Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Drsný odkaz z Rakúska: Odmietate utečencov? Z eurofondov by ste nemali dostať už ani eurocent

Johanna Miklová-Leitnerová Zobraziť galériu (3)
Johanna Miklová-Leitnerová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová dnes vyjadrila zvýšenie tlaku na tie členské krajiny Európskej únie, ktoré nesúhlasia so spravodlivým rozdelením utečencov. V rozhovore v nemeckej verejnoprávnej televízii ZDF povedala, že by týmto krajinám obmedzila finančnú pomoc.

"Tu je potreba zodpovednosti všetkých 28 členských štátov," zdôraznila ministerka. Podľa nej je potrebné uvažovať o tom, či neobmedziť finančné prostriedky pre tieto nesolidárne krajiny. Jednou z možností je "redukovať požiadavky, pokiaľ nie je solidárna zodpovednosť", povedala.

"Vysoký počet migrantov stavia EÚ pred existenčnú výzvu," uviedla ďalej Miklová-Leitnerová. "Buď Európa na probléme s utečencami stroskotá, alebo z neho únia vyjde posilnená - najmä vďaka spravodlivému rozdeleniu utečencov," dodala.

Podľa nemenovaného predstaviteľa EÚ nie je príliš jasné, ako presne si rakúska ministerka vec predstavuje a ani žiadny formálny návrh nie je na stole. "Komisia je otvorená všetkým konštruktívnym nápadom, ktoré prispejú k väčšej solidarite na európskej úrovni a budú podnecovať členské krajiny k tomu, aby prijali väčšie množstvo utečencov."

Hovorca Európskej komisie dnes novinárom pripomenul, že predseda komisie Jean-Claude Juncker je v súvislosti s migráciou v kontakte so zástupcami členských krajín aj s predstaviteľmi Európskeho parlamentu. Plánuje vraj ponúknuť ďalšie konkrétne návrhy  "o stave únie", chystané na budúcu stredu na plénum europarlamentu v Štrasburgu.

Rakúska ministerka sa dnes kriticky vyjadrila k stavaniu plotov, ako to urobilo Maďarsko na hraniciach so Srbskom v snahe zastaviť vlnu migrantov. "Spoliehať sa na to, že nejaký plot utečencov odradí, je ilúzia," vyhlásila.

Rakúsko patrí ku krajinám najviac postihnutých migračnou krízou. Tamojšie úrady preto začali prísnejšie kontroly vozidiel, v ktorých by mohli byť do krajiny pašovaní ďalší migranti. O tomto opatrení úrady informovali v nedeľu popoludní a Miklová-Leitnerová na dnešnej tlačovej konferencii oznámila, že sa vďaka tomuto opatreniu už podarilo objaviť 200 migrantov a zadržať päť osôb zapojených do pašovania ľudí.

Viac o téme: Johanna Miklová-Leitnerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu