Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Česi pobúrili zákrokom proti imigrantom: Značkovali ich ako dobytok idúci na porážku počas holokaustu

Utečenci prichádzali vo vlakoch z Rakúska a Maďarska a Česi ich označili číslom na predlaktie. Zobraziť galériu (4)
Utečenci prichádzali vo vlakoch z Rakúska a Maďarska a Česi ich označili číslom na predlaktie. (Zdroj: SITA)

BŘECLAV - Českí policajti pobúrili svojim zásahom proti 200 imigrantom cestujúcim vo vlaku z Rakúska do Maďarska. Tí ich označkovali číslicami na predlaktie. Vyvolali tým spomienky na veľmi nešťastné európske dejiny v podobe koncentračných táborov. Proti zásahu protestovali aj Židia, cítia sa dotknutí. Taliansky poslanec dokonca vyhlásil, že ich Česi označkovali ako dobytok idúci na porážku.

Celkovo 214 migrantov zadržala v noci polícia na železničnej stanici v juhomoravskom meste Břeclav vo vlakoch z Rakúska a Maďarska. Migrantov dočasne umiestnenili v telocvičniach polície v Břeclavi a Hodoníne, potom by ich mali premiestniť do záchytných miest. Zadržaných je viac než za celý minulý týždeň dokopy a migrantov prechádzajúcich cez južnú Moravu stále pribúda.

Ako v koncentráku

Zákrok českých policajtov si všimli zahraničné médiá a predstavitelia židovských organizácií. Upozornil na to britský portál Independent. Noviny píšu, že policajti značkovali utečencov ako židov v koncentráku. Tým na predlaktie napísali číslo. Pripomenulo to scénu z koncentračných táborov, kde židom tetovali na ruku identifikačné číslo.

Utečenci prichádzali vo vlakoch
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Dobytok idúci na porážku

Konanie policajtov pobúrilo aj šéfa talianskych Židov Renza Gattegna. "Je to veľmi závažná vec. Desiatky utečencov boli označení doslova ako dobytok idúci na porážku. Nevyhnutne to tak pripomína najtemnejšie obdobie súčasných dejín," vyhlásil Gattegno, ktorého citujú Novinky.cz.

Podľa slov polícia niektorí migranti mali potrebné dokumenty, ale drvivá väčšina nie. Nikto zo zadržaných nemal povolenie na vstup do Českej republiky - preto ich polícia zadržala. "Postupujeme v súlade so zákonom bez ohľadu na to, ako postupujú ostatné krajiny," vysvetlila Rendlová.

Utečenci prichádzali vo vlakoch
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Žiadny zákon to neumožňuje

"Žiadny zákon neumožňuje značkovať ľudí týmto spôsobom," myslí si Zuzana z Ligy ľudských práv. Česká cudzinecká polícia utečencov z Blízkeho východu či Afriky bez potrebných dokladov zadržiava, kým maďarská, slovenská či rakúska polícia ich zatiaľ nechávala prejsť do Nemecka, kam väčšina z nich smeruje, pripomenul portál Novinky.cz. Medzi utečencami v Břeclavi boli prevažne muži - celkovo ich bolo 115, žien 38 a detí 61. Išlo väčšinou o rodiny s deťmi. Podľa Rendlovej väčšina z nich pochádzala zo Sýrie, a to 196; siedmi boli Pakistanci, päť ich prišlo z Afganistanu, štyria z Bangladéša a dvaja z Iraku.

Utečenci prichádzali vo vlakoch
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

EÚ, zastav Česko

Taliansky poslanec Ettore Rosato zo strany premiéra Mattea Renziho dokonca na Twitteri vyhlásil, aby EÚ zastavila Česko. "EÚ, zastav Českú republiku!". "Značkovať ľudí je hanba, ktorá uráža svedomie a všetkých tých, ktorí robia všetko pre záchranu ľudí," napísal Rosato.

"Sú to strašné obrázky. Je to úplne proti ustanoveniam Dohovoru o právnom postavení utečencov, ktorý signatárske štáty žiada, aby netrestali utečencov, ktorí prišli bez dokladov," povedala povedala BBC šéfka právneho oddelenia českej mimovládnej organizácie Organizácia pre pomoc utečencom Hana Fraňková.

Značkovanie ľudí si všimla aj BBC. Britská stanica pripomenula, že tento čin vyvolal neblahé spomienky na časy dávno minulé. Česká polícia si podľa nich neuvedomila nešťastné konotácie svojho činu.

Utečenci prichádzali vo vlakoch
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Nie je to normálne, ale museli sme ich identifikovať

Hovorkyňa policajtov sa však bráni a zásah kolegov považuje za primeraný. Císla na predlaktí mali slúžiť na identifikáciu rodín. "Tiež zapisujeme kód vlaku, v ktorom cestujú, aby sme vedeli, do ktorej krajiny ich budeme musieť vrátiť v prípade, že je opäť spätne prijmeme," vyhlásila Rendlová.

Označovanie utečencov fixkou nie je bežný policajný postup. Policajné prezídium by dnes malo spresniť pravidlá tak, aby sa podobná situácia neopakovala. Na webe to dnes oznámilo ministerstvo vnútra. Reagovalo tak na výhrady niektorých zahraničných organizácií, ktoré označovanie utečencov prirovnávali k dobám holokaustu.

Česká cudzinecká polícia označovala migrantov pri utorkovom zadržaní 214 ľudí v medzinárodných vlakoch v Břeclavi fixkou. "Zverejnené zábery nepredstavujú štandardný postup českej polície a k tomuto postupu došlo kvôli časovej tiesni, v ktorej polícia v danú chvíľu bola, a predovšetkým preto, aby v takto veľkej skupine neboli deti oddelené od svojich rodičov," vysvetlilo dnes vnútro.

Česko sa podobne ako ďalšie európske štáty potýka v posledných týžňoch s migračnou vlnou. Cudzinecká polícia od polovice júna zvýšila kontroly zamerané na nelegálnu migráciu. Pri kontrole v nočných vlakových spojoch v Břeclavi polícia objavila najviac utečencov naraz. V jednom z dvoch kontrolovaných vlakov bolo zadržaných 176 cudzincov. Väčšina z viac ako dvoch stoviek utečencov zadržaných v Břeclavsku na stanici pochádzala zo Sýrie.

Na Morave vznikne nový utečenecký tábor

Na juhu Moravy zrejme vznikne ďalší utečenecký tábor. Zhodli sa na tom zástupcovia českého ministerstva vnútra a polície. Hľadajú totiž riešenie pre rastúci počet migrantov. Do úvahy prichádza časť areálu bývalej väznice v břeclavskej časti Poštorná, informoval portál iDNES.cz.

Viac o téme: UtečenciŽidiaImigranti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu