Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Blíži sa Tsiprasov koniec? Jeho Syriza stratila obrovský náskok

Alexis Tsipras
Alexis Tsipras (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Grécka ľavicová strana Syriza bývalého premiéra Alexisa Tsiprasa úplne stratila podľa posledných prieskumov verejnej mienky náskok nad druhými konzervatívci pred nadchádzajúcimi predčasnými parlamentnými voľbami. S každým ďalším výsledkom sa náskok znižoval, až v tom poslednom ju Nová demokracia dokonca ľahko predstihla. Podľa gréckych médií sa tak rysuje "derby" týchto strán so všetkými prvkami politickej drámy.

Podľa najnovšieho prieskumu agentúry GPO pre najsledovanejšiu televíziu Mega majú konzervatívci podporu 25,3 percenta opýtaných, zatiaľ čo Syriza má 25 percent. Predchádzajúci prieskum agentúry Alco pre spravodajský server newsit.gr, ktorý bol zverejnený aj dnes, rozdiel medzi oboma stranami činí iba 0,4 percentuálneho bodu v prospech Syrizy. Podľa sondáže agentúry Pulse pre televíziu Action 24, uverejnenej v noci na dnes, by Syriza vyhrala s náskokom jedného percentuálneho bodu.

V gréckych parlamentných voľbách má aj minimálny rozdiel cenu zlata, pretože víťaz dostane bonus 50 dodatočných poslaneckých mandátov v 300-člennom parlamente. Pri danom rozložení síl nemá žiadna z týchto strán nádej na nadpolovičnú väčšinu. Nová demokracia má ale väčší potenciál pre vyjednanie vládnej koalície - má v parlamente viac potenciálnych spojencov.

Tsipras so svojou vládou podal demisiu 20. augusta potom, čo vyjednal podmienky nového záchranného programu s medzinárodnými veriteľmi. Po tomto kroku sa rozhodol pre nové predčasné voľby, pretože vraj vyčerpal svoj mandát z predčasných volieb, ktoré sa konali tento rok v januári.

Ešte na konci augusta sondáž agentúry Prora ukazovala stratu konzervatívnej Novej demokracie na Tsiprasovu stranu 3,5 percentuálneho bodu. Pre porovnanie, v máji bol náskok Syrizy dokonca vo výške 15 percentuálnych bodov. To ale bolo pred odtrhnutím odporcov úsporných opatrení, ktorí sa od formácie odtrhli a založili novú stranu pod názvom Ľavicová jednota.

Z prieskumov tiež vyplýva, že populistickí Nezávislí Gréci, ktorí boli Tsiprasovým koaličným partnerom, by sa do zákonodarného zboru nedostali. Naopak novovzniknutá Ľavicová jednota by do parlamentu sa zhruba štyrmi percentami hlasov prenikla. Pre vstup do gréckeho parlamentu musí strana získať minimálne tri percentá hlasov. Konečný výsledok ale môžu ovplyvniť nerozhodnutia voliči, ktorých je desať až 15 percent.

V parlamente by mali zasadnúť ešte neonacisti zo Zlatého úsvitu, komunisti, liberáli zo strany Potami (Rieka), socialisti a novo aj centristi. Všetky tieto strany by mohli dostať od šiestich po zhruba dve desiatky poslaneckých miest. V Grécku teraz vládne úradnícky kabinet premiérky Vasiliki Thanosovej. Jej úlohou je doviesť krajinu k už druhým tohtoročným predčasným voľbám, ktoré sú naplánované na 20. septembra.

Viac o téme: GréckoAlexis Tsipras
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu