Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Projekt povinných kvót počíta s možnosťou odmietnuť azylanta

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

BRUSEL - Európska komisia v rámci svojho projektu povinných kvót pre rozdelenie migrantov medzi únijnými krajinami počíta s tým, že v určitých prípadoch bude mať prijímacia krajina možnosť konkrétnu osobu odmietnuť. Vyplýva to z návrhov komisie, ktoré v pondelok v Bruseli na mimoriadnej schôdzke prerokujú ministri vnútra a spravodlivosti európskej dvadsaťosmičky. Odmietnuť prijatie konkrétne navrhnutej osoby má byť možné napríklad z bezpečnostných dôvodov.

Krajiny zo stredu a východu EÚ vrátane SR plány komisie na "kvóty na utečencov" jednoznačne odmietajú. Naopak západné štáty únie a samotná Európska komisia postup pokladajú za nutný prejav vzájomnej solidarity medzi partnermi v EÚ. Podľa návrhu, ktorý čo do veľkosti výrazne rozširuje podobný krok predložený na jar, by si mali štáty menej zasiahnuté migračnou či utečeneckou krízou rozobrať celkom 120 000 osôb z Grécka, Maďarska a Talianska.

Nejde ale o podiel z celkovej masy teraz prichádzajúcich ľudí. Rovnako ako v máji aj teraz návrh komisie predpokladá prerozdelenie len tých žiadateľov o medzinárodnú ochranu, ktorí majú reálnu šancu v konaní skutočne azyl získať. V súčasnosti tak budú v rámci EÚ premiestnení len občania Sýrie, Iraku a Eritrey, dôraz má byť kladený na "ohrozenejšie skupiny", vrátane detí.

Predstavou európskej exekutívy je, že členské krajiny budú v pravidelných intervaloch oznamovať, koľko ľudí sú v danej chvíli schopné prevziať. Maďarsko, Grécko a Taliansko potom v spolupráci s Európskym azylovým podporným úradom (EASO) a zástupcami prijímajúcej krajiny priamo identifikujú osoby, ktoré spĺňajú stanovené podmienky.

Návrh komisie okrem iného uvádza, že inej krajine nebude odovzdaný nikto, komu neboli odobraté odtlačky prstov pre ľahkú budúci identifikáciu. Krajiny môžu konkrétnu osobu odmietnuť prijať napríklad z bezpečnostných dôvodov. Procedúra by nemala trvať dlhšie ako dva mesiace.

Európska komisia sľubuje premiestňovanie podporiť 780 miliónmi eur z rozpočtu Únie. Prijímajúca krajina získa 6000 eur za každého prijatého žiadateľa o azyl, štát, ktorý ho odovzdáva potom 500 eur na cestovné výdavky. Premiestňovaní žiadatelia majú mať právo byť presunutí s rodinou do rovnakej krajiny, o riadení a definitívnom rozhodnutí musia byť včas informovaní.

V snahe zabrániť tomu, aby premiestnenie žiadatelia o azyl odišli do tretej krajiny, napríklad z Českej republiky do Nemecka, môžu prijímajúce členské krajiny napríklad zvážiť pre dotyčných povinnosť pravidelného hlásenia sa na úradoch alebo ich priamo podporovať predovšetkým materiálne.

"Členské krajiny by žiadateľom (o azyl) nemali poskytovať národné cestovné doklady či iné stimuly, vrátane finančných, ktoré by podporili cestovanie do ďalších členských krajín," uvádza komisia. Ak úrady tretej krajiny žiadateľa o azyl nájdu a on sa odmietne dobrovoľne vrátiť do štátu, ktorý jeho žiadosť vybavuje, má tam byť deportovaný.

Situácia sa upokojuje, do Nickelsdorfu dorazilo okolo 460 utečencov

Po piatkovom príchode tisícov utečencov z Maďarska do Rakúska bola v noci na dnes situácia na hraničnom priechode Nickelsdorf výrazne pokojnejšia. Od polnoci do rána tam dorazilo len približne 60 ľudí, pred 7.00 h prešlo hranicu pešo ďalších okolo 400 utečencov, informovala s odvolaním sa na políciu tlačová agentúra APA. Incidenty podľa nej neboli hlásené.

V noci na dnes z Nickelsdorfu odviezli mimoriadnymi vlakmi viac než 800 utečencov do Salzburgu, ktorý by podľa očakávaní mal byť len zastávkou na ich ďalšej ceste do Nemecka, kam smeruje väčšina z migrantov. Nemecká spolková vláda odhaduje, že len počas tohto víkendu príde do krajiny 40.000 migrantov.

V piatok prešlo podľa burgenlandskej polície z Maďarska do Rakúska cez Nickelsdorf 6910 utečencov, vo štvrtok išlo o 7956 osôb. Dnes ráno polícia ešte nemala odhady očakávaného počtu migrantov v priebehu dňa.

V piatok odviezli autobusmi z Nickelsdorfu ďalších 3000 ľudí, v dôsledku čoho bola diaľnica A4 do Viedne dočasne uzavretá. Na prepravu migrantov smerom do Nemecka dali rakúske železnice v piatok k dispozícii ďalšie dva vlaky. Mimoriadny vlak zo Salzburgu s vyše 500 utečencami dorazil v piatok večer do Berlína.

Aj do Bavorska mali počas uplynulej noci prísť vlaky s utečencami z Rakúska. Potvrdil do ešte v piatok večer pre APA hovorca polície v Mníchove s tým, že tieto vlaky nebudú zastavovať. Na viedenskej Hlavnej stanici sa predtým rozšírili dohady o možnom skorom uzavretí nemeckej hranice. Rakúska polícia dnes pre APA uviedla, že o tom nemá informácie, pričom vlaky naďalej premávajú.

Na nové desaťtisíce utečencov sa medzitým pripravuje Mníchov. Dnes ráno ich do mesta podľa polície do 6.00 h prišlo okolo 1600 a v piatok zaznamenali okolo 5800 utečencov, informovala agentúra DPA. Primátor Mníchova Dieter Reiter vyzval ďalšie spolkové krajiny na naliehavú podporu. Od minulého víkendu dorazilo do bavorskej metropoly 40.000 ľudí.

Viac o téme: UtečenciEurópska úniaPovinné kvóty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu