Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Mimoriadne opatrenia kvôli utečencom: Slovensko opäť zaviedlo kontroly na hraniciach!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Európa sa opevňuje. Udalosti z posledných dní prinútilo Nemecko čeliť tvrdej realite. Dnes vydalo pokyny na sprísnenie kontroly hraníc už aj Slovensko. Francúzsko k tomu vyzýva kontroverzná politička Le Penová.

Slovensko zaviedlo dočasné hraničné kontroly na svojich hraniciach s Maďarskom a Rakúskom. Oznámilo to ministerstvo vnútra v reakcii na krok Nemecka, ktoré takéto opatrenie prijalo v nedeľu podvečer. „Po oznámení Nemecka, že dočasne zavádza hraničné kontroly na hraniciach s Rakúskom, Slovensko pristúpilo k dočasným hraničným kontrolám na slovensko-maďarských a slovensko-rakúskych hraničných priechodoch,“ informovala Michaela Paulenová z Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra.

V súvislosti s mimoriadnou situáciou podľa Paulenovej slovenská polícia pridala na hraniciach 220 policajtov oproti štandardnému výkonu. Posilnila pritom nielen hraničné priechody, ale aj vytypované miesta zelenej hranice. „Situáciu neustále monitorujeme a koordinujeme s policajnými zbormi v Rakúsku, Maďarsku a Českej republike,“ doplnila Paulenová.

Nemci sprísnili kontroly
Zobraziť galériu (6)
Nemci sprísnili kontroly  (Zdroj: SITA)

Rezort vnútra nateraz nespresnil, ktorých konkrétnych hraničných priechodov sa opatrenie týka. Paulenová vysvetlila, že dočasne zavedené kontroly sú zamerané na pašerákov, ktorí prevážajú migrantov. Netýkajú sa teda všetkých ľudí prekračujúcich hranice.

„Ide o dočasné opatrenia,“ zdôraznila hovorkyňa, podľa ktorej v tejto chvíli ministerstvo nevie odhadnúť, dokedy budú platiť. „Sprísnený režim neznamená koniec Shengenu,“ vysvetlila, že dočasné kontroly nemožno považovať za zrušenie shengenských hraníc, ktoré obyvateľom členských krajín EÚ zaručujú voľný pohyb.

Kontroly na nemecko-rakúskych hraniciach
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére v nedeľu oznámil, že Nemecko zaviedlo dočasné hraničné kontroly na rakúskej hranici, v snahe znížiť počet uchádzačov o azyl prichádzajúcich do krajiny. Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová v reakcii na to presadzuje, aby Rakúsko prijalo podobné opatrenia.

S ohľadom na krok Nemecka vyhlásil šéf maďarskej polície Károly Papp v nedeľu neskoro večer pohotovosť pre príslušníkov polície štyroch žúp pri srbských hraniciach a takisto aj pre niektoré organizácie pohotovostnej jednotky.

Nemci začali hranice kontrolovať v nedeľu

Nemecko začalo v nedeľu podvečer s postupným zavádzaním kontrol na hraniciach s Rakúskom. Na ceste č. 20 medzi bavorským Freilassingom a rakúskym Salzburgom vybudovala polícia cestné zátarasy. Komunikácia bola v oboch smeroch prejazdná iba v jednom pruhu a autá boli kontrolované, informovala agentúra APA.

Už krátko po začatí kontrol policajti zastavili skupinu troch utečencov zo Sýrie, ktorí kráčali pozdĺž cesty a chceli prekročiť hranice. Polícia tiež oznámila zatknutie občana Talianska, ktorí viezol v dodávke ôsmich Sýrčanov.

Kontroly na nemecko-rakúskych hraniciach
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Kontroly sa začali aj na diaľničnom hraničnom priechode Walserberg. Podľa APA zatiaľ prebiehajú iba na bavorskej strane na výjazde Bad Reichenhall a sú len náhodné. Pri vstupe do Rakúska kontroly nie sú. 

Podľa médií sa kontroly spustili už od 17.30 h. Nemecké ministerstvo vnútra uviedlo, že budú prebiehať na bývalých hraničných priechodoch. Na hraniciach v Bavorsku bude rozmiestnených niekoľko tisíc policajtov. Zavedenie dočasných kontrol oznámil nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére. Ako dlho budú trvať, však nechcel konkretizovať. "Nebolo by dobré, keby sme vopred povedali, ako dlho to potrvá," povedal De Maiziére pre televíziu ARD.

Kontroly na nemecko-rakúskych hraniciach
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Zavedenie kontrol privítal bavorský premiér Horst Seehofer. Po nedávnych udalostiach bolo podľa neho potrebné "vyslať tento signál". Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann po mimoriadnom zasadnutí bavorskej vlády povedal, že kontroly "nie sú v súčasnej dobe obmedzené". Ak by sa vyskytli "výkyvy", nie je vylúčené ich rozšírenie na hranice s inými štátmi. Podľa informácií denníka Bild bolo rozšírené aj sledovanie hraníc s Českou republikou a Poľskom, aby nebolo možné obísť hraničné kontroly do Rakúska. 

Približne od nedeľňajšej 17.00 h do dnešnej 07.00 h bola na žiadosť Berlína z dôvodu neustávajúceho prílevu utečencov zastavená železničná doprava medzi Rakúskom a Nemeckom. Opatrenie sa týka staníc v Salzburgu, Passau, Simbachu, Kufsteine, Scharnitzi a Lindau. 
Dočasné zrušenie vlakov ani zavedenie kontrol zatiaľ nemalo vplyv na prísun utečencov cez maďarsko-rakúske hranice. V nedeľu ich cez hraničný priechod Nickelsdorf prešlo okolo 15.000, do rána polícia počíta s ďalšími 5000 osobami, uviedol pre APA jej hovorca Helmut Marban.

Le Penová žiada vládu o obnovenie kontrol na francúzskych hraniciach

Predsedníčka francúzskeho Národného frontu (FN) Marine Le Penová dnes v reakcii na obnovenie kontrol na hraniciach Nemecka vyhlásila, že "Nemecko dobehla realita jeho poblúznenia z migrantov".

Le Penová podľa tohto zdroja dodala, že keď Nemecko otváralo svoje hranice pre migrantov, videlo v "tejto ľudskej mase zdroj lacnej pracovnej sily". Dobehla ho však "realita poblúznenia z migrantov", konštatovala Le Penová. Kritizovala "nezodpovedné vyhlásenia" nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktoré "migrantov povzbudili" k ceste do EÚ.

Viac o téme: UtečenciMigrantiSlovenskoHranice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu