Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Maďarsko ponúklo utečencom 11 autobusov na Západ: Báli sa odvozu do táborov!

Maďarsko ponúklo utečencom 11 autobusov smerujúcich na maďarsko-rakúsku hranicu. Zobraziť galériu (9)
Maďarsko ponúklo utečencom 11 autobusov smerujúcich na maďarsko-rakúsku hranicu. (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ/VIEDEŇ - Z Budapešti a Zsámbéku vyrazilo v noci nadnes prvých 11 autobusov, ktoré majú na základe piatkového nariadenia maďarskej vlády odviesť na Západ smerujúcich migrantov na maďarsko-rakúsky hraničný priechod, informovala agentúra DPA a dodala, že mnohí utečenci sa pri nastupovaní do autobusov báli odvozu do záchytných táborov.

Na Východnej železničnej stanici v Budapešti pristavili úrady podľa reportéra agentúry DPA celkovo 60 autobusov. Ďalšie dorazili ku výjazdu na diaľnici M1 pri meste Zsámbék asi 33 kilometrov západne od metropoly. Momentálne tam odpočíva 600-800 utečencov, ktorí sa v piatok vydali z hlavného mesta pešo na 160 kilometrov dlhý pochod po diaľnici M1 smerom ku rakúskym hraniciam.

Maďarsko ponúklo utečencom 11
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Viacerí migranti boli pri nastupovaní o autobusov nedôverčiví a obávali sa toho, že ich namiesto ku rakúskym hraniciam zavezú do niektorého z maďarských záchytných táborov. Z Východnej železničnej stanice v Budapešti vyrazilo podľa DPA prvých 10 autobusov. 

O odjazde kolóny autobusov s utečencami z hlavnej vlakovej stanice v centre Budapešti informovala v noci nadnes tiež agentúra Reuters. Odchádzajúci migranti sa podľa svedkov usmievali na maďarských dobrovoľníkov, ktorí im tam v uplynulých dňoch nosili vodu a potraviny. Po tom, ako maďarské úrady v uplynulom týždni zastavili premávku všetkých vlakov do Rakúska a Nemecka, táborili pred hlavnou budapeštianskou stanicou stovky migrantov z Blízkeho východu a Afriky.

Maďarsko ponúklo utečencom 11
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Zo stanovišťa utečencov na diaľnici M1 pri Zsámbéku vyrazil podľa maďarských médií zatiaľ iba jeden autobus. Migranti začnú nastupovať do ďalších až potom, keď tento prvý skutočne dorazí na maďarsko-rakúsky hraničný priechod v Hegyeshalome. Napísala to rakúska agentúra APA a dodala, že na mieste je k dispozícii 30 autobusov s kapacitou po 50 miest.

Maďarsko ponúklo utečencom 11
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Maďarská vláda v piatok večer na krízovom zasadaní ústredného operatívneho štábu rozhodla vyslať 100 autobusov, aby migrantov z diaľnice M1 - spolu s dvoma tisíckami ďalších čakajúcich na vlaky do západnej Európy na Východnej železničnej stanici v Budapešti - odviezli na maďarsko-rakúsky hraničný priechod v Hegyeshalome.

Rakúšania privítali prvých migrantov z Maďarska potleskom a jedlom 

Maďarsko ponúklo utečencom 11
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Prvý autobus s utečencami z Maďarska dorazil v noci nadnes k rakúskym hraniciam. Informovala s tom agentúra DPA a odvolaním sa na maďarské média. Podľa reportéra agentúry MTI migranti vystúpili z autobusu a pešo prešli cez hraničný priechod Hegyeshalom-Nickelsdorf do Rakúska, kde ich Rakúšania privítali s potleskom, uvítacími plagátmi a jedlom.

Rakúsko a Nemecko pustia utečencov do svojich krajín 

Predstavitelia Rakúska a Nemecka sa vzhľadom na mimoriadnu situáciu v Maďarsku rozhodli pustiť týchto utečencov do svojich krajín. Oznámil to v noci nadnes rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann po dohode s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Dané rozhodnutie bolo podľa úradu kancelára koordinované so súhlasom nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Rozhodnutie pustiť migrantov do Nemecka potvrdila pre DPA prostredníctvom svojho hovorcu aj tamojšia spolková vláda.

Maďarsko ponúklo utečencom 11
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

"Očakávame, že Maďarsko splní svoje európske záväzky, vrátane záväzkov vyplývajúcich z Dublinskej dohody," zdôraznil Faymann, ktorého citovala APA. Rozhodnutie Rakúska a Nemecka pustiť migrantov na svoje územia oznámil kancelár Faymann tiež prostredníctvom statusu na Facebooku, napísala agentúra Reuters.

Maďarsko ponúklo utečencom 11
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

"Vzhľadom na dnešnú mimoriadnu situáciu na maďarských hraniciach Rakúsko a Nemecko súhlasili, že v tomto prípade dovolia utečencom pokračovať v ceste do svojich krajín," napísal Faymann. 

Viac o téme: MigrantiMaďarskoRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu