Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Maďari kvôli migrantom rušia vlaky na Západ: Skončia na hraniciach so Slovenskom?

Migranti sa chceli vlakom dostať do Nemecka Zobraziť galériu (4)
Migranti sa chceli vlakom dostať do Nemecka (Zdroj: SITA)

PRAHA - Vlaky spájajúce Česko s Maďarskom budú končiť jazdu v pohraničnej stanici Szob, ktorá je kúsok od maďarských hraníc so Slovenskom. Cestujúcich do a z Budapešti prepravia maďarské vnútroštátne linky. Vlaky prichádzajúce z Maďarska a Slovenska môžu naberať kvôli tomuto opatreniu meškanie. Povedal to dnes hovorca Českých dráh Petr Šťáhlavský na základe informácií maďarského partnera, železníc MÁV-START.

VIDEO šialenstva na stanici v Budapešti: Polícia pustila dnu migrantov, takto sa vrhli do vlaku

Opatrenie je reakciou na situáciu na budapeštianskej stanici Keleti, odkiaľ nie sú zatiaľ vypravované žiadne medzinárodné spoje. Vlaky nechodia ani do Rakúska a Nemecka, kam sa snažia dostať stovky migrantov.

Pri nástupišti čakajú predovšetkým utečenci zo Sýrie. Podľa agentúry DPA sa odhaduje, že sa na mieste utáborilo zhruba dva až tri tisíc utečencov. Migranti mohli odísť vlakom z Budapešti naposledy v pondelok. Maďarská vláda nevysvetlila, prečo to od utorka nejde. Tvrdí, že dodržiava únijné pravidlá ohľadom imigrácie.

Medzinárodné vlaky budú končiť v tejto maďarskej stanici.
Zobraziť galériu (4)
Medzinárodné vlaky budú končiť v tejto maďarskej stanici.  (Zdroj: mapy.zoznam.sk)

České dráhy vypravujú denne sedem spojov do Budapešti a späť, jeden spoj potom ide v noci. Maďarský dopravca na svojom webe uviedol, že sa z bezpečnostných dôvodov rozhodol neprevádzkovať priame vlaky z Budapešti do západnej Európy. Medzinárodné lístky platia aj vo vnútroštátnych vlakoch. Informoval portál idnes.cz.

Šťáhlavský preň doplnil, že vo štvrtok ráno ešte odišli z Budapešti vlaky o piatej a siedmej hodine ráno. Vlak, ktorý mal z maďarskej metropoly odísť o deviatej, už neodišiel. Nočný spoj Metropol, ktorý mal doraziť do Budapešti po pol deviatej ráno, bol podľa neho ukončený v prihraničnej stanici Vác a cestujúci pokračovali vnútroštátnym spojom.

Takto to dnes ráno vyzeralo po otvorení stanice Keleti pre migrantov

Panika na železničnej stanici v Budapešti

Stovky migrantov snažiacich sa dostať na západ Európy dnes ráno zaplavili Východnú stanicu (Keleti) v Budapešti po tom, čo ju opustili po dvojdňovom strážení policajti. Žiadne vlaky ale z tohto stanice smerom do Rakúska a Nemecka, ale ani Slovensko alebo do Česka nechodia.

Hlavný vstup na najdôležitejšiu budapeštiansku stanicu sa otvoril okolo 08:15 SELČ a dovnútra sa okamžite vrhol dav utečencov, ktorý podľa tlačových agentúr vzal útokom jeden stojaci vlak. Ľudia sa pchali do vagónov, ako len to šlo - dverami aj oknami. Nebolo jasné, kam má súprava namierené, ale rozniesla sa fáma, že by mal ísť do Nemecka.

Hlásenie z ampliónov následne upozornilo, že zo stanice Keleti nebude teraz vypravený žiadny priamy medzinárodny vlak. Štátna železničná spoločnosť podľa agentúry MTI oznámila, že toto rozhodnutie bolo urobené kvôli zaisteniu bezpečnosti vlakovej dopravy.

V Maďarsku vypuklo medzi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Maďarské úrady v pondelok nečakane nechali vyše 3000 migrantov odísť z Keleti niekoľkými vlakmi do Rakúska a ďalej do Nemecka s poukazom na benevolentnejší prístup nemeckých úradov voči utečencom zo Sýrie. V utorok však, po "vysvetlení nedorozumenia" s Berlínom, polícia stanicu uzavrela a na nástupište už púšťala len "oprávnených cestujúcich", teda nie migrantov.

Okolo Keleti sa potom utáborili dve až tri tisícky utečencov, čakajúcich, že im opäť bude umožnené odísť do Viedne, Mníchova a Berlína. Mnohí z nich si už kúpili drahé lístky.

Maďarsko patrí medzi štáty najviac postihnuté súčasnou migračnou krízou, pri ktorej prúdia do Európskej únie státisíce utečencov z vojnou či chudobou sužovaných krajín Blízkeho východu a Afriky, najmä zo Sýrie.

Agentúra MTI dnes informovala, že maďarská polícia v stredu zadržala ďalších 2061 migrantov. Prišli zo Srbska, hoci na hraniciach stojí nový plot.

V Maďarsku vypuklo medzi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Rakúšania nebudú kontrolovať utečencov smerujúcich z Maďarska na západ

Rakúska polícia nebude kontrolovať ani registrovať utečencov prechádzajúcich cez Viedeň a rovnako ako doteraz im dovolí pokračovať v ceste z Maďarska smerom na západ. Agentúra Reuters o tom dnes informovala s odvolaním sa na vyhlásenie viedenského policajného náčelníka Gerharda Pürstla.

"Čo určite nemôžeme robiť, je kontrolovať všetkých týchto prechádzajúcich ľudí, zisťovať ich totožnosť alebo ich možno dokonca zadržiavať. Nemôžeme to robiť a ani to neplánujeme robiť," cituje Reuters vyjadrenie Pürstla pred novinármi.

Viac o téme: UtečenciVlakyMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu