Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Migranti chceli prejsť eurotunel, stovky ľudí uviazli vo vlakoch: Ďalší prílev utečencov z Grécka

Tisíce migrantov cestujú skrz Európu Zobraziť galériu (8)
Tisíce migrantov cestujú skrz Európu (Zdroj: SITA)

CALAIS - Stovky cestujúcich uviazli na niekoľko hodín v piatich rýchlovlakoch Eurostar po správach, že migranti blokujú koľaje vedúce do tunela pod Lamanšským prielivom a snažia sa dostať do vlakov. Informovala o tom v noci na dnes agentúra Reuters.

Zo správ spoločnosti Eurostar na Twitteri vyplýva, že tri z vlakov pokračovali v ceste do Londýna dnes nadránom, zatiaľ čo dva ďalšie sa vrátili do východových staníc v Londýne a v Paríži. Eurostar v utorok neskoro večer oznámil, že vlaky zastavil, "kým sa úrady zaoberajú narušiteľmi". Spoločnosť následne uviedla, že narušiteľov zahliadli na koľajniciach na stanici v Calais. Vlaky ostali stáť na mieste, pokým ich neodviedli z tunela a od koľají.

Tisíce migrantov cestujú skrz
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Miestne médiá uviedli, že narušiteľmi boli migranti snažiaci sa dostať cez eurotunel do Británie. Tento rok sa o túto nebezpečnú cestu pokúsili už tisíce utečencov. Cestujúcim jedného z vlakov do Londýna, ktorý zastavili asi 1,6 kilometra pred tunelom, povedali, aby boli veľmi ticho a počúvali, či sa niekto nesnaží vyliezť na strechu. Trať prehľadávali strážnici a vlak preskúmal aj vrtuľník so svetlometom, zrejme však žiadneho migranta nezbadali.

Pasažieri v tomto vlaku sedeli pri vypnutej elektrine v tme takmer štyri hodiny. Mnohí sa sťažovali, že nemôžu dýchať. Vlak vrátili do Calais, kde cestujúci vystúpili na čerstvý vzduch a dostali vodu vo fľašiach. Niektorí sa pokúsili odísť zo stanice a nastúpiť na trajekt cez Lamanšský prieliv, no zastavili ich francúzski žandári s argumentom, že colné a imigračné zákony si vyžadujú, aby sa vrátili do Paríža. Eurostar však oznámil, že vlakom ES9055 ich nemôže prepraviť z Calais späť do Paríža a hľadá pre nich iné možnosti.

Tisíce migrantov cestujú skrz
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

"Nechali nás na nástupišti niekde v zime a so žiadnymi informáciami," napísal na Twitteri cestujúci Danny Bell. "A poučte ma - aké sú možnosti o 4.00 h ráno v zapadákove? Pre stovky a stovky ľudí?" Eurostar ponúkol výmenu lístkov, dodáva Reuters.

Osem utečencov vystavil veľkému nebezpečenstvu na nemeckej diaľnici A3 prevádzač, ktorý po tom, čo zaregistroval cestnú policajnú kontrolu prudko zabrzdil, vyskočil z vozidla.

V prípade nutnosti postavia Maďari zábrany aj na chorvátsky úsek hraníc 

V prípade nevyhnutnosti sprísniť kvôli ilegálnym migrantom hraničné kontroly postaví Maďarsko v krátkom čase zábrany aj na chorvátskom úseku štátnych hraníc. Informoval o tom dnes spravodajský server Hirado.hu s odvolaním sa na neoficiálne zdroje.

Ak sa ukáže, že dočasné zábrany, postavené na 175-kilometrovom úseku maďarsko-srbských hraníc, budú účinné a v dôsledku toho začnú migranti prekračovať ilegálne hranice zo strany Chorvátska, bude potom aj tam potrebné sprísniť kontroly, povedal zdroj, ktorý pripomenul, že aj maďarsko-chorvátske hranice sú schengenskou vonkajšou hranicou Európskej únie.

Bezpečnostný analytik Péter Deák pred časom server upozornil, že po dostavbe plota na maďarsko-srbských hraniciach budú migranti hľadať nové trasy, aby sa dostali na územie EÚ. Hirado.hu poznamenal, že úvahy o zriadení plota i na hraniciach s Chorvátskom potvrdzuje aj skutočnosť, že jedno veliteľstvo zo šiestich zásahových pohraničných jednotiek polície, ktoré v týchto dňoch zriaďujú, bude sídliť v Pécsi. Toto mesto sa nachádza práve neďaleko maďarsko-chorvátskych hraníc.

Grécka loď priviezla stovky ďalších migrantov na pevninu 

Loď vezúca približne 1800 migrantov a utečencov z východogréckeho ostrova Lesbos dorazila dnes neskoro večer do prístavu Pireus, oznámila grécka pobrežná stráž. Príchod ďalšej lode s vyše 2450 migrantmi očakávajú v stredu v skorých ranných hodinách, informovala agentúra Reuters. Grécko tento rok zažíva výrazný nárast počtu migrantov prichádzajúcich na ostrovy na východe Egejského mora cez Turecko. Humanitárne organizácie odhadujú, že minulý mesiac ich prišlo do krajiny približne 2000 za deň.

Tisíce migrantov prišli do
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Po prerušení trvajúcom niekoľko dní grécke úrady obnovili cez víkend prevoz utečencov - prevažne zo Sýrie, Iraku a Afganistanu - z východoegejských ostrovov na pevninu, odkiaľ mnohí pokračujú v ceste v úsilí dostať sa do bohatších európskych štátov. "Musíte nám pomôcť," povedal 27-ročný sýrsky učiteľ Išám, ktorý zanechal manželku a dve deti v Turecku. "Sme ľudia," povedal s výzvou, aby vlády neblokovali cestu utečencov Európou v snahe nájsť lepší život.

Grécki predstavitelia zdôrazňujú, že ich krajina, sama vo finančnej tiesni, nemá infraštruktúru na zvládnutie prílevu migrantov. Grécky prezident Prokopis Pavlopulos francúzskemu partnerovi Francoisovi Hollandovi v telefonáte povedal, že migrácia by mala byť riešená na najvyššej európskej úrovni, oznámila Pavlopulosova kancelária. Dočasná grécka premiérka Vassiliki Thanuová bude v stredu predsedať zasadnutiu, na ktorom budú ministri rokovať o migrácii.

Tisíce migrantov prišli do
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Tusk: Migrácia je výzvou pre celú Európu, na ktorú potrebujeme spoločnú odpoveď 

Najvyšší predstaviteľ Európskej únie Donald Tusk odsúdil dnes - počas návštevy Chorvátska - xenofóbne prejavy, ku ktorým dochádza v niektorých členských štátoch Európskej únie v reakcii na utečeneckú vlnu. Súčasne avizoval, že migrácia bude témou októbrového summitu únie, informovala tlačová agentúra PAP a spravodajská televízia TVN24.

Donald Tusk
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Podľa Tuskových slov predstavuje problém migrácie výzvu pre celú Európu. Potrebujeme spoločnú európsku odpoveď v duchu jednoty, solidarity a zodpovednosti, konštatoval bývalý poľský premiér v službách EÚ a dodal, že príslušní ministri budú o otázkach migrácie rokovať už na schôdzkach pred spomínaným summitom.

Donald Tusk zároveň pripomenul, že migračnú krízu nespôsobila Európa, ale aj tak sa musí na európskej úrovni urobiť viac pre to, aby sa našla odpoveď na ňu. Žiadne rasistické alebo xenofóbne prejavy však v tejto súvislosti nemožno tolerovať, vyplynulo z jeho slov.

Oficiálna vláda v Líbyi zakázala Jemenčanom, Iránom a Pakistanom vstup do krajiny 

Líbyjská medzinárodne uznávaná vláda zakázala vstup do rozdelenej krajiny občanom Jemenu, Iránu a Pakistanu. S odvolaním sa na oznámenie armády o tom informovala tlačová agentúra Reuters. Rozhodnutie rozširuje zákaz vydávanie víz, ktorý sa už týka Sudáncov, Bangladéšov, Palestínčanov a Sýrčanov.

Vláda premiéra Abdalláha Sáního má pod kontrolou len východ krajiny po tom, ako pred rokom konkurenčná skupina obsadila metropolu Tripolis na západe Líbye, kde má vlastný parlament a vládu, ktoré nie sú medzinárodne uznané. Sáního vláda a spojenecké bezpečnostné sily by tak mohli zákaz uplatňovať len na dvoch letiskách na východe a na hraničnom priechode s Egyptom, konštatuje Reuters.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Najnovší zákaz podpísal popredný armádny veliteľ Chalífa Haftar, spojenec Saního. Dokument sa odvoláva na celkovú bezpečnostnú situáciu a potrebu zachovať "bezpečnosť a stabilitu krajiny". Haftar opakovane obvinil Sudáncov, Palestínčanov a Sýrčanov z toho, že sa pridali k islamistickým skupinám, ktoré bojujú s jeho jednotkami vo východolíbyjskom meste Benghází. Z pripojenia sa k islamistom obvinil aj Jemenčanov.

Sání v septembri 2014 vyhlásil, že Sudán sa pokúsil letecky dodať zbrane a muníciu novým vládcom v Tripolise. Chartúm to poprel s tým, že zbrane boli určené pre spoločné pohraničné sily na základe bilaterálnej dohody.

Generál varoval krajanov pred slepou netoleranciou voči utečencom 

Pred "slepou netoleranciou" voči utečencom zo strany niektorých záujmových skupín varoval dnes ako pred možným bezpečnostným rizikom veliteľ estónskych ozbrojených síl. Generálporučík Riho Terras v prednáške na vojenskej akadémii v estónskom Tartu zdôraznil, že 200 utečencov nepredstavuje nebezpečenstvo pre estónsky štát. Ide o počet utečencov, ku ktorých prijatiu sa zaviazala pobaltská republika.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Rizikom je však naopak, ak by spojenci uverili, že Estónsko nie je pripravené plniť si záväzky, ale dúfa v porozumenie v súvislosti, ako formuloval generálporučík, s "imperialistickým postojom Ruska". "Nemôžeme dopustiť, aby vzťahy s našimi spojencami dostali trhliny," cituje Terrasove slová tlačová agentúra DPA.

V Estónsku, ktoré vzhľadom na susedstvo Ruskej federácie, netají v súvislosti s vývojom na Ukrajine obavy o svoju bezpečnosť, nechýbajú ani výhrady voči prijímaniu utečencov, ktorí do tejto krajiny smerovali doteraz iba výnimočne.

Viac o téme: MigrantiNemeckoDonald TuskCalais
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu