Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Maďari vypravili mimoriadny vlak s utečencami, smeruje do Mníchova

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Maďarské železnice vypravili dnes dopoludnia mimoriadny vlak s utečencami z budapeštianskeho Východného nádražia (Keleti pályaudvar) do mesta Šopron pri maďarsko-rakúskych hraniciach, odkiaľ by mali pokračovať v ceste do nemeckého Mníchova. Informovala o tom rakúska stanica ORF s odvolaním sa na vyjadrenie maďarskej polície pre agentúru APA.

Podľa ORF by mal do Šopronu smerovať z Budapešti aj ďalší vlak s utečencami, hovorca rakúskeho železničného dopravcu ÖBB Michael Braun však tvrdí, že maďarskí partneri neposkytli žiadne oficiálne informácie o preprave ani nepožiadali o prevzatie súprav na hraničnom priechode. Predpokladá sa tak, že vlaky ukončia jazdu v Šoprone. 

Hovorca ÖBB pre APA uviedol, že nepozná dôvod, prečo utečencov prepravujú do Šopronu a nie do Hegyeshalomu na hlavnej železničnej trati z Budapešti do Viedne, kde by podľa neho mohli "úplne normálne" prestúpiť do rakúskych vlakov. Dodal, že rakúska strana sa teraz snaží túto situáciu vyriešiť. 

Agentúra Reuters medzitým uviedla, že prvý z mimoriadnych vlakov do Šopronu zastavil v meste Bicske ležiacom približne 20 kilometrov západne od Budapešti, kde polícia z neuvedeného dôvodu prikázala utečencom vystúpiť. Podľa reportéra Reuters policajti zatiaľ nechali vyprázdniť len jeden vozeň súpravy, zatiaľ čo ďalších päť naďalej stálo aj s cestujúcimi na miestnej stanici. Agentúra v správe poukázala na to, že v Bicske sa nachádza prijímacie stredisko pre migrantov. 

Po tom, ako dnes budapeštianske Východné nádražie opäť zaplnili stovky migrantov, maďarské železnice oznámili, že dočasne rušia všetky priame spoje do západnej Európy.

V auguste prišlo do Nemecka rekordných vyše 100.000 utečencov

V auguste prišlo do Nemecka viac než 100.000 utečencov, čo je dosiaľ najvyšší počet v jednom mesiaci. Údaj uviedol podľa tlačového oddelenia Spolkového snemu nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere (CDU) na zasadnutí parlamentného výboru pre vnútorné záležitosti, informovala agentúra DPA.

Počet utečencov, ktorí dorazili do Nemecka, sa tým od začiatku roka zvýšil na celkovo 413.000. Viac ako štvrtina z nich (112.000) pochádza zo Sýrie. Spolková vláda očakáva do konca tohto roka s príchodom 800.000 žiadateľov a azyl - štvornásobkom ich počtu z minulého roka. 

De Maiziere podľa uvedeného zdroja tiež povedal, že do konca augusta registrujú v Nemecku 340 útokov zameraných proti miestam ubytovania utečencov. 

Polícia v Burgenlande zadržala ďalších piatich prevádzačov 

Polícia vo východorakúskej spolkovej krajine Burgenland zadržala ďalších päť osôb v rámci kontrol namierených proti prevádzačom, ktoré začala vykonávať minulú nedeľu po náleze 71 mŕtvych utečencov v aute odstavenom na diaľnici. Celkový počet podozrivých, ktorí od začiatku operácie skončili v rukách polície, tak stúpol na 29, uviedol dnes jej hovorca Helmut Marban pre agentúru APA.

Počet utečencov odhalených len pri dopravných kontrolách v Burgenlande od nedele narástol na 266. Podľa APA sa kontroly naďalej sústreďujú na okres Neusiedl am See a hraničný priechod na diaľnici A4 do Maďarska v Nickelsdorfe, pričom neboli zaznamenané žiadne "mimoriadne prípady".

V okrese Neusiedl am See našli minulý štvrtok na diaľnici A4 vedúcej z Maďarska do Viedne 71 mŕtvych utečencov vrátane štyroch detí v odstavenom chladiarenskom vozidle, ktoré podľa nápisov na skrini pôvodne patrilo slovenskému potravinárskemu podniku. Rakúske orgány v reakcii na udalosť sprísnili kontroly na tomto úseku, ktorý je časťou trasy využívanej prevádzačmi medzi Maďarskom a Nemeckom.

Viac o téme: HraniceUtečenciVlaky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu