tým, že neutekajú pred nebezpečenstvom. Väčšina migrantov sa sťahuje do inej zeme za lepším životom pre seba a svoje rodiny, to sú aj Slováci. V modernej terminológií sa takto nazývajú všetci utečenci, ktorí nedostali status utečenca.

September 1947 – moslimskí utečenci sedia na streche preplneného vlaku v Naí Dillí, ktorým sa snažia ujsť z Indie. Po rozdelení subkontinentu na Pakistan a Indiu bolo počas výtržností odhadom zabitých až milión hinduistov, moslimov a sikhov. Až 12 miliónov však vyhnali z domovov.
Zobraziť galériu (18)
September 1947 – moslimskí utečenci sedia na streche preplneného vlaku v Naí Dillí, ktorým sa snažia ujsť z Indie. Po rozdelení subkontinentu na Pakistan a Indiu bolo počas výtržností odhadom zabitých až milión hinduistov, moslimov a sikhov. Až 12 miliónov však vyhnali z domovov.  (Zdroj: SITA)

FOTOREPORTÁŽ Najväčšie migračné vlny
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA)

Utečenec je človek, ktorý uteká pre nebezpečenstvom, teda je v ohrození života. Utečenci sa niekedy definujú ako ľudia, ktorí požiadajú o azyl a dostanú status utečenca ako každý, kto potrebuje úkryt pred nebezpečenstvom. Použitie tej, či onej definície, je vecou politickou, nie jazykovou. Definícia podľa Ženevskej konvencie je podrobnejšia a v niektorých ohľadoch o čosi vyhranenejšia. Každopádne vo veľa prípadoch je ťažké rozlíšiť, o ktorý prípad ide.

Fotografia z 15. novembra 1996 zobrazuje stovky utečencov prúdiacich z tábora Mugunga v Zaire. Mieria k hraniciam Rwandy, nakoľko zairskí rebeli obsadili ich dočasný tábor. Po tom, čo ich prepustili Hutu milície, domov sa vracalo asi 100-tisíc ľudí.
Zobraziť galériu (18)
Fotografia z 15. novembra 1996 zobrazuje stovky utečencov prúdiacich z tábora Mugunga v Zaire. Mieria k hraniciam Rwandy, nakoľko zairskí rebeli obsadili ich dočasný tábor. Po tom, čo ich prepustili Hutu milície, domov sa vracalo asi 100-tisíc ľudí.  (Zdroj: SITA)

II. svetová vojna

Súčasná vlna, ktorú spájame s Arabskou jarou v roku 2011, najviac pripomína leto po II. svetovej vojne. Nevie sa presne, o aké počty utečencov vtedy išlo, nakoľko sledovacie systémy v tom čase neboli ani zďaleka také rozvinuté, ako sú dnes. Napriek tomu Organizácia spojených národov vyhlásila, že šlo o viac ako 50 miliónov ľudí. Treba zdôrazniť, že svetová populácia bola vtedy omnoho nižšia ako je dnes, preto to bolo inak vnímané.

Britské Royal Air Force vycvičili stovky poľských chlapcov, ktorí osireli počas II. svetovej vojny. Väčšina z mladých Poliakov na fotografii zo 4. októbra 1943 mala len 10 až 15 rokov.
Zobraziť galériu (18)
Britské Royal Air Force vycvičili stovky poľských chlapcov, ktorí osireli počas II. svetovej vojny. Väčšina z mladých Poliakov na fotografii zo 4. októbra 1943 mala len 10 až 15 rokov.  (Zdroj: SITA)

Cez zasnežené Pyreneje sa snažili Francúzi na tejto fotografii zo 4. apríla 1938 pomôcť prejsť španielskym utečencom, ktorí utekali pred občianskou vojnou, o ktorej Ernest Hemingway napísal jednu zo svojich najznámejších kníh s názvom Komu zvonia do hrobu.
Zobraziť galériu (18)
Cez zasnežené Pyreneje sa snažili Francúzi na tejto fotografii zo 4. apríla 1938 pomôcť prejsť španielskym utečencom, ktorí utekali pred občianskou vojnou, o ktorej Ernest Hemingway napísal jednu zo svojich najznámejších kníh s názvom Komu zvonia do hrobu.  (Zdroj: SITA)

Rozdiel je aj v postoji verejnosti, v tom čase boli povojnoví migranti v spoločnosti vítaní, najmä ako pracovná sila. Severná Európa mala totiž značný nedostatok pracovníkov, no podľa Anthonyho Messinu, autora knihy o migrácii počas II. svetovej vojny, boli lepšie prijímaní aj preto, že šlo prevažne o Európanov a nie Afričanov či rodiny zo Stredného východu. V podobnej situácii boli po vojne len Židia, ktorí práve preto vo veľkom radšej odchádzali do Spojených štátov, Izraela, Kanady či Austrália.

Asi 700 európskych Židov sa v auguste 1939 dostalo do židovského mesta v Palestíne, ktoré bolo pod britskou správou.
Zobraziť galériu (18)
Asi 700 európskych Židov sa v auguste 1939 dostalo do židovského mesta v Palestíne, ktoré bolo pod britskou správou.  (Zdroj: SITA)

Déjà vu

Veľkým rozdielom medzi situáciou po vojne a teraz je aj fakt, že ľudia sú vysídľovaní opakovane, a to najmä kvôli viacerým dlhotrvajúcim vnútorným konfliktom. Súvisí to však aj s prírodnými katastrofami, ako aj ekonomickou situáciou. Len v posledných piatich rokoch vypuklo alebo sa obnovilo 15 konfliktov. Predstavte si, že sa presťahujete, lebo vo vašej krajine zúri vojna, no v tej novej to finančne nezvládate. Rozhodnete sa ísť ďalej a tam sa na vás ešte aj vybúri počasie.

V roku 1935 zase obrovské suchá a nepriaznivé počasie prinútili farmárov z Oklahomy a Texasu opustiť svoje ranče, mnohí v snahe získať si prácu cestovali do Kalifornie. Na fotografií z 15. apríla je ranč v Boise City zahalený prachom z neobrábanej zeme.
Zobraziť galériu (18)
V roku 1935 zase obrovské suchá a nepriaznivé počasie prinútili farmárov z Oklahomy a Texasu opustiť svoje ranče, mnohí v snahe získať si prácu cestovali do Kalifornie. Na fotografií z 15. apríla je ranč v Boise City zahalený prachom z neobrábanej zeme.  (Zdroj: SITA)

V novembri 1936 sa podarilo urobiť záber matky, pôvodne z Oklahomy, ktorá odišla do Fresna spolu so svojimi piatimi deťmi, aby zarobila zberaním bavlny.
Zobraziť galériu (18)
V novembri 1936 sa podarilo urobiť záber matky, pôvodne z Oklahomy, ktorá odišla do Fresna spolu so svojimi piatimi deťmi, aby zarobila zberaním bavlny.  (Zdroj: SITA)

Ako napríklad príbeh Wajiha al-Zouhaira, ktorý v roku 2013 dokončil v Damasku strednú škola a utiekol, aby sa nemusel pridať k armáde. Dúfal, že sa podobne ako ďalších 2 milióny Sýrčanov uchytí v Turecku. No napriek tomu, že predával na trhoch a pracoval aj na iných miestach, dokopy 16 hodín denne, nedokázal si našetriť na štúdium vysokej školy. Teraz má 22 a v Berlíne čaká na rozhodnutie, čo s ním bude. Do Európy sa dostal cez more, pašeráci sa s ním doplavili na ostrov Kos. No lepšie sa necíti: „V Sýrii si myslím, že Nemecko má ten najlepší systém, ale v Európe to už vyzerá pomaly ako v Sýrii.“

Albánska utečenkyňa zo Selca sedí so svojím dieťaťom v autobuse smerom do Kosova. Kvôli bojom v Macedónsku je už dva dni na cestách. Bolo to v roku 2001, keď sa albánske etnikum v Macedónsku vzbúrilo a žiadali väčšiu autonómiu.
Zobraziť galériu (18)
Albánska utečenkyňa zo Selca sedí so svojím dieťaťom v autobuse smerom do Kosova. Kvôli bojom v Macedónsku je už dva dni na cestách. Bolo to v roku 2001, keď sa albánske etnikum v Macedónsku vzbúrilo a žiadali väčšiu autonómiu.  (Zdroj: SITA)

Na cestách

Pozrime sa však aj na iné časti sveta. Podľa OSN, viac ako polovica vysídlených osôb je stále na cestách, a to najmä v rámci svojej vlastnej krajiny. Za krajinu s najmasovejšou populáciou vnútorných vysídlencov možno označiť Čínu. Až 253 miliónov ľudí neustále cestuje po krajine v snahe nájsť lepšiu prácu, no často sú aj zo svojich vidieckych pozemkov vytlačení. Ešte stále totiž na dedinčania nemajú rovnaké práva a privilégiá ako ľudia z mesta.

Tisíce robotníkov z celej Číny prišli do Pekingu pomôcť stavať štadióny kvôli Olympijským hrám v roku 2008. Táto fotografia pochádza z 21. apríla 2006, podobným spôsobom za prácou v tejto štvrtej najväčšej krajine sveta cestuje až 253 miliónov ľudí.
Zobraziť galériu (18)
Tisíce robotníkov z celej Číny prišli do Pekingu pomôcť stavať štadióny kvôli Olympijským hrám v roku 2008. Táto fotografia pochádza z 21. apríla 2006, podobným spôsobom za prácou v tejto štvrtej najväčšej krajine sveta cestuje až 253 miliónov ľudí.  (Zdroj: SITA)

Neuveriteľných 15 špeciálnych vlakov museli v Číne vypraviť kvôli migrujúcim robotníkom, ktorí sa pred miestnym jarným festivalom chystali navštíviť domovy. Fotografia z haly, v ktorej sa predávali lístky, vznikla 16. januára 2007.
Zobraziť galériu (18)
Neuveriteľných 15 špeciálnych vlakov museli v Číne vypraviť kvôli migrujúcim robotníkom, ktorí sa pred miestnym jarným festivalom chystali navštíviť domovy. Fotografia z haly, v ktorej sa predávali lístky, vznikla 16. januára 2007.  (Zdroj: SITA)

Humanistické nálady v Európe však spustili až televízne zábery z Vietnamu. Rodiny s deťmi na slamených vratkých lodiach cestovali stovky kilometrov, to pohlo s nejedným tvrdým postojom. Po dobytí Saigonu v roku 1975 Spojené štáty prijali viac ako milión utečencov z Vietnamu, Laosu a Kambodže. Francúzi k sebe pustili 128-tisíc, v súvislosti s tým je známy výrok slávneho spisovateľa a filozofa Jeana-Paula Sartra: „Prikláňam sa na stranu človeka. Čo sa tu počíta, to je človek v smrteľnom nebezpečenstve.“

Dňa 4. mája 1975 vietnamskí utečenci zaplnili jeden z člnov v Juhočínskom mori, ku ktorému ich doviezla loď amerického námorníctva USS Blue Ridge. Celkovo po vojne z území vo Vietname, Kambodži a Laose kontrolovaných komunistami utiekli 3 milióny ľudí.
Zobraziť galériu (18)
Dňa 4. mája 1975 vietnamskí utečenci zaplnili jeden z člnov v Juhočínskom mori, ku ktorému ich doviezla loď amerického námorníctva USS Blue Ridge. Celkovo po vojne z území vo Vietname, Kambodži a Laose kontrolovaných komunistami utiekli 3 milióny ľudí.  (Zdroj: SITA)

Prejsť peklom

Súčasná situácia je však ďaleko horšia ako čokoľvek, čo sa doteraz zaznamenalo. Z dostupných údajov vyplýva, že na ceste Stredozemným morom už zomrelo okolo 8880 utečencov, no odborníci varujú, že na každé nájdené mŕtve telo pripadajú zrejme až dve také, ktoré sa nikdy nenájdu. Aj pašeráci samotní môžu za nebezpečenstvo, ktorému týchto ľudí vystavujú. Väčšie šance má dokonca rodina s deťmi, ktorá sa rozhodne dostať sa do Európy na vlastnú päsť.

Fotografia sýrskych detí, ktoré sa hrajú mimo stanov v jednom z utečeneckých táborov na východe libanonskej hranice, pochádza z 29. novembra 2013. Väčšina zo sýrskych utečencov stále žije v okolí rodnej krajiny, najmä v Turecku, Jordánsku, Iraku a spomenutom Libanone.
Zobraziť galériu (18)
Fotografia sýrskych detí, ktoré sa hrajú mimo stanov v jednom z utečeneckých táborov na východe libanonskej hranice, pochádza z 29. novembra 2013. Väčšina zo sýrskych utečencov stále žije v okolí rodnej krajiny, najmä v Turecku, Jordánsku, Iraku a spomenutom Libanone.  (Zdroj: SITA)

Na fotografii z mája 1980 stoja utečenci z Kuby na palube lode, ktorá sa za daždivého počasia doplavila na Floridu. Za šesť mesiacov vtedy opustilo Kubu viac ako 100-tisíc ľudí.
Zobraziť galériu (18)
Na fotografii z mája 1980 stoja utečenci z Kuby na palube lode, ktorá sa za daždivého počasia doplavila na Floridu. Za šesť mesiacov vtedy opustilo Kubu viac ako 100-tisíc ľudí.  (Zdroj: SITA)

Za poriadne zvýšený počet žiadateľov o azyl môžu aj ropná kríza z roku 1973. V tom čas bolo veľmi zložité dostať sa na európsky kontinent legálne. Podobne sa situácia skomplikovala aj počas finančnej krízy. Útoky z 11. septembra 2001 netreba ani spomínať, Spojené štáty sa vtedy uzavreli extrémnym spôsobom. „V 70.-tych a 80.-tych rokoch ste mohli prísť do Európy ako migrant alebo utečenec. Teraz je jediným spôsobom žiadať o azyl, aj keď nespĺňate podmienky žiadateľa o azyl,“ vysvetľuje Khalid Koser, expert na migráciu z inštitútu pre medzinárodnú politiku v Ženeve.

Farmári z Mexika, ktorý Američania legálne zamestnali v rámci programu Bracero, aby im zabezpečili aspoň minimálnu mzdu, ostali v Texase, no niektorí putovali za prácou až do Michiganu. Fotografia vznikla v Hidalgu 18. júna 1959 pri ich zápise do dokumentov.
Zobraziť galériu (18)
Farmári z Mexika, ktorý Američania legálne zamestnali v rámci programu Bracero, aby im zabezpečili aspoň minimálnu mzdu, ostali v Texase, no niektorí putovali za prácou až do Michiganu. Fotografia vznikla v Hidalgu 18. júna 1959 pri ich zápise do dokumentov.  (Zdroj: SITA)

Stratená generácia

OSN v spolupráci s UNICEF minulý rok odhalila, že viac ako polovica utečencov po celom svete, sú deti. Zároveň je ťažké spočítať, koľko ich je. Ak sa pozrieme len na registrovaných žiadateľov o azyl v Európe, podľa Eurostatu hovoríme o 60-tisíc deťoch, ktoré v rokoch 2011 až 2014 prišli bez sprievodu dospelej osoby. V tomto období ďalších 150-tisíc detí bez sprievodu zadržali na juhozápadnej hranici Spojených štátov. Aj to je však len zlomok, nakoľko veľa ľudí tam uteká s úmyslom nepožiadať o azyl.

Po bitke britského letectva s nemeckou Luftwaffe poslali úrady do Ameriky osirelé deti. Do New Yorku doplávali 1. júla 1940 na lodi Volendam, bolo ich 60 a všetky mali menej ako 15 rokov. Zo Southamptonu takýchto lodí odišlo viac.
Zobraziť galériu (18)
Po bitke britského letectva s nemeckou Luftwaffe poslali úrady do Ameriky osirelé deti. Do New Yorku doplávali 1. júla 1940 na lodi Volendam, bolo ich 60 a všetky mali menej ako 15 rokov. Zo Southamptonu takýchto lodí odišlo viac.  (Zdroj: SITA)

To je svet v akom žijeme postavený na číslach. Migranti či utečenci nie sú ničím novým pod Slnkom. Nie je to ani problém, ktorý by sa nedal zvládnuť. No najprv treba nájsť vhodné riešenie, a to nie tam, kde badať následky, ale tam, kde sa problém zrodil. Informácie pozbierali redaktori informačnej agentúry Associated Press Ian Mader z Pekingu, Elaine Ganley z Paríža a Kristen Grieshaber z Berlína, dokopy ich spojila Kristen Gelineau.

Na fotografii z mája 1980 stoja utečenci z Kuby na palube lode, ktorá sa za daždivého počasia doplavila na Floridu. Za šesť mesiacov vtedy opustilo Kubu viac ako 100-tisíc ľudí.
Zobraziť galériu (18)
Na fotografii z mája 1980 stoja utečenci z Kuby na palube lode, ktorá sa za daždivého počasia doplavila na Floridu. Za šesť mesiacov vtedy opustilo Kubu viac ako 100-tisíc ľudí.  (Zdroj: SITA)

Ženy odnášajú vodu do utečeneckého tábora v blízkosti mesta Iriba vo východnom Čade. Boje medzi povstalcami a sudánskou armádou sa začali v Darfúre v roku 2003, táto fotografia pochádza z 25. septembra 2004. V púšti čelilo 2,7 milióna ľudí obrovskej humanitárnej kríze.
Zobraziť galériu (18)
Ženy odnášajú vodu do utečeneckého tábora v blízkosti mesta Iriba vo východnom Čade. Boje medzi povstalcami a sudánskou armádou sa začali v Darfúre v roku 2003, táto fotografia pochádza z 25. septembra 2004. V púšti čelilo 2,7 milióna ľudí obrovskej humanitárnej kríze.  (Zdroj: SITA)

Viac o téme: MigrantiPojmyUtečenecká krízaHistorické zhrnutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu