Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dohoda s Gréckom je len polovica úspechu: Hrozí politická kríza a najťažší krok!

Summit o osude Grécka dopadol úspešne. Teraz je rad na gréckych politikoch. Zobraziť galériu (29)
Summit o osude Grécka dopadol úspešne. Teraz je rad na gréckych politikoch. (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Lídri eurozóny po nečakane dlhom 17-hodinovom maratóne rokovaní s viacerými technickými prestávkami a separátnymi rokovaniami dospeli ku konečnej dohode o Grécku, podľa ktorej si táto krajina udrží členstvo v eurozóne. Európska mena opäť posilnila, rovnako aj všetky hlavné európske burzy. Teraz sú na rade rokovania o treťom balíku pomoci.

Gréci sa dohodli s lídrami EÚ a zostávajú tak v eurozóne. Za sľúbené reformy a škrty by mali dostať zhruba 82 až 86 miliárd eur v priebehu troch rokov.Tieto opatrenia ešte musia schváliť národné parlamenty vrátane gréckeho.

12:55 Európska centrálna banka by mala diskutovať o pomoci gréckym bankám

Predstavitelia Európskej centrálnej banky (ECB) by mali začať diskutovať o poskytnutí likvidity gréckym bankám, keďže sa vláde v Aténach podarilo dosiahnuť kompromisnú dohodu s veriteľmi. Banky v Grécku sú od 29. júna zatvorené a dochádza im hotovosť. Vláda zaviedla kapitálové kontroly a obmedzila výbery z bankomatov. ECB môže v súčasnosti ako jediná hodiť gréckym bankám záchranné lano.

Šéf ECB Mario Draghi
Zobraziť galériu (29)
Šéf ECB Mario Draghi  (Zdroj: SITA)

Rada guvernérov ECB začne teraz vyhodnocovať, či môže pokračovať v programe poskytovania núdzovej likvidity (Emergency Liquidity Assistance, ELA) gréckym komerčným bankám. Centrálna banka od 26. júna drží strop núdzových úverov pre grécke banky na úrovni 89 miliárd eur. Rozhodnutie o zvýšení ELA však môže závisieť od toho, či grécky premiér Alexis Tsipras do stredy 15. júla presadí v parlamente reformné kroky, ktoré od neho požadujú veritelia.

12:35 Premiér Fico sa vyjadril k výsledkom summitu

Lídri eurozóny na 17-hodinovom rokovaní, ktoré začalo ešte v nedeľu poobede a skončilo až dnes ráno, nerozhodli o žiadnej pôžičke Grécku. Krajine, ktorá je na pokraji bankrotu, zatiaľ iba uložili množstvo domácich úloh, ktorých splnením môže získať späť stratenú dôveru.

Summit o osude Grécka
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

"Ak sa Grécko uchádza o ďalšiu finančnú spoluprácu, v prvom rade si musí splniť celý rad mimoriadne závažných domácich úloh. Tieto úlohy sú natoľko závažné, že budem považovať za malý zázrak, ak grécka vláda a parlament v krátkom časovom úseku k splneniu týchto úloh aj pristúpi," pripustil. Prvé zákony musí krajina schváliť už do stredy.

Dohoda s Gréckom je
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

"Pod tlakom a hrozbou toho, čo by sa udialo, keby Grécko vypadlo z eurozóny pravdepodobne usúdil, že jeho politická kariéra má menšiu hodnotu ako ďalší život v Grécku," predpokladá šéf slovenskej exekutívy.

12:17 Gréci sú odpísať dlh

Grécky premiér medzinárodných veriteľov vyzval na pevnejšie záväzky voči reštrukturalizácii štátneho dlhu Grécka, aby bol tento dlh udržateľný v strednodobom horizonte.

Obyčajní Gréci to budú mať ešte dlho veľmi ťažké
Zobraziť galériu (29)
Obyčajní Gréci to budú mať ešte dlho veľmi ťažké  (Zdroj: SITA)

12:15 Základné podmienky dohody

Sedem okruhov podmienok, ktoré musí do stredy prijať grécka vláda, sa týkajú:

zefektívnenia DPH;

rozšírenia daňového základu;

udržateľnosti dôchodkového systému;

prijatia Občianskeho súdneho poriadku;

zachovania právnej nezávislosti štatistického úradu Elstat;

implementácie automatických škrtov vo verejných výdavkoch;

a zotavenia bankového a finančného sektora.

12:12 Nemci bojovali s Tsiprasom najmä o vytvorenie špeciálneho fondu

Najťažším bodom rokovaní lídrov eurozóny, ktorému sa Tsipras musel podriadiť a trvala na ňom najmä nemecká strana, je vytvorenie špeciálneho fondu mimo Grécka, ktorý združí grécke štátne aktíva v hodnote 50 miliárd eur, slúžiace ako garancia pre privatizačný program Atén. Tento fond bude pod dohľadom Európskej komisie a Európskej centrálnej banky.

Angela Merkelová bola počas rokovaní neústupná
Zobraziť galériu (29)
Angela Merkelová bola počas rokovaní neústupná  (Zdroj: SITA)

Podľa záverov eurosummitu pôjde 25 miliárd eur z tohto fondu na rekapitalizáciu gréckych bánk; polovica zo zvyšnej sumy je určená na znižovanie štátneho dlhu a ďalšia polovica na investície. Tsipras tvrdo bojoval proti tomuto fondu. Podľa expertov EÚ a MMF Grécko v súčasnosti nemá takúto sumu k dispozícii, lebo štátne aktíva použiteľné pre privatizačné účely majú hodnotu najviac sedem miliárd eur.

12:05 Tsipras presadil jediný ústupok

Zrejme jediným ústupkom, ktorý sa Tsiprasovi na eurosummite podarilo presadiť, je možnosť "dočasného" odchodu Grécka z eurozóny. Tento scenár presadzovalo Nemecko - so spresnením, že by sa jednalo o päťročné obdobie.

12:03 Gréci teraz musia začať príjímať opatrenia. Čas majú len do stredy.

Atény teraz do stredy 15. júla do polnoci musia prijať šesť sérií opatrení vrátane zníženia štátnych výdavkov a reformy dôchodkového systému. Až budú tieto kroky schválené gréckym parlamentom, vyjednávania s medzinárodnými veriteľmi o treťom programe pomoci môžu začať.

11:55 Tipéri vypísali kurzy na to, koľko vydrží Tsipras v kresle premiéra. Podľa Ladbrokes by tam nemal vydržať ani rok.

11:51 Podmienky dohody z eurosummitu môžu viesť k pádu gréckej vlády

Lídrom eurozóny sa na summite v Bruseli podarilo zabrániť finančnému kolapsu Grécka, avšak drsné podmienky, ktoré boli nakoniec prijaté gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom pod tlakom medzinárodných veriteľov a niektorých lídrov eurozóny, môžu nakoniec viesť k pádu Tsiprasovej vlády a spôsobiť v Grécku paniku. Domnieva sa to agentúra Reuters - a túto možnosť dnes podľa nej pripustil aj grécky minister práce Panos Skurletis, ktorý nevylučuje, že tvrdé podmienky dohody by mohli ešte tento rok viesť k novým voľbám v Grécku.

Grécky premiér Tsipras a minister financií Tsakalotos si vydýchli. No teraz ich čaká ďalšia ťažká práca v domácom parlamente
Zobraziť galériu (29)
Grécky premiér Tsipras a minister financií Tsakalotos si vydýchli. No teraz ich čaká ďalšia ťažká práca v domácom parlamente  (Zdroj: SITA)

11:49 Európa je pod totálnou kontrolou Nemecka

Bývalý grécky minister financií Janis Varufakis v exkluzívnom rozhovore pre britský ľavicový časopis New Statesman prehlásil, že Európu kontrolujú Nemci.

Janis Varufakis
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

11:39 Po dohode v Bruseli sa akciové trhy vrátili k presvedčivému rastu

Dohoda o treťom záchrannom balíku pre Grécko, ktorá sa dosiahla v Bruseli na summite členov eurozóny v noci na dnes, sa pozitívne prejavila na nemeckej akciovej burze vo Frankfurte nad Mohanom. Trhový analytik Craig Erlam z brokerskej spoločnosti Oanda konštatoval, že po mesiacoch neistoty reagovali investori na správu z Bruselu veľmi pozitívne. Zatiaľ však nikto nemôže zaručiť, že grécky parlament potrebné zákony schváli.

11:22 Prejav Donalda Tuska

11:20 Dohoda je ešte ďaleko

Šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem však upozornil, že záverečná dohoda o novom záchrannom programe pre Grécko je stále vzdialená. Dodal, že ak sa aj Aténam podarí rýchlo splniť uložené domáce úlohy, stále je tu niekoľko národných parlamentov, ktoré musia odobriť nový záchranný plán pre Grécko, a to vrátane gréckeho parlamentu.

Jeroen Dijsselbloem
Zobraziť galériu (29)
Jeroen Dijsselbloem  (Zdroj: SITA)

Grécki poslanci majú k dispozícii len málo času na rýchlu implementáciu nových proreformných právnych predpisov. Dijsselbloem zároveň pripomenul, že Euroskupina bude ešte dnes rokovať o scenári krátkodobého "preklenovacieho" financovania pre Grécko, ktoré má podporiť likviditu gréckych bánk a upokojiť domáce obyvateľstvo.

11:12 Európa sa musí zmeniť. Menová únia bez bankovej únie je neudržateľná, vyhlásil Guy Verhofstadt.

11:04 Tsipras verí, že vyhral boj o eurozónu

Gréckemu premiérovi Alexisovi Tsiprasovi sa podarilo zaistiť reštrukturalizáciu dlhu a nový finančný balík pre strednodobé financovanie v hodnote 35 miliárd eur. Tsipras po skončení krízového summitu eurozóny upozornil, že dnes dosiahnutá dohoda s veriteľmi umožní jeho krajine zostať členom menovej únie. Podľa jeho slov dohoda, ktorá je výsledkom vyše 15-hodinových rokovaní s európskymi partnermi, by mohla priniesť nové investície a pomôcť jeho krajine dostať sa z recesie a zabrániť hroziacemu kolapsu národného bankového systému.

Summit o osude Grécka
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

10:54 Unikli podmienky miliardovej dohody

10:41 Talianske, španielske, ale aj grécke dlhopisy už zareagovali na dohodu

Talianske, španielske, ale aj grécke dlhopisy už dnes zareagovali na správu, že Grécko sa dohodlo so svojimi veriteľmi na kompromise, ktorý umožní zadlženej krajine vyhnúť sa bankrotu a zostať v eurozóne. Riziková prirážka na talianske 10-ročné dlhopisy v porovnaní s referenčnými nemeckými dlhopismi dnes klesla na najnižšiu úroveň za takmer tri týždne.

10:29 Premiér Tsipras reaguje

"Dohoda je obtiažna, ale odvrátili sme snahu o presun majetku do zahraničia. Odrazili sme plán na udusenie financií a kolaps bankového systému," povedal premiér agentúre Reuters.

10:16 Rastový balíček za 35 miliárd eur

Dohoda obsahuje podľa Tsiprasa rastový balíček v hodnote 35 miliárd eur, reštrukturalizáciu dlhu a zaistí stabilitu krajiny, podmienky sú ale tvrdé.

Dohoda s Gréckom je
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

10:11 Banky potrebujú 25 miliárd

Predseda Euroskupiny, združenia ministrov financií eurozóny Jeroen Dijsselbloem odhaduje, že banky v Grécku potrebujú na rekapitalizáciu 25 miliárd eur.

10:08 Ekonomika helénskej krajiny je na kolenách

Grécko žiada o finančnú pomoc vo výške 82 až 86 miliárd eur, keďže stav jeho ekonomiky sa rapídne zhoršil a v dôsledku toho sa výška gréckeho dlhu šplhá až k hranici 200 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Taliansky premiér Matteo Renzi
Zobraziť galériu (29)
Taliansky premiér Matteo Renzi  (Zdroj: SITA)

10:05 Gréci potrebujú do konca augusta 22 miliárd eur

Grécko potrebuje len na zaplatenie svojich účtov do konca augusta finančnú injekciu vo výške 22 miliárd eur. Uviedol maltský minister financií Edward Scicluna pre agentúru Bloomberg. Z toho 7 miliárd eur potrebuje získať do 20. júla, keď vyprší splatnosť gréckych dlhopisov v hodnote približne 3,5 miliardy eur, ktoré vlastní Európska centrálna banka (ECB).

Dijsselbloem Jeroen, šéf euroskupiny
Zobraziť galériu (29)
Dijsselbloem Jeroen, šéf euroskupiny  (Zdroj: SITA)

10:03 Grécky parlament má do stredy prerokovať detaily reforiem či úsporných opatrení

10:00 Grécky premiér Tsipras nasadá do limuzíny a odchádza zo summitu

9:51 Rokovať sa bude o treťom programe

Grécko bude môcť začať rokovať o treťom programe pomoci zo záchranného fondu eurozóny, podmienkou je rýchle začatie tvrdých reforiem. Po celonočnom summite krajín eurozóny to na twitteri oznámil predseda rokovaní členských krajín Donald Tusk s tým, že zhoda bola jednomyseľná.

Summit v Bruseli
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

9:42 Dohodu potvrdil aj Cyprus

Následne prišla rovnaká informácia aj od hovorcu cyperskej vlády v znení "Zdá sa, že máme dohodu". Rovnako aj luxemburský premiér Xavier Bettel prostredníctvom Twitteru odkázal, že "Európa je silná!", lebo sa dokázala dohodnúť.

9:37 Aj Francois Hollande dohodu potvrdil

9:34 Vyhli sme sa Grexitu

"Vyhli sme sa Grexitu a sme spokojní s výsledkami rokovaní," prezradil Jean-Claude Juncker. Dijsselbloem Jeroen, šéf euroskupiny, dodal, že „Grécko je späť na palube“.

Summit v Bruseli
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

9:31 Merkelová nemala plán B

Nemecká kancelárka Angela Merkelová: „V tejto chvíli nemáme žiadny plán B. Rokovania boli tvrdé, ale je to celé o dôvere. Nechceme, aby to vyzeralo, že Grécko k niečomu nútime.“

9:25 „Dnes sme mali jediný cieľ, ktorý sme chceli dosiahnuť. Podarilo sa to po 17 hodinách rokovaní,“ vyjadril sa Tusk. „Sú tu pevné podmienky, ktoré sa musia dodržať. Dohodu musia odsúhlasiť ešte niektoré národné parlamenty, Grécko má však opäť dôveru svojich európskych partnerov.“

9:20 Lídri sa dohodli!

„Dnes sme mali jediný cieľ, ktorý sme chceli dosiahnuť. Podarilo sa to po 17 hodinách rokovaní,“ vyjadril sa Tusk. „Sú tu pevné podmienky, ktoré sa musia dodržať. Dohodu musia odsúhlasiť ešte niektoré národné parlamenty, Grécko má však opäť dôveru svojich európskych partnerov.“

Rokovania začali v nedeľu popoludní

Najvyšší predstavitelia eurozóny začali rokovania v nedeľu popoludní o tom, či sú vhodné podmienky na začatie rokovaní s Aténami ohľadne tretieho programu finančnej pomoci v odhadovanej výške 82-86 miliárd eur. Premiéri a prezidenti mali k dispozícii dokument vypracovaný ministrami financií eurozóny, ktorí rokovali tesne pred eurosummitom. Tento dokument sa počas nočných rokovaní stal hlavným pracovným nástrojom lídrov eurozóny, pričom kým vznikla konečná podoba záverov, text sa najmenej päťkrát zmenil. 

Podstatné však je, že grécky premiér Alexis Tsipras sa nakoniec dohodol na prijateľnom kompromise s eurozónou a teraz musí túto dohodu politicky obhájiť doma v parlamente a pred vlastnými voličmi.

Vyše 16-hodinový rokovací maratón končí úspechom

Lídri krajín eurozóny sa od nedeľňajšieho popoludnia snažili na rokovaniach v Bruseli dosiahnuť dohodu o riešení gréckej dlhovej krízy. Snahou bolo rozhodnúť, či sa majú začať rokovania o treťom programe pomoci pre Grécko. Zrejme trojročný plán by si vyžiadal do 86 miliárd eur. Od Atén sa výmenou požaduje splnenie požiadaviek zahrnutých v štvorstranovom dokumente pripravenom ministrami financií štátov eurozóny. Ide okrem iného o privatizáciu štátneho majetku a reformu štátnej správy. Grécko sa celé mesiace bráni rozsiahlemu úspornému a reformnému programu.

Sila gréckej vládnej väčšiny v parlamente je otázna a nikto nemôže obviňovať poslancov, ktorí nebudú súhlasiť s podmienkami dohody o reformách s veriteľmi. V pondelok to povedal grécky minister práce Panos Skourletis. Dohoda o reformách s veriteľmi má Grécku zabezpečiť finančnú pomoc.

Atény kritizovali aj účasť Medzinárodného menového fondu (MMF) na novom programe pomoci. Podľa gréckeho predstaviteľa citovaného agentúrou AP bolo práve vyriešenie týchto dvoch otázok kľúčovým pre to, aby mohol Tsipras prikývnuť na dohodu. Predseda Európskej rady Donald Tusk predložil účastníkom kompromisný návrh dnes okolo 4.15 h, informoval jeho hovorca na Twitteri.

Požiadavku na predaj majetku v hodnote 50 miliárd eur, ktorý by bol zároveň spravovaný osobitným fondom umiestneným v cudzine, považovali Gréci za príliš vysokú. Aktuálne podľa Guardianu odhadujú, že privatizáciou vedia získať maximálne 17 miliárd eur, pričom tieto peniaze by mali zostať v Aténach.

Gréci namietali voči tomu, aby bol tretí balík pomoci podmienený účasťou MMF. To dlhodobo presadzuje Nemecko."Našou ideou je, aby mal MMF len podpornú úlohu pre Európsky mechanizmus pre stabilitu. Je to niečo úplne odlišné ako požadovať, aby bola podmienkou dohody jeho priama účasť," povedal pre POLITICO zdroj z prostredia gréckej delegácie.

Summit o Grécku
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)


Predseda Európskeho parlamentu: Budúcnosť Európy je neistá

Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz dnes povedal, že budúcnosť Európy je neistá. Schulz sa k situácii v Európskej únii vyjadril v čase, keď lídri euroskupiny rokujú na mimoriadnom summite v Bruseli o budúcnosti Grécka, ktoré je na pokraji štátneho bankrotu, napísala agentúra Reuters.

"Európsky projekt balansuje na hrane," povedal pre rádio Deutschlandfunk predseda EP, ktorý je členom Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD).  "V Bruseli sú veci na ostrí noža a eurozóna sa môže rozpadnúť," dodal Schulz, ktorého SPD si želá, aby Grécko zostalo členom eurozóny. Na margo návrhu nemeckého ministerstva financií, aby Grécko eurozónu opustilo, Schulz povedal, že takáto alternatíva neprichádza do úvahy. "O tom sa už ani nemusíme rozprávať," povedal predseda EP.

Lídri krajín eurozóny sa od nedeľňajšieho popoludnia snažia na rokovaniach v Bruseli dosiahnuť dohodu o riešení gréckej dlhovej krízy. Snahou je rozhodnúť, či sa majú začať rokovania o treťom programe pomoci pre Grécko.  Tento zrejme trojročný plán by si vyžiadal do 86 miliárd eur. Od Atén sa výmenou požaduje splnenie požiadaviek zahrnutých v štvorstranovom dokumente pripravenom ministrami financií štátov eurozóny.

Grécko sa celé mesiace bráni rozsiahlemu úspornému a reformnému programu. Ak na summite nedôjde k dohode, hrozí Grécku štátny bankrot a vystúpenie z eurozóny.

Reakcie na požiadavky veriteľov sú v Grécku zmiešané

Zatiaľ čo na politickej scéne kulminuje hlboké rozčarovanie najmä v rozpadajúcom sa vládnom tábore, medzi obyčajnými občanmi zúri konflikt na sociálnych sieťach. Politické postoje k rokovaniam v eurozóne kopíruje u väčšiny strán to, ako sa zachovali pri sobotňajšom hlasovaní parlamentu, kde vládna koalícia spoločne s proeurópsku opozíciou podporili vyjednávacie úsilie premiéra Alexisa Tsiprasa.

Vo vládnom tábore, v ktorom sa už objavili prvé trhliny, sa ale teraz vytvárajú neprekonateľné priepasti. V Tsiprasovej ľavicovej formácii stále ostrejšie proti eurozóne vystupuje ľavicová platforma, ku ktorej sa nepriamo hlási aj predsedníčka parlamentu Zoi Konstantopuluová, ktorá vyzvala k "ozbrojenému odporu" proti európskym vydieračom.

Summit o Grécku
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

Vodca koaličných Nezávislých Grékov Panos Kammenos naznačil možnosť opustenia vlády, keď vyhlásil, že jeho strana neprijme nič, čo by presahovalo návrhy, s ktorými Tsipras odletel do Bruselu. Teraz je pritom už jasné, že podmienky veriteľov sú tvrdšie, než si súčasná vláda vôbec dokázala predstaviť. Špekuluje sa, že Tsipras bude nútený vyhlásiť na jeseň predčasné voľby.

V gréckych televíznych staniciach a rozhlasových staniciach sa vedú rozohnené diskusie najmä medzi príslušníkmi jednotlivých strán. Predstavitelia súčasnej vládnej koalície a opozície, ktorá bola skôr pri moci, sa vzájomne obviňujú zo zodpovednosti za vzniknutú situáciu. Tiež sa sporia, či je vôbec možné 12 požadovaných podmienok eurozóny splniť sériou rýchlo odsúhlasených zákonov v parlamente iba za tri dni. Veritelia chcú podľa všetkého na splnenie ultimáta čakať len do stredy.

Summit o Grécku
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

Živé reakcie sú tiež na internete, kde odporcovia ďalších úsporných opatrení a Tsiprasovi obdivovatelia vyzývajú premiéra, aby v ničom neustupoval, urýchlene opustil summit a hrdo s hlavou vztýčenou sa vrátil do vlasti. Jeho odporcovia mu naopak vyčítajú, že priviedol krajinu prakticky na pokraj záhuby. "Máme v krajine vojnu, Alexis, s ignoranciou, nezáujmom a lenivosťou. Buď už dospelým, vráť sa domov, nech môžeš ísť zajtra konečne makať," reagovala autorka jednej z početných internetových petícií namierených proti Tsiprasovi, ale aj v jeho prospech.

Lídri Euroskupiny rozhodujú čo s novými a tvrdšími podmienkami pre Grécko

Premiéri a prezidenti krajín platiacich eurom v rámci prebiehajúcich rokovaní na krízovom summite, zvolanom kvôli situácii v Grécku, riešili, ako sa postaviť k štvorstranovému dokumentu, ktorý dostali na stôl po dnešnom zasadnutí Euroskupiny. Dokument nemá podobu "ultimáta", avšak dáva Aténam čas iba do stredy budúceho týždňa, aby zaviedli ďalšie reformné kroky.

Podľa tohto dokumentu, ak by nebolo možné dosiahnuť dohodu o novom programe finančnej pomoci pre Grécko, Atény dostanú príležitosť na "prestávku", čiže dočasný odchod z eurozóny. V tomto období by mohli riešiť odpis dlhov a vôbec dlhovú reštrukturalizáciu. Štvorstránkový dokument z dielne ministrov financií, ktorý by mali preskúmať lídri eurozóny, stanovuje dlhý zoznam podmienok pre grécku vládu. S väčšinou z nich, podľa agentúry Reuters, už Tsiprasova vláda súhlasila.

Summit o Grécku
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

Dokument ponúka dva možné závery, na ktorých sa však ministri financií nedokázali zhodnúť. Prvou možnosťou je schválenie nového programu pomoci, čo by bolo podľa Tsiprasa možné dosiahnuť ešte dnes, respektíve v noci na pondelok, ak bude dostatočná vôľa na všetkých stranách.Druhý scenár hovorí, že "v prípade, že nebude možné dosiahnuť dohodu, Grécku by mali byť ponúknuté rýchle rokovania o dočasnej prestávke v eurozóne, s možnosťou reštrukturalizácie dlhu".

Takto uvedená formulácia odráža pozíciu nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho, o ktorej podľa agentúry Reuters v sobotu informoval svojich kolegov na Euroskupine. Medzi podmienky, ktoré by do stredy mala splniť a zaviesť do praxe grécka strana patrí: zefektívnenie DPH; rozšírenie daňového základu; udržateľnosť dôchodkového systému; prijatie Občianskeho súdneho poriadku (pre účinnejší boj s korupciou); zabezpečenie právnej nezávislosti štatistického úradu ELSTAT; implementácia vykonávania automatických škrtov vo výdavkoch; zavedenie smernice o zotavení bankového systému; privatizácia sústavy prenosových sietí elektrickej energie; prijatie rozhodných opatrení pre nesplácané úvery; zabezpečenie nezávislosti privatizačného úradu TAIPED (ktorý spravuje štátne aktíva); odpolitizovanie štátnej administratívy a nakoniec návrat Trojky (medzinárodných veriteľov) do Atén.

Summit o Grécku
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

Summit v noci opakovane prerušili, aby zúčastnení lídri dostali čas na konzultácie v menších skupinách. Médiá spomínali najmä celkovo tri štvorstranné stretnutia Tuska, nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda s Tsiprasom."Tsipras rokuje tvrdo, aby zachoval dôstojnosť Grékov, ale vie, že teraz sa musí rozhodnúť," citovala DPA jedného z diplomatov.

Postoje medzi Gréckom a veriteľmi sa zbližujú, rokovania však ešte nekončia

Grécky premiér Alexis Tsipras dosiahol na mimoriadnom summite eurozóny, ktorý sa zatiaľ neskončil ani po deviatich hodinách rokovaní, určité ústupky. Lídri pravdepodobne opustili ideu osobitného fondu, v ktorom by sa zhromaždili grécke aktíva v hodnote 50 miliárd eur, a nateraz aj myšlienku dočasného odchodu krajiny z eurozóny, píše britský Guardian. Momentálne je v rokovaniach už druhá prestávka, pokračovať majú okolo 2.00 h.

Zdroj z prostredia EÚ pre server POLITICO obhajoval nápad umiestniť grécky majetok určený na postupnú privatizáciu do luxemburského Inštitútu pre rast. Takýto postup by urýchlil proces predaja majetku, keďže nejde o verejnú inštitúciu, ale riadi sa súkromným právom. Tsipras však údajne neverí riešeniu, pri ktorom by cudzí fond v Luxemburgu spravoval grécky majetok. Podľa nemenovaného gréckeho zdroja sa tiež snaží vynechať Medzinárodný menový fond (MMF) z pripravovaného tretieho programu pomoci.

Summit o Grécku
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

Aj keď aktuálne rokovania lídrov ešte neskončili, ešte dnes by sa mali v Bruseli opäť stretnúť ministri financií eurozóny a v utorok ministri z celej EÚ. Diskutovať by mali o prekleňovacom financovaní Grécka, ktoré potrebuje získať krátkodobé financovanie na najbližší mesiac, podľa Guardianu v sume približne sedem miliárd eur. Pravdepodobne v stredu (15.7.) sa má uskutočniť ďalší summit na najvyššej úrovni, tentoraz všetkých 28 lídrov EÚ.

Tsipras chce dosiahnuť dohodu, aby odvrátil kolaps bánk

Tsipras chce na dnešnom summite lídrov eurozóny v Bruseli dosiahnuť dohodu, ktorou by odvrátil blížiaci sa kolaps miestnych bánk. Podľa agentúry AP, ktorá sa odvoláva na nemenovaného predstaviteľa gréckej vlády, prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi varoval ministrov financií pred rizikom, ktorému čelia grécke banky. Bez politickej dohody nemôže ECB zvýšiť limit na núdzovú likviditu, ktorú týmto bankám poskytuje.

Summit o Grécku
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

Gréci pri vyjednávaniach, ktoré dnes na najvyššej úrovni trvajú už sedem hodín, odmietajú návrh na presun aktív v hodnote 50 miliárd eur do osobitného fondu, ako aj možnosť dočasného odchodu krajiny z eurozóny. Aj takéto návrhy sa objavili v dokumente, ktorý na rokovanie lídrov posunuli ministri financií eurozóny s tým, že sa na nich nedokázali zhodnúť.

"Neexistuje nič také ako 50 miliárd eur gréckeho majetku. To číslo je z inej planéty," cituje ďalšieho gréckeho predstaviteľa server POLITICO. Rozpory pretrvávajú aj v otázke možnej reštrukturalizácie gréckeho dlh. Grécki vyjednávači tiež vyjadrili pochybnosti o tom, či je možné pripraviť do 48 hodín zákony, ktoré má následne do stredy (15.7.) schváliť parlament.

Francúzsko poprelo, že požičia Grécku preklenovací úver do 20. júla

Mimoriadny summit Európskej únie o situácii v Grécku, ktorý sa mal pôvodne konať v túto nedeľu (12.7.), sa nakoniec bude konať v stredu (15.7.), uviedli viaceré diplomatické zdroje počas prebiehajúcich krízových rokovaní lídrov eurozóny v Bruseli. V stredu sa rovnako uskutoční aj ďalšie krízové zasadnutie ministrov financií eurozóny.

Summit o Grécku
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

Diplomati, ktorí si neželali byť menovaní, rovnako potvrdili, že summit eurozóny, ktorý sa z nedele preklopil do pondelka a ktorý si vyžiadal už viacero separátnych rokovaní medzi gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom a lídrami Francúzska, Nemecka a šéfom Európskej rady Donaldom Tuskom, sa neskončí prijatím záverov odporúčajúcich odchod Grécka z eurozóny (Grexit).

Medzitým dve oficiálne zdroje z francúzskej vlády pre agentúru Reuters popreli predošlé správy, že Francúzsko by mohlo poskytnúť Grécku bilaterálnu pôžičku, ktorá by slúžila ako preklenovací úver dovtedy, kým sa Aténam podarí dohodnúť s európskymi partnermi na už treťom programe finančnej záchrany.

Summit o Grécku
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

Podľa diplomatických zdrojov z EÚ bola bilaterálna pôžička z Paríža jedným z predmetov diskusií s cieľom zaobstarať približne sedem miliárd eur, ktoré Grécko potrebuje do 20. júla, aby mohlo zaplatiť podlžnosti voči Európskej centrálnej banke (ECB) a zabránilo tak riziku, že ECB zastaví úverovú linku pre grécke banky.

Ďalšia možnosť zahŕňala vyplatenie zhruba 3,4 miliardy eur zo ziskov, ktoré ECB má z gréckych dlhopisov a ktoré boli vrátené na účty členských štátov eurozóny, a čerpanie 60 miliárd eur z dočasného eurovalu, čiže z Európskeho nástroja finančnej stability (EFSF), ktorého účelom je poskytovať pôžičky členským štátom eurozóny, ktoré sa ocitli v ťažkostiach.

Viac o téme: EuroSummitGréckoAlexis Tsipras
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu