Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Do eurotunela v Calais sa chcelo dostať vyše dvetisíc utečencov

Do eurotunela v Calais sa chcelo dostať vyše 2000 utečencov Zobraziť galériu (6)
Do eurotunela v Calais sa chcelo dostať vyše 2000 utečencov (Zdroj: SITA)

PARÍŽ – Približne 2100 utečencov sa pokúsilo v noci nadnes dostať do ústia eurotunela vo francúzskom Calais, ktorý spája Francúzsko s Britániou. Oznámila to dnes spoločnosť Eurotunnel, spravujúca osobnú i nákladnú železničnú dopravu pod Lamanšským prielivom.

Nákladná rampa v Calais je denne dejiskom pokusov utečencov, táboriacich v okolí mesta na severovýchode Francúzska, dostať sa do Spojeného kráľovstva. Ich riskantné naskakovanie na vlaky sa často končí tragicky. Od začiatku leta už pri tejto aktivite zomrelo osem ľudí.

"Za posledný mesiac a pol to bol najväčší pokus o vniknutie (do tunela)," povedal hovorca Eurotunnela. Železnice v dôsledku toho varovali cestujúcich pred meškaním vlakov, napísal spravodajský server BBC.

Do eurotunela v Calais
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Utečenci sa od polnoci do šiestej hodiny ráno snažili preliezť do vagónov v nákladnom termináli, pričom poničili niekoľko plotov. "Nanešťastie sa niekoľko ľudí zranilo," povedal hovorca. "Povolali sme všetkých 200 našich bezpečnostných pracovníkov," dodal. Nemenovaný zdroj pre agentúru AP uviedol, že polícia zatkla 200 migrantov.

V táboroch pri Calais prebýva okolo 5000 utečencov prevažne zo Sudánu a Eritrey. Každú noc sa rôznymi spôsobmi snažia dostať do súprav nákladných vlakov alebo kamiónov prechádzajúcich popod "Lamanš" a tak sa prepašovať zo starého kontinentu do Británie. Ich aktivita má byť podľa Eurotunnela dobre organizovaná a plánovaná.

Do eurotunela v Calais
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Tisíce ľudí protestovali v Hlesinkách proti výrokom antiimigračne zameraného politika 

Tisíce ľudí protestovali v utorok vo Fínsku proti výrokom zákonodarcu vystupujúceho proti prisťahovalcom a vyjadrili podporu multikultúrnej fínskej spoločnosti. "Zvykli sme si na rasizmus, ale musíme sa proti nemu postaviť. Boli sme príliš dlho ticho a je čas povedať nahlas, že to nie je v poriadku," vyhlásil rodák z Turecka a fínsky poslanec z opozičnej strany Zelených Ozan Yanar na demonštrácii v metropole Helsinki. Zišlo sa na naj približne 15.000 ľudí, informovala tlačová agentúra Reuters.

Protesty nasledovali po odkazoch zákonodarcu Olliho Immonena, ktoré zverejnil na svojej stránke na Facebooku. Immonen je členom vládnej strany Fíni, ktorá je známa euroskeptickými postojmi. "Snívam o silnom, odvážnom národe, ktorý zvíťazí nad touto nočnou morou nazývanou multikulturalizmus. Táto odporná bublina, v ktorej žijú naši nepriatelia, čoskoro praskne a rozprskne sa na milión kúskov," napísal politik v sobotu 25. júla.

Do eurotunela v Calais
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

"Pevne verím vo svojich druhov bojovníkov. Budeme bojovať až do konca za našu domovinu a za jeden pravý fínsky národ. Víťazstvo bude naše," uviedol. Strana Fíni, druhá najväčšia v parlamente, je známa podporou prísnejších prisťahovaleckých zákonov, ale dištancuje sa od krajne pravicových strán v Európe. Minister zahraničných vecí a líder strany Fíni, Timo Soini, vyhlásil, že Immonenove vyjadrenia škodia strane.

Mnoho Fínov dáva načasovanie a obsah Immonenových poznámok do súvislosti so zmasakrovaním 77 ľudí v Nórsku, ktorého sa práve pred štyrmi rokmi dopustil ultrapravicový militant Anders Breivik. Immonen poprel zámernú spojitosť svojich výrokov s vraždami, ktoré Breivik spáchal 22. júla 2011. Fínsky premiér Juha Sipilä zo Strany stredu uviedol, že Immonenove vyjadrenia sú neprijateľné. "Fínsko bolo vždy medzinárodné a ľudia prichádzajúci do našej krajiny výrazne obohacujú náš kultúrny a podnikateľský život," napísal na svojom blogu.

Viac o téme: UtečenciEurotunelCalais
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu