Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Malackami sa šíria poplašné správy: Tajný presun utečencov, už stavajú biele stany

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MALACKY – Obyvatelia Malaciek sú znepokojení a majú strach, že pred nimi zatajili tvorbu utečeneckého tábora v centre mesta. Všimli si totiž, že v areáli miestnych kasární sa už niekoľko dní upratuje a kosí tráva. Začali si teda klásť skúmavé otázky a Topky zisťovali, či sú chýry pravdivé.

„Dostala sa ku mne informácia, že do areálu malackých kasární v blízkej dobe dopravia 600 utečencov. Vraj sa v areáli už niekoľko dní upratuje a kosí tráva,“ napísal nám do redakcie Vladimír. „Podľa informácii od ľudí pracujúcich v areáli by sem v noci mali doviezť a ubytovať niekoľko stoviek utečencov. Stavajú im vo veľkom biele stany. Tieto informácie sa snažia utajiť pred Malačanmi kvôli panike, ktorá by mohla vzniknúť aj z množstva dovezených utečencov a ich umiestnenia takmer v strede mesta,“ napísala čitateľka Erika.

Nočný prevoz stoviek utečencov

Medzi ľuďmi sa šíria fámy, že už v priebehu tejto noci do mesta tajne privezú 600 utečencov, ktorých ubytujú v kasárňach na Továrenskej ulici. Hovorkyňa mesta Ľubica Pilzová však takéto informácie nepotvrdila. Primátor mesta Juraj Říha však nepoprel, že v areáli v súčasnosti možno zaznamenať zvýšený pohyb.

Zúfalý čin utečenca (38) v Maďarsku: Na ulici si odrezal penis

Podľa slov primátora v areáli Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru prebieha preventívna príprava štátnych zložiek pre prípad vzniku kritickej situácie, keďže Malacky ležia v pohraničnom území. „Uvedomujem si emotívne i humánne súvislosti aktuálnej utečeneckej situácie v Európe a kompetentní    z ministerstva vnútra ma ubezpečili, že v Malackách nie je momentálne nijaký migrant. Zároveň som dostal prísľub,  že v prípade akýchkoľvek zmien bude mesto Malacky informované ako prvé,“ komentoval situáciu Říha.

Príprava na mimoriadne situácie

Ako pre Topky uviedol hovorca Ministerstva vnútra SR Peter Lazarov, „záchranná brigáda v Malackách je zariadenie, ktoré ako iné podobné zariadenia MV SR v rámci republiky poskytuje zázemie v prípade humanitárnych a prírodných katastrof, povodní a podobne,“ s tým, že ministerstvo v rámci prípravy na mimoriadne situácie trénuje pripravenosť jednotlivých zložiek na zvládnutie týchto katastrof. „Tak to bolo napríklad aj v rámci spoločného cvičenia rezortu obrany a vnútra Nový horizont na sklonku júla. V prípade, že dôjde k mimoriadnej udalosti na Slovensku, záchranná brigáda v Malackách bude na riešenie týchto záležitostí použitá, pretože je na to určená. Ide o život zachraňujúce aktivity – identifikácia osôb, poskytnutie prvej pomoci a zabezpečenie základných potrieb,“ dodal Lazarov.

Miesto, ktoré čelí útoku fám
Zobraziť galériu (2)
Miesto, ktoré čelí útoku fám  (Zdroj: minv.sk)

Viac o téme: UtečenciKasárneUtečenecký táborMalacky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu