Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prevádzačov zatknutých pre smrť 71 utečencov dobre poznajú: Stopy vedú do Nemecka

Podozriví prevádzači
Podozriví prevádzači (Zdroj: Foto: SITA)

HAMBURG - Stopy ľudí podozrivých z prevádzačstva, zadržaných v súvislosti s tragickou smrťou 71 utečencov v chladiarenskom vozidle a sediacich v Maďarsku vo vyšetrovacej väzbe, vedú do Nemecka. Informuje o tom v internetovom vydaní tamojší spravodajský týždenník Der Spiegel.

Podľa jeho informácií najmenej dvaja zo zadržaných prevádzačov upozornili na seba už v minulosti v Nemecku, po jednom z nich bolo dokonca vyhlásené pátranie. Ide o 29-ročného M.G., na ktorého nemecké bezpečnostné zložky v uplynulých rokoch opakovane narazili v súvislosti s trestnými činmi vrátane prevádzačstva. Koncom júla bol tento človek vo vozidle s 38 utečencami, ktoré zastavili orgány v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko. Prokuratúra v Deggendorfe v tejto súvislosti začala voči nemu trestné stíhanie.

Predpoludním 25. júla zastavila hliadka Spolkového úradu pre nákladnú dopravu na diaľnici A3 pri bavorskom Hengensbergu biele vozidlo typu Citroën Jumper, z ktorého vyskočila dvojica mužov a dala sa na útek. V aute našli pracovníci úradu nielen 38 utečencov väčšinou z Afganistanu, ale aj krátkodobé maďarské povolenie na používanie vozidla, vystavené na meno M. G. pochádzajúceho z bulharského mesta Lom.

M. G. však upozornil na seba aj skôr, keď ho v auguste a októbri 2013 prichytili v Bavorsku za volantom bez vodičského preukazu. Dostal za to aj pokuty vo výške stoviek eur, ktoré neuhradil.

Tento muž má zrejme na konte aj prepad čerpacej stanice v meste Bochum z 28. júla 2009, kde si maskovaný páchateľ vynútil so zbraňou v ruke vydanie 1000 eur, informoval hovorca príslušnej nemeckej prokuratúry. Neznámym nie je pre nemecké orgány činné v trestnom konaní ani ďalší zadržaný v Maďarsku.

Medzičasom 28-ročný Afganec S. L. už figuroval v databáze polície v Brémach, pretože sa dostal ilegálne na územie Nemecka. Jeho identifikačné dokumenty pochádzali aj vtedy z Maďarska; nemecky nehovorí, ovláda však angličtinu, poznamenali si nemeckí vyšetrovatelia.

Práve táto dvojica spoločne s ďalšími troma bulharskými občanmi predstavuje najnižšiu štruktúru medzinárodnej siete prevádzačov, ktorá podľa vyšetrovateľov nesie zodpovednosť za smrť 71 utečencov, objavených minulý týždeň v Rakúsku. Dnes našli na hraniciach ďalšie nákladné auto s migrantmi, z ktorého bolo počuť volanie o pomoc.

Do väzby by mal ísť aj piaty podozrivý 

Maďarská okresná prokuratúra v Kecskeméte v kauze tragickej smrti 71 migrantov, nájdených v odstavenom aute v Rakúsku, iniciovala vzatie aj piateho podozrivého do vyšetrovacej väzby. Informovala o tom dnes agentúra MTI. Maďarská polícia tohto občana Bulharska zadržala v sobotu večer 29. augusta. Ide o piateho podozrivého z trestného činu prevádzačstva v tejto kauze.

Okresný súd v Kecskeméte rozhodol v sobotu o vzatí štyroch podozrivých do vyšetrovacej väzby v prípade úmrtia 71 migrantov, nájdených minulý štvrtok v chladiarenskom vozidle odstavenom na diaľnici A4 pri Parndorfe v Rakúsku. Do vyšetrovacej väzby išli zatiaľ traja Bulhari a jeden Afganec.

V kauze tragédie utečencov v Rakúsku polícia preveruje mobily obetí 

Výmenu dát mobilných telefónov patriacich obetiam utečeneckej tragédie v Rakúsku z minulého týždňa preverujú spoločne rakúske a maďarské orgány. Pre maďarskú komerčnú spravodajskú televíziu Hír TV šéf polície rakúskej spolkovej krajiny Burgenland Helmut Marban v pondelok uviedol, že našli veľmi dôležité dôkazy - niekoľko telefónov obetí.

"Preverujeme údaje týchto mobilov, nielen mená a telefónne čísla, ale aj volania, spojenia. Dúfame, že aj fotografie a videá, ktoré migranti telefónmi zaznamenali, nám pomôžu nielen pri vyriešení prípadu, ale aj pri identifikácii obetí," povedal Marban. 

Viac o téme: MigrantiPrevádzačstvoRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu