Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Maďarsko vyhlásilo krízový stav: Rakúsko zavádza kontroly na hraniciach, aj so Slovenskom

Migračná kríza sa v Maďarsku stupňuje, vláda chce nasadiť armádu. Vyhlásili krízový stav. Zobraziť galériu (19)
Migračná kríza sa v Maďarsku stupňuje, vláda chce nasadiť armádu. Vyhlásili krízový stav. (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ – Maďarská vláda vyhlásila dnes v dôsledku migračnej krízy stav núdze v dvoch južných oblastiach susediacich so Srbskom, napísala agentúra AP a dodala, že toto opatrenie posilňuje právomoci polície a ďalších štátnych orgánov. Podľa hovorcu vlády Zoltána Kovácsa toto rozhodnutie prijali členovia vládneho kabinetu na dnešnom zasadnutí. Budapešť tiež pripravuje plány na výstavbu plotu pozdĺž hraníc s Rumunskom.

Krízový stav okrem iného umožní vyslanie armády, aby pomohla polícii so strážením hraníc či inými aktivitami súvisiacimi s prichádzajúcimi migrantmi. Nariadenie by mal v nasledujúcom týždni prijať parlament.

Migračná kríza sa v
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

Stovky migrantov strávili dnešnú noc v stanoch alebo pod holým nebom na srbskej strane hranice s Maďarskom. Utečenci tam čakali na otvorenie hraničného priechodu v Röszke, ktorý zatvorili dnes krátko po polnoci.

Migračná kríza sa v
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

Maďarsko zriadi dve tranzitné zóny na spracovanie žiadostí o azyl od migrantov čakajúcich pozdĺž hranice so Srbskom s tým, že tieto žiadosti sa budú posudzovať do niekoľkých hodín, doplnil dnes hovorca maďarskej vlády.

Migračná kríza sa v
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

Migranti môžu podľa agentúry Reuters svoje žiadosti odovzdávať denne medzi 6.00 h až 22.00 h SELČ. Zriadené tranzitné zóny budú prichádzajúcich vybavovať podobným spôsobom, ako pracujú tranzitné vestibuly na letiskách. Osoby, ktorým bude žiadosť zamietnutá, vrátia okamžite do Srbska.

Migračná kríza sa v
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

Počas leta prešlo cez hranice zo Srbska do Maďarska takmer 180.000 ilegálnych migrantov. V Maďarsku sa však poväčšine nechcú registrovať, pretože sa obávajú, že by potom nedostali azyl vo svojej cieľovej krajine.

Migračná kríza sa v
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

V Maďarsku vstúpili od dnešnej polnoci do platnosti prísnejšie pravidlá pre osoby ilegálne prekračujúce hranice krajiny, dnešným dňom sa tiež zvyšujú tresty odňatia slobody pre pašerákov ľudí. Maďarský parlament 4. septembra schválil súbor zákonov zameraných na obmedzenie prílevu ilegálnych migrantov do krajiny. Srbské úrady trvajú na tom, že nebudú akceptovať migrantov vrátených z Maďarska.

Rakúsko o polnoci zavedie kontroly na svojich východných a južných hraniciach 

Rakúsko dnes o polnoci zavedie kontroly na svojich východných a južných hraniciach, aby zmiernilo nápor prichádzajúcich migrantov. Oznámilo to rakúske ministerstvo vnútra, ktoré citovala agentúra DPA. Sprísnené opatrenia budú platiť na rakúskych hraniciach s Maďarskom, Talianskom, Slovinskom a Slovenskom.

Maďarsko vyhlásilo krízový stav:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

"Intenzita pohraničných kontrol bude udžiavaná na úrovni potrebnej na zaistenie bezpečnosti," píše sa v liste, prostredníctvom ktorého Viedeň oboznámila so svojim zámerom Európsku komisiu (EK). Rakúske ministerstvo vnútra bude pri kontrole hraníc uplatňovať flexibilný niekoľkoúrovňový plán v závislosti od aktuálneho počtu migrantov a aktivít prevádzačov. 

Obnovenie hraničných kontrol v nedeľu večer prekvapivo ohlásilo Nemecko a v rámci dominového efektu ho nasledovali aj ďalšie európske krajiny, ktoré sprísnili bezpečnosť na svojich hraniciach, alebo takýto krok ešte zvažujú. 

Srbsko neprijme utečencov vracané z Maďarska, nasadí vraj aj armádu

Srbsko je vraj rozhodnuté neprijať utečencov, ktoré mu bude chcieť vracať Maďarsko. Belehrad je tomu pripravený zabrániť, aj keby mal na hraniciach rozmiestniť armádu. Agentúre Tanjug to v pondelok večer povedal štátny tajomník na ministerstve práce Nenad Ivanišević. Srbský minister Aleksandar Vulin vyzval Maďarsko, aby utečencom z Blízkeho východu opätovne otvoril svoje hranice, ktoré boli v noci na dnes uzavreté.

Maďarsko vyhlásilo krízový stav:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

"Srbsko neprijme žiadne rozhodnutie, ktorým by zmenilo vzťahy s ktorýmkoľvek štátom, ale bude sa vedieť postarať o svojich občanov ao svoje záujmy. A čo to znamená, uvidíme v niekoľkých najbližších dňoch," konštatoval štátny tajomník. Toto stanovisko Belehradu podľa televízie B92 následne potvrdil aj minister práce Aleksandar Vulin. Povedal, že migranti, ktorí prejdú do Maďarska a budú tam evidovaní a následne násilím vratenie do Srbska, nebudú prijatí.

"My nikoho nebudeme nasilu držať na našom území, ale rovnako nedovolíme žiadnej krajine, aby násilím a bez zodpovedajúcej zákonnej procedúry a readmisie kohokoľvek vrátila na naše územie," zdôraznil minister. Neskôr popoludní minister Vulin dorazil na uzavretý hraničný prechod Horgoš.

Maďarsko vyhlásilo krízový stav:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

"Vyzývam Maďarsko, aby otvorilo svoje hranice migrantom. Aspoň ženám a deťom," povedal minister agentúre AFP v miestach, kde sa už zhromaždili stovky utečencov. Podľa srbskej televíznej stanice RTS utečenci skandujú heslá ako Otvorte, otvorte! a Nemecko, Nemecko!

Fínsko sprísňuje kontroly pri hraniciach so Švédskom

Fínsko je ďalšou krajinou Európskej únie, ktorá kvôli súčasnej utečeneckej kríze zvyšuje ochranu hraníc. Plne obnoviť hraničné kontroly zatiaľ nechce, pri hraniciach so Švédskom ale zavádza častejšie náhodné kontroly. Švédsko, ktoré je pre utečencov jednou z hlavných cieľových krajín, o hraničných kontrolách podľa premiéra Stefana Löfvena zatiaľ neuvažuje, napísal dnes portál The Local. K dočasnému obnoveniu hraničných kontrol sa už rozhodlo Nemecko, Rakúsko či Slovensko.
 
Fínsky minister vnútra Petteri Orpo už na pondelkové bruselskej schôdzke s únijnými kolegami varoval, že situácia s vysídlenci sa v jeho vlasti začína vymykať kontrole. Len za nedeľu do krajiny zo Švédska prišlo 300 utečencov, za uplynulý týždeň ich bolo na 1700.
 
 

Kvôli rastúcemu počtu utečencov prichádzajúcich zo Švédska sa Fínsko chystá zrejme v Oule neďaleko švédskych hraníc zriadiť záchytné stredisko, odkiaľ budú utečenci po týždni odvážaní do prijímacích centier na iných miestach v krajine. Švédske úrady uviedli, že mnohí utečenci pokračujú zo Švédska do Fínska, pretože sú presvedčení, že ich žiadosť o azyl tam bude vybavená rýchlejšie. Vo Švédsku v priemere trvá azylové konanie dva roky, poznamenala fínska televízia YLE.

Helsinki v uplynulých dňoch kritizovali Švédsko, že umožňuje utečencom voľný priechod do Nórska a Fínska. Švédsko tento rok počíta s príchodom zhruba 80.000 ľudí, ktorí v krajine požiadajú o azyl, Fínsko očakáva až 30.000 žiadateľov o azyl.

Maďarsko postaví plot aj pozdĺž hraníc s Rumunskom 

Maďarsko plánuje rozšíriť protiimigračné zábrany, ktoré chránia jeho hranice so Srbskom, aj na časť hraničnej línie s Rumunskom. Oznámil to dnes maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó. Zámer Budapešti postaviť bariéru medzi dvoma členskými krajinami EÚ okamžite odsúdila rumunská vláda, uviedla agentúra Reuters.

Maďarsko vyhlásilo krízový stav:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

"Rozhodli sme sa začať prípravné práce na výstavbu plota, ktorý sa začne stavať na mieste, kde sa stretávajú maďarské, srbské a rumunské hranice," povedal Szijjártó na tlačovej konferencii. 

Maďarsko vyhlásilo krízový stav:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

Predĺženie pohraničného plota smerom na východ má zabrániť tomu, aby sa hlavný migračný prúd smerujúci do Maďarska, ktorý doteraz prichádzal z územia Srbska, presmeroval na maďarsko-rumunské hranice. Szijjártó zdôraznil, že Budapešť o svojich plánoch vopred upovedomila rumunskú stranu. 

Maďarsko v pondelok dokončilo výstavbu plota na svojich 175 kilometrov dlhých hraniciach so Srbskom. Teraz ho plánuje predĺžiť aj na časť hraníc s Rumunskom, až za rieku Mureš (maďarsky Maros), ktorá pretína maďarsko-rumunské hranice. 

Maďarsko vyhlásilo krízový stav:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

"Rumunské ministerstvo zahraničných vecí sa domnieva, že vztýčenie plotu medzi dvoma členskými krajinami EÚ a strategickými partnermi nie je správnym politickým krokom a je v rozpore s duchom Európy," uvádza sa v stanovisku rezortu diplomacie v Bukurešti. 

V Röszke už nie sú migranti, hranice zatvorili a likvidujú tábory 

Z okolia juhomaďarskej prihraničnej obce Röszke, cez ktorú v uplynulých dňoch smerom od Srbska prichádzali tisíce migrantov, po sprísnení pravidiel migrácie v Maďarsku a polnočnom uzatvorení zelenej hranice, dnes úplne zmizli migranti.

Maďarsko vyhlásilo krízový stav:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

Polícia uzatvorila najskôr cestný hraničný priechody Horgoš 2, krátko popoludní aj z bezpečnostných dôvodov diaľničný priechod. Podľa internetovej stránky polície Police.hu dôvodom je skutočnosť, že "skupiny cudzincov" obsadili jazdné pruhy smerujúce von zo Srbska a takisto aj v opačnom smere.

Krízový stav v Maďarsku

Na území obce likvidujú tábory, humanitárne organizácie sa sťahujú preč. Na srbskej strane hranice čaká množstvo migrantov na vývoj situácie, požadujú, aby ich vpustili do Maďarska a chystajú sa preraziť policajný kordón. Polícia z okolia priechodu poslala preč zástupcov médií.

"V posledných 12 hodinách je situácia kompletne iná, ako bola na začiatku, keďže hranica je zavretá oficiálne od polnoci na našom priechode, kde pôsobíme. Táto hranica sa zatvorila už o šiestej neoficiálne. Včera v priebehu dňa sme prijali asi 1500 utečencov a od polnoci do rána dneška asi ďalších 125. Situácia je taká, že ten tábor je zrušený a v zásade neprúdia ďalšie tisíce utečencov ako to bolo v posledných piatich dňoch," povedal Martin Bandžák zo slovenskej humanitárnej organizácie Magna Deti v núdzi (Magna).

Migračná kríza sa v
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

Berlín a Viedeň žiadajú na budúci týždeň summit EÚ k utečencom

Šéfovia vlád Nemecka a Rakúska Angela Merkelová a Werner Faymann žiadajú, aby bol na budúci týždeň zvolaný mimoriadny summit Európskej únie kvôli utečencom. Situáciu je podľa nich nutné riešiť na celoeurópskej úrovni, pretože tri krajiny najviac zasiahnuté utečeneckou vlnou, Nemecko, Rakúsko a Švédsko, to vlastnými silami nezvládnu.

 
"Spoločne sme sa obrátili na predsedu Európskej rady Donalda Tuska a povedali, že tento problém sa dá vyriešiť len na celoeurópskej úrovni. Je to zodpovednosť celej Európskej únie," povedala dnes Merkelová novinárom po rokovaní s Faymannom. Podľa nej Tusk preverí, či je možné mimoriadny summit usporiadať už budúci týždeň.

Niekoľko migrantov poškodilo zábrany, hrozí im väzenie a vyhostenie 

Skupina 16 migrantov dnes ráno poškodila obe zábrany postavené na srbsko-maďarských hraniciach a ilegálne prekročila hranice, informovala maďarská verejnoprávna televízia M1. Od dnešnej polnoci po sprísnení podmienok migrácie a ochrany hraníc v Maďarsku je tento čin kvalifikovaný ako trestný, páchateľom hrozí väzenie a vyhostenie z krajiny. Polícia narušiteľov hraníc zadržala a predviedla, budú postavení pred maďarský súd. 

Maďarsko vyhlásilo krízový stav:
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

Zeman nevidí súvislosť medzi dotáciami z EÚ a kvótami

Prezident Miloš Zeman nevidí žiadnu súvislosť medzi dotáciami z Európskej únie a kvótami na prerozdeľovanie utečencov. Tie sú podľa neho nezmyselné, pretože všetci vysídlenci nakoniec skončí v Nemecku. Povedal to dnes Zemanov hovorca Jiří Ovčáček.

"Nevidím žiadnu súvislosť medzi dotáciami EÚ a nezmyselnými kvótami, ktoré sú nezmyselné preto, že všetci utečenci nakoniec skončí v Nemecku. Slovenská republika sa nikdy nebránila dobrovoľnému prijímanie všetkých utečencov, ktorí u nás chcú zostať," uviedol hradnej hovorca. Spájanie dotácií z európskych fondov vedľa Zemana, ktorý je teraz na návšteve Azerbajdžanu, dnes odmietli politici všetkých snemovnich strán.

Migračná kríza sa v
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

Takmer tretina Holanďanov je za totálne uzavretie hraníc 

Holandsko by malo zatvoriť svoje hranice všetkým prisťahovalcom, nielen žiadateľom o azyl. Myslí si to takmer tretina Holanďanov, podľa prieskumu verejnej mienky, ktorý dnes zverejnila televízna stanica NOS. Celkom 28 percent respondentov súhlasilo s názorom, že vládny kabinet by mal uzavrieť hranice pre všetky formy migrácie, vrátane ľudí z iných európskych krajín. Len mierna nadpolovičná väčšina (52 percent) uviedla, že štátne hranice by nemali byť uzatvorené.

Holandsko v pondelok oznámilo plány na zvýšenie náhodných kontrol na svojich hraniciach s Nemeckom a Belgickom, v snahe čeliť narastajúcemu počtu utečencov z Iraku a Sýrie. Prieskum televízie NOS naznačil, že 78 percent ľudí, ktorí podporujú protiimigračne zameranú Stranu slobody (PVV) sú za zatvorenie hraníc, rovnako ako 31 percent priaznivcov Socialistickej strany. Voliči vládnej liberálnej strany VVD sa za úplnú uzáveru hraníc vyslovili 28-percentnou podporou. 

Na otázky o pravdepodobnom vplyve utečencov na dianie v Holandsku 47 percent ľudí uviedlo, že očakáva negatívny vplyv a 43 percent uviedlo, že v spojení s migrantmi očakáva zhoršenie bezpečnostnej situácie. Prieskum sa tiež zameral na to, akú úlohu by mala v tejto otázke zohrávať EÚ, pričom približne polovica z opýtaných uviedla, že je to dobrý nápad rozdeliť utečencov medzi viaceré krajiny EÚ. Jeden z piatich Holanďanov uviedol, že Holandsko by už nemalo prijímať žiadnych ďalších utečencov v rámci prerozdeľovacieho plánu Európskej komisie.

V auguste vstúpilo do Európskej únie rekordných 156-tisíc migrantov 

Rekordný počet 156.000 migrantov vstúpil v auguste na územie Európskej únie, čím sa ich celkový počet v tomto roku zvýšil na 500.000. Uviedla to v dnes zverejnenej štatistike Európska agentúra pre riadenie operačnej spolupráce na vonkajších hraniciach členských štátov Európskej únie (Frontex).

August bol podľa agentúry Frontex čo do počtu prichádzajúcich blízkovýchodných a afrických utečencov už piatym rekordným mesiacom v rade. Agentúra Reuters doplnila v tejto súvislosti štatistiku pricestovaných migrantov pre rok 2014, keď ich na územie EÚ prišlo 280.000.

V dôsledku zavedenia prísnych obmedzení na hraničných priechodoch do Maďarska dôjde pravdepodobne k presmerovaniu migračných trás cez iné tranzitné krajiny do EÚ, povedala dnes hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Melissa Flemingová. Utečenci si podľa nej budú hľadať iné cesty, ako sa dostať do EÚ. Úrad je v kontakte so všetkými krajinami, ktoré prichádzajú v tejto súvislosti do úvahy, uviedla Flemingová a dodala, že UNHCR je pripravený presunúť sa do rôznych krajín a pomôcť najlepšie, ako vie.

Viac o téme: MigrantiMaďarskoKrízový stav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu