Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Migračná kríza rozdeľuje svet: Slovinsko mení názor na kvóty

Sprava: Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák a jeho slovinský rezortný kolega Karl Viktor Erjavec.
Sprava: Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák a jeho slovinský rezortný kolega Karl Viktor Erjavec. (Zdroj: SITA)

ĽUBĽANA - Slovinsko už nenamieta voči stanoveniu záväzných kvót pre prijatie migrantov v členských krajinách Európskej únie. V Ľubľane sú pripravení prijať 200O migrantov, vyplynulo z dnešného vyjadrenia šéfa tamojšej diplomacie Karla Erjavca.

Podľa jeho slov Slovinsko podporuje návrh o kvótach Európskej komisie a s poľutovaním registruje, že niektoré európske krajiny majú ku kvótam odmietavý postoj. V Maďarsku a Grécku hrozí humanitárna kríza, čo zaväzuje ostatné členské krajiny Európskej únie k solidarite, zdôraznil Karl Erjavec a dodal, že je potrebné nájsť spoločné európske riešenie v danej oblasti.

Premiéri krajín Vyšehradskej štvorky (V4) dnes na summite v Prahe odmietli nielen záväzné kvóty pre prijatie utečencov, ale ohradili sa aj proti plánom na prerozdelenie ďalších 120.000 migrantov. Európska komisia, ako dnes zaznelo z Bruselu, chce v stredu predložiť návrh rozdelenia 160.000 utečencov z troch najvýraznejšie tlaku migrantov vystavených krajín - Talianska, Grécka a Maďarska.

Dvojmiliónové Slovinsko, ktoré má pomerne vysoké HDP na osobu a v ktorom činí miera nezamestnanosti 12,5 percenta, pôvodne odmietalo zavedenie záväzných kvót pre prijatie migrantov. Tamojší premiér Miro Cerar preferoval ešte v priebehu jarných mesiacov prijatie migrantov na báze dobrovoľnosti a avizoval, že jeho krajina prijme 35 migrantov spomedzi 40.000 utečencov nachádzajúcich sa v tom čase v Grécku a v Taliansku.

Predstavitelia slovinského rezortu obrany vo štvrtok večer v tamojšej verejnoprávnej televízii uviedli, že Slovinsko disponuje kapacitami vhodnými na prijatie 5000 utečencov. Migrantov by postjuhoslovanská republika umiestnila v celkove desiatich obciach v centrálnej časti krajiny.

Ešte pred troma dňami sa šéfovia slovenskej a slovinskej diplomacie - Miroslav Lajčák a Karl Erjavec - pri rokovaniach v Blede zhodli, že kvóty, hoci riešia jeden čiastkový problém, nie sú komplexnou odpoveďou na výzvu, ktorú predstavuje neustály prílev utečencov do Európy. "Migrácia je pre nás momentálne problém číslo jeden a všetko úsilie v rámci EÚ by malo smerovať k jeho vyriešeniu," konštatoval Lajčák.

Hlavnou otázkou pri riešení migračnej krízy nie je delenie utečencov, ale zabránenie príchodu ďalších, podčiarkol minister zahraničných vecí SR a poznamenal, že od júnového summitu lídrov EÚ nedošlo k žiadnym zásadným krokom na zastavenie pašerákov. "Utečenci naďalej zomierajú pri zúfalých pokusoch dostať sa do EÚ. Prečo nevidíme intenzívnejšiu spoluprácu bezpečnostných a spravodajských zložiek pri rozkladaní pašeráckych sietí? Ako je možné, že vonkajšia hranica EÚ je naďalej priepustná? V rámci EÚ potrebujeme otvorenú a úprimnú diskusiu o všetkých týchto aspektoch. Len tak sa môžeme posunúť bližšie k nájdeniu komplexného a udržateľného riešenia," uviedol vtedy Lajčák. 

Chorvátsko: Kvóty pre prijatie utečencov by boli prijateľné, ploty však nie 

Rozhodnutie Európskej komisie o zavedení kvót pre prijatie utečencov by pre Chorvátsko bolo prijateľné. To však neplatí o stavaní plotu na štátnej hranici, ktorý by migrantov zbavil nádeje na lepší život, vyhlásil dnes v Záhrebe predseda tamojšej vlády Zoran Milanovič. Európska komisia, ako dnes zaznelo z Bruselu, chce v stredu predložiť návrh na rozdelenie 160.000 utečencov z troch najvýraznejšie tlaku migrantov vystavených krajín - Talianska, Grécka a Maďarska.

Ako vyplýva z neoficiálnych, nepotvrdených informácií, ktoré prenikli na verejnosť, Chorvátsko by malo prijať 3200 utečencov vrátane 550, ku ktorých prijatiu sa už skôr zaviazalo na báze dobrovoľnosti. Chorvátsky premiér na túto informáciu reagoval slovami: Sme pripravení rokovať.

Na margo prisťahovalcov Milanovič povedal, že sú veľmi motivovaní, že chcú pracovať, vytvárať hodnoty a stať sa súčasťou danej komunity. "Viem, že ich Chorvátsko nezaujíma, ale chcú sa dostať do Nemecka, Rakúska a Švédska, ale ani tak nemôžeme odvracať hlavu od reality," cituje chorvátskeho premiéra tlačová agentúra MTI.

Podľa rovnakého zdroja v reakcii na otázku jedného z novinárov, čo hovorí na slová predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána o pripravenosti vybudovať plot aj na maďarsko-chorvátskej štátnej hranici, ak to bude potrebné, Milanovič hovoril o "čudnom" postoji.

"Podľa maďarského premiéra ohrozujú hodnoty kresťanskej Európy akési moslimské hordy, pričom ide len o to, že prichádzajú ľudia v nádeji na lepší život, za ktorý sú schopní aj zomrieť," formuloval Zoran Milanovič. On osobne, ako dal najavo, v žiadne ploty na štátnej hranici neverí. "Títo ľudia nie sú nepriatelia. Maďarsku nepomôže plot na hraniciach, pretože sa mu vyhnú," dodal predseda chorvátskej vlády.

Premiéri vlád krajín Vyšehradskej štvorky (V4) vrátane Roberta Fica v zastúpení Slovenskej republiky dnes na summite v Prahe odmietli nielen záväzné kvóty pre prijatie utečencov, ale ohradili sa aj proti plánom na prerozdelenie ďalších 120.000 migrantov.

Viac o téme: MigráciaSlovinsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu