Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Utečenecká vlna zasiahla Európu: Na hraniciach sa tvoria tisícové kolóny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SKOPJE/VIEDEŇ/NEW YORK - Európske krajiny postihnuté migračnou vlnou musia vyvinúť väčšie úsilie na vyriešenie utečenecké krízy v Stredomorí a na svojich územiach. Vyhlásil to v piatok generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorý zároveň oznámil, že na túto tému usporiada na konci septembra špeciálnu schôdzu na okraj Valného zhromaždenia OSN.

Šéf OSN vyslovil "zdesenie a zármutok nad smrťou utečencov a prisťahovalcov" v Európe a Stredomorí. Zmienil sa tiež o náleze 71 mŕtvych tiel migrantov, pravdepodobne zo Sýrie, v kamióne v Rakúsku a o stroskotaní ďalšej lode pri Líbyi, pri ktorom zahynulo najmenej 76 osôb. Podľa neho by krajiny postihnuté s migračnou krízou mali zabezpečiť bezpečnosť a právnu podporu migrantom cestujúcim na starý kontinent. Činiť tak majú ľudsky, so súcitom a v súlade so svojimi medzinárodnými záväzkami.
 
"Keď sa posudzujú žiadosti o azyl, štáty by nemali robiť rozdiel na základe náboženstva či totožnosti. A tiež nemôžu nútiť ľudí k návratu do miest, z ktorých ušli, ak existuje jasné riziko, že budú cieľom prenasledovania alebo útokov," dodal Pan Ki-mun.
 
"To nie je len otázka medzinárodného práva, to je tiež našou povinnosťou, ako aj ľudských bytostí," dodal. Pan tiež vyzval príslušné krajiny, aby preukázali väčšie odhodlanie k vyriešeniu konfliktov a iných problémov, ktoré nútia ľudí k úteku. Bez toho sa počet migrantov, dosahujúci viac ako 40.000 denne, bude vraj zvyšovať.

Európa by mala zakročiť proti pašerákom využívajúcich migrantov 

Utečenecká kríza v Európe poukazuje na to, že nepokoje na Blízkom východe majú vplyv i ďaleko za hranicami tohto regiónu, uviedol dnes v stanovisku Biely dom. Európa by mala zakročiť proti prevádzačom, ktorí využívajú migrantov, a zaistiť ochranu ľudských práv utečencov, zdôraznil vo vyhlásení hovorca Bieleho domu Josh Earnest.

Štvrtková utečenecká dráma v chladiarenskom aute odstavenom na rakúskej diaľnici z Maďarska do Viedne, v ktorom podľa posledných údajov zahynulo 71 migrantov, zintenzívnila podľa agentúry Reuters obavy v súvislosti s aktuálnou utečeneckou krízou v Európe.

Macedónsky premiér sa domnieva, že utečencov zastaví iba riešenie ich problémov 

Macedónsky premiér Nikola Gruevski sa skepticky vyjadril o ďalšom vývoji utečeneckej vlny. Ako vyhlásil v rozhovore pre sobotňajšie vydanie rakúskeho denníka Die Presse, z ktorého priniesla fragmenty s predstihom tlačová agentúra APA, "balkánske štáty nedokážu zrejme zastaviť utečencov. Nikto ich nedokáže zastaviť, ani silnejšie štáty ako Nemecko a Francúzsko".

Keď ich zastavujeme na hraniciach, problém iba komplikujeme. Potom vznikajú kolóny a po troch dňoch "máme pred našimi dverami" 10 000 utečencov, zdôraznil Gruevski.

Podľa jeho slov prichádza denne do Macedónska okolo 3000, niekedy až 4000 utečencov. "Sme jedinou krajinou, do ktorej prichádzajú utečenci z členskej krajiny Európskej únie - Grécka. To je absurdné," poznamenal.

Na margo plotu na maďarsko-srbskej hranici macedónsky premiér konštatoval, že ten môže dosiahnuť iba to, že utečenci nebudú postupovať všade cez hraničnú čiaru a túlať sa po krajine, ale hranicu prekročia iba v určitých bodoch, kde sa im dostane aj pomoci.

Osobne však počul, že už teraz sa pod plotom kopú tunely. Nikola Gruevski vyslovil v interview presvedčenie, že vlnu utečencov môžeme zastaviť iba vtedy, ak budeme bojovať proti jej príčinám, vojnám a teroru v Sýrii a Iraku.

Švajčiarsko, Taliansko a Nemecko spoja sily v boji proti prevádzačstvu 

Nemecko, Taliansko a Švajčiarsko vytvoria spoločnú intervenčnú jednotku, ktorej úlohou bude odhaľovanie a likvidácia prevádzačských sietí v Európe. Informovala o tom dnes hovorkyňa švajčiarskej federálnej polície Cathy Maretová.

Podľa jej slov útvar, ktorého zriadeniu predchádzali niekoľko mesiacov trvajúce rokovania, začne s činnosťou v septembri. Jednotku vytvoria švajčiarski pohraničníci, ako aj policajti z Nemecka a Talianska. Sídlom útvaru bude Chiasso vo švajčiarskom kantóne Ticino.

Informáciu priniesli švajčiarske, francúzske i nemecké médiá. Švajčiarsko je čoraz častejšou cieľovou alebo tranzitnou krajinou migrantov smerujúcich do Európy. V uplynulých mesiacoch sa počet tých z nich, ktorí cestujú vlakmi z Talianska do spomínaného Chiassa, neustále zvyšoval.

Vo Švajčiarsku požiadalo podľa oficiálnych zdrojov len v druhom štvrťroku 2015 o azyl 7384 osôb, čo predstavuje výrazné zvýšenie oproti údajom rovnakého charakteru z prvého štvrťroku (2895 žiadateľov o azyl). Väčšina z potenciálnych azylantov pochádza z Eritrey, Somálska, Srí Lanky a Sýrie.

Festival Glastonbury poslal gumáky a pršiplášte utečencom

Organizátori britského kultúrneho festivalu Glastonbury poslali 500 párov čižiem a 2 000 pršiplášťov utečencom do ich neoficiálneho tábora pri francúzskom Calais. Ide o veci, ktoré vo festivalovom areáli nechali návštevníci akcie, preslávenej nielen vystúpeniami rockových hviezd, ale aj častým daždivým počasím a rozbahnenými terénom.

Opustené gumáky „boli starostlivo zoradené podľa veľkosti a ich stav preverila skupina dobrovoľníkov“, uviedli zástupcovia festivalu, ktorý na farmu v Piltone v anglickom grófstve Sommerset každoročne na konci júna priláka na 170 000 ľudí.

Viac o téme: KrízaMigrantiEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu