Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rakúsky kancelár očakáva od Orbána európske riešenie: Hrá sa na silného muža

Werner Faymann
Werner Faymann (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Ministerstvo vnútra Rakúskej republiky vydalo dnes komuniké, v ktorom upozorňuje, že všetky osoby, ktoré by sa podieľali na iniciatívach ohľadne prepravy utečencov z Budapešti na územie alpskej republiky, by mohli byť trestne stíhané. Rezort zdôraznil, že polícia nikomu neodporúča zapojenie sa do podobných aktivít, ktoré sú trestateľné.

Iniciatíva Konvoj Budapešť-Viedeň - náhradná doprava pre utečencov namiesto železnice vznikla na jednej zo sociálnych sietí. Jej cieľom bolo zorganizovať prepravu ilegálnych migrantov autobusmi a osobnými autami z Budapešti do Rakúska a následne do Nemecka.

Ako informovala dnes tlačová agentúra APA s predstihom, rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann v rozhovore pre sobotňajšie vydanie regionálneho denníka Oberösterreichische Nachrichten opäť podrobil kritike predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána.

"S určitosťou nepatrí medzi tých v Európe, ktorí sa usilujú o spoločné riešenia, ale rád sa hrá na silného muža. Od silného muža by sa však teraz očakávalo európske riešenie," vyhlásil podľa APA Faymann.

Prvý muž rakúskej spolkovej vlády chce teraz spoločne s vicekancelárom Reinholdom Mitterlehnerom hľadať dialóg s Viktorom Orbánom. Tlaku by chcel podrobiť aj "neústupných susedov", SR a ČR, teda krajiny, ktoré sa podľa jeho názoru stavajú proti korektnému rozdeleniu utečencov v Európskej únii na základe kvót.

Podľa Wernera Faymanna je otázka utečeneckej krízy jednou z najväčších skúšok pre Európu od roku 1945. "Európa nesmie stroskotať na otázke utečencov," zdôraznil rakúsky spolkový kancelár. Werner Faymann sa vo Viedni stretol podľa informácií tlačovej agentúry MTI s mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom Maďarska v Rakúsku Jánosom Perényim. Hlavnou témou ich rokovaní bolo diplomatické napätie medzi oboma susednými krajinami v súvislosti s utečeneckou krízou.

Maďarsko by sa malo vysloviť za schválenie kvót pre rozdelenie migrantov medzi jednotlivé členské krajiny únie a za spoločnú ochranu hraníc, vyplýva z komuniké, ktoré po stretnutí vydal Úrad spolkového kancelára vo Viedni.

Súčasne sa v ňom pripomína, že podľa utečeneckého práva musí každá európska krajina dodržiavať princíp ľudského zaobchádzania s osobami v núdzi. Maďarsko je povinné migrantov zaregistrovať a súčasne by sa malo vysloviť za spoločné záväzné kvóty, veď to by bol základ kontrolovaného azylového konania a spravodlivého rozdeľovania migrantov na európskej úrovni.

Maďarsko dodržiava na všetkých úrovniach právne normy Európskej únie, zdôraznil maďarský veľvyslanec pri schôdzke s rakúskym kancelárom, vyplýva z informácií tlačového odboru maďarskej ambasády vo Viedni pre MTI. Perényi podčiarkol, že spoločná ochrana vonkajších hraníc EÚ je mimoriadne dôležitá aj pre Maďarsko a tomuto cieľu slúži aj plot vybudovaný na maďarsko-srbskej štátnej hranici.

Viac o téme: MigrantiViktor OrbánWerner Faymann
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu