Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Lajčák o utečencoch: Problémom nie je delenie, ale zabránenie ich príchodu

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA / BLED - Hlavnou otázkou pri riešení migrantskej krízy nie je delenie utečencov, ale zabránenie príchodu ďalších. Ako ďalej na stretnutí so svojím slovinským rezortným kolegom Karlom Erjavcom v Blede poznamenal šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák, od júnového summitu lídrov EÚ nedošlo k žiadnym zásadným krokom na zastavenie pašerákov.

"Utečenci naďalej zomierajú pri zúfalých pokusoch dostať sa do EÚ. Prečo nevidíme intenzívnejšiu spoluprácu bezpečnostných a spravodajských zložiek pri rozkladaní pašeráckych sietí? Ako je možné, že vonkajšia hranica EÚ je naďalej priepustná? V rámci EÚ potrebujeme otvorenú a úprimnú diskusiu o všetkých týchto aspektoch. Len tak sa môžeme posunúť bližšie k nájdeniu komplexného a udržateľného riešenia," uviedol Lajčák.

Obaja ministri sa zhodli, že kvóty, hoci riešia jeden čiastkový problém, nie sú komplexnou odpoveďou na výzvu, ktorú predstavuje neustály prílev utečencov do Európy. „Migrácia je pre nás momentálne problém číslo jedna a všetko úsilie v rámci EÚ by malo smerovať k jeho vyriešeniu,“ konštatoval Lajčák.

O probléme migrácie diskutoval Lajčák v Blede aj so srbským premiérom Aleksandarom Vučičom. Srbsko čelí veľkému náporu migrantov, ktorí prichádzajú cez Macedónsko a Grécko a snažia sa pokračovať ďalej do EÚ cez Maďarsko. Podľa Lajčáka si zaslúži väčšiu podporu zo strany EÚ – nielen priamou pomocou pri zvládaní náporu utečencov, ale aj vo vlastnom integračnom procese otvorením konkrétnych kapitol prístupových rokovaní s EÚ čo najskôr.

Viac o téme: UtečenciMiroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu