Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Situácia Grécka je vážna: Fico prekvapuje kurióznym riešením krízy

Gréci demonštrovali za zotrvanie v eurozóne. Zobraziť galériu (4)
Gréci demonštrovali za zotrvanie v eurozóne. (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Naťahovanie s Gréckom môže skončiť vyhodením Grécka z eurozóny, prikláňa sa k tomu aj sobotňajšia bezvýsledná schôdzka ministrov financií krajín platiacich eurom. Grécke médiá sa zároveň zhodujú na tom, že súčasná situácia môže viesť až k vzniku novej gréckej vlády.

Premiér Alexis Tsipras podľa denníka Kathimerini váha, či sa pustiť do veľkých personálnych zmien v kabinete, ktorý tvorí jeho ultraľavicová strana Syriza a národno-konzervatívná strana Nezávislí Gréci, alebo či doviesť Grécko k predčasným voľbám. Nevylučuje ani vznik vlády národnej jednoty. Aj tlač To Vima uvádza, že v hre je prechodná vláda s účasťou viacerých strán. Proeurópske strany už vraj plánujú, ako vytvoriť nový kabinet, ktorý zadĺženú krajinu zachráni.

Bulvárny denník Ethnos predvída, že vyhadzov z vlády čaká všetkých rebelov a odpadlíkov, najprv je ale podľa neho treba zachrániť Grécko. Tiež podľa denníka Aj Avgi je prioritou záchrana krajiny, až potom príde čas riešiť problémy s odpadlíkmi v radoch Tsiprasovej strany.

Podľa lídrov eurozóny Grécko musí obnoviť dôveru

Lídri eurozóny na nedeľňajšom núdzovom summite požiadali Grécko, ktoré je na pokraji bankrotu, aby obnovilo dôveru schválením kľúčových reforiem. Až potom sa začnú rozhovory o novej finančnej pomoci s cieľom udržať krajinu v eurozóne. "Stratila sa najdôležitejšia mena, a to dôvera," povedala novinárom nemecká kancelárka Angela Merkelová. "Znamená to, že budeme mať tvrdé diskusie a dohoda sa neuzavrie za každú cenu," dodala.

Šéf fínskeho rezortu financií Alexander Stubb v nedeľu pre novinárov popísal spoločný návrh, ktorý ministri financií eurozóny (Eurogroup) predložili summitu lídrov eurozóny. Konštatoval, že návrh obsahuje podmienky v troch oblastiach: "po prvé, zákony sa musia prijať do 15. júla, po druhé, ide o tvrdé podmienky napríklad pri reforme trhu práce, dôchodkového systému, dane z pridanej hodnoty a iných daní, a po tretie, ide o dosť tvrdé opatrenia napríklad v oblasti privatizácie a privatizačných fondov." 

"A pre nás je najdôležitejšou vecou to, že ... celý tento balík musí schváliť aj grécka vláda aj grécky parlament a potom sa na to pozrieme," konštatoval fínsky minister financií. Grécko potrebuje 7 mld. eur do 20. júla, kedy musí splatiť dlhopisy, ktoré vlastní Európska centrálna banka.

Merkelová nechce dohodu o Grécku za každú cenu, Tsipras žiada čestný kompromis

Nebude dohoda o záchrane Grécka za každú cenu. Týmito slovami opísala nemecká kancelárka Angela Merkelová dianie na dnešnom krízovom summite eurozóny v Bruseli.  "Tá najdôležitejšia hodnota - dôvera a spoľahlivosť - bola stratená pri rokovaniach s Aténami," upozornila Merkelová novinárov.

Na strane druhej, francúzsky prezident Francois Hollande médiám zdôraznil, že najvyšší lídri eurozóny by mali rozhodnúť už dnes, či Grécko bude zajtra v eurozóne. Hollande zdôraznil, že Francúzsko urobí na dnešnom mimoriadnom summite eurozóny všetko pre dosiahnutie dohody, ktorá by umožnila Grécku zostať v menovej únii. Francúzsky prezident zároveň odmietol návrh, ktorý v sobotu koloval nemeckými a svetovými médiami, o dočasnom, päťročnom vystúpení Grécka z eurozóny.

Vyhlásenia Merkelovej a Hollanda akoby potvrdili názory niektorých európskych médií, že eurozóna sa vo vzťahu k novej finančnej pomoci pre Grécko rozdelila na dva tábory, na "holubice" a "supov".  Medzi tie umiernenejšie krajiny, ochotné pristúpiť na dohodu s Aténami, patrí Francúzsko, Španielsko a Taliansko, kým do tábora "prísnych" krajín médiá okrem Nemecka zaraďujú aj Fínsko, Holandsko či Rakúsko. 

Grécky premiér Alexis Tsipras po príchode na eurosummit uviedol, že je možné, aby 19 lídrov ešte dnes dosiahlo "čestný kompromis", ktorý dlhujú Európanom. Podľa jeho slov dohodu možno dosiahnuť ešte dnes večer, ak si ju budú želať všetky strany.

Premiéri a prezidenti štátov a vlád 19 krajín eurozóny začali rokovať v stanovenom termíne, o 16.00 h miestneho času. Rozhodujú o tom, či sú, alebo nie vhodné podmienky na začatie rokovaní s Aténami na novom programe finančnej pomoci. Pre Grékov by išlo by už o tretí program svojho druhu v posledných piatich rokoch.

Fico: Gréci by urobili najlepšie, keby z eurozóny odišli a skúsili sa vrátiť

Gréci by urobili najlepšie, keby sami odišli z eurozóny, ozdravili svoju ekonomiku a verejné financie a neskôr sa pokúsili do zoskupenia platiaceho eurom opäť vrátiť. Myslí si to slovenský premiér Robert Fico. Od dnešného rokovania lídrov eurozóny v Bruseli neočakáva konkrétnu dohodu ani o pomoci Grécku, ani o jeho odchode.

"Pre mňa by bola dnes najlepšia alternatíva, keby sme prijali rozhodnutie, že im nič nesľubujeme a dáme im do stredy, štvrtku možnosť v parlamente prijať všetky rozhodnutia, ktoré sa zaviazali urobiť, plus ešte odporúčania ministrov financií. Až potom sa začať rozprávať, či vôbec trvalý euroval bude alebo nebude naštartovaný," povedal Fico krátko pred začiatkom summitu. Súčasnej gréckej vláde sa totiž podľa neho nedá dôverovať.

Premiér je presvedčený o tom, že Slovensko má morálne právo na tvrdý postoj voči Grécku. "Je to naozaj krízová situácia, ale ak mám byť úprimný, toto všetko si Gréci spôsobili sami. Slovensko prešlo vážnymi reformami, aj moja vláda musela prijímať ťažké rozhodnutia. Nikto nám nič nedal, urobili sme si poriadok vo verejných financiách, máme nízky verejný dlh, zdravé banky. Ak to dokázalo Slovensko, môže to dokázať aj Grécko," argumentoval Fico.

Robert Fico
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Doplnil, že slovenská vláda nebude súhlasiť so žiadnymi škrtmi gréckeho dlhu, rovnako nesúhlasí ani s možnosťou poskytnúť Grécku krátkodobý preklenovací úver, kým nedôjde k dohode. Skôr než získajú pomoc z trvalého eurovalu, musia Gréci v parlamente schváliť zákony, ku ktorým sa zatiaľ iba politicky prihlásili. "To je základná podmienka na začiatok akýchkoľvek diskusií a neznamená to ešte, že budeme súhlasiť s týmto balíkom pomoci pre Grécko," doplnil Fico.

Stále tak považuje možnosť vystúpenia Grécka z eurozóny za reálnu. Skôr či neskôr totiž bude musieť prísť k nejakému rozhodnutiu. "Myslím si, že dnes prijmeme zase iba nejakú politickú deklaráciu a budú plynúť ďalšie dni. Čím ďalej budeme takto rokovať, tak je väčší predpoklad, že Grécko pôjde do kolapsu," dodal slovenský premiér.

Dohoda podľa Tsiprasa vyžaduje záväzok z oboch strán

Grécky premiér Alexis Tsipras počas telefonátu s americkým ministrom financií Jackom Lewom uviedol, že dohoda o finančnej pomoci a udržaní Grécka v eurozóne bude vyžadovať záväzky od obidvoch strán. Informovala o tom agentúra Reuters.

Grécko podľa Tsiprasových slov ukázalo ochotu dosiahnuť dohodu, avšak Nemecko a niekoľko ďalších krajín eurozóny stále nedôverujú jeho vláde, že naozaj zrealizuje sľúbené reformy, vrátane zvýšenia daní, privatizácie a znižovania dôchodkov. "Ak má byť dohoda uskutočniteľná, určite musí rešpektovať Grékov a všetko, čo za posledných päť rokov prežili," povedal Tsipras.

Rusko zvažuje pomoc Grécku vo forme priamych dodávok energie

Rusko zvažuje možnosť priamo zásobovať Grécko energiou, aby podporilo jeho ekonomiku. S odvolaním sa na ruské agentúry o tom informovala DPA. Ako povedal ruský minister energetiky Alexander Novak, Rusko plánuje podporiť oživenie gréckeho hospodárstva rozšírením spolupráce aj do energetického sektora. Podľa jeho slov sa v súčasnosti skúmajú možnosti priamych dodávok energie už v krátkej budúcnosti. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov minulý týždeň uviedol, že Moskva zváži aj finančnú pomoc, ak o ňu Atény výslovne požiadajú.

Rusko a Grécko v posledných mesiacoch výrazne posilnili politické aj ekonomické vzťahy, keďže obidve krajiny zápasia s hospodárskou krízou. Niektoré európske štáty však vzhľadom na napätie medzi Ruskom a Západom tento vývoj sledujú s obavami.

Grécky premiér Alexis Tsipras a ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň telefonicky diskutovali o výsledkoch referenda v Grécku. V júni sa stretli na ekonomickom fóre v Petrohrade a Tsipras vtedy vyzval na ukončenie sankcií voči Rusku. Obidve krajiny okrem toho podpísali dohodu o spolupráci pri výstavbe tureckej vetvy plynovodu Stream, ktorý sa vyhne Ukrajine.

Gréci musia podľa ministrov financií urobiť viac zmien

Gréci nemôžu začať rokovania o treťom programe, kým neurobia zmeny v dani z pridanej hodnoty a v dôchodkovom systéme. Grécko taktiež bude musieť posilniť nezávislosť gréckeho štatistického úradu. Vyplýva to z návrhu stanoviska ministrov financií eurozóny. Podmienky v tomto návrhu prakticky vylučujú možnosť, že by ministri financií v nedeľu rozhodli o ďalšom programe pomoci pre Grécko. Požadované zmeny totiž musia prejsť v gréckom parlamente. "Eurogroup... prišla k názoru, že sme ešte nedosiahli základ pre rokovania o novom programe,“ píše sa v návrhu stanoviska.

Pre začiatok rokovaní sú potrebné zmeny v dani z pridanej hodnoty a v dôchodkovom systéme. Rovnako musí Grécko posilniť nezávislosť štatistického úradu ELSTAT. "Iba následne po právnom zapracovaní vyššie uvedených opatrení môžu rokovania o memorande o porozumení začať,“ uvádza sa v návrhu stanoviska. 

Prípadný program pomoci z Európskeho mechanizmu pre stabilitu (ESM), o ktorom diskutujú ministri financií eurozóny, si nevyžaduje súhlas Národnej rady Slovenskej republiky.

Nemci nás chcu ponížiť, tvrdia Gréci

Nemecko sa podľa vysoko postaveného poslanca vládnej Syrizy Dimitrisa Papadimulisa snaží Grécko ponížiť alebo zvrhnúť jeho vládu. Podpredseda Európskeho parlamentu tak podľa agentúry Reuters reagoval na požiadavku nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubla, aby Atény siahli k tvrdším úsporným opatreniam alebo na päť rokov opustili eurozónu. "Ide tu o to ponížiť Grécko a Grékmi, alebo zvrhnúť vládu (premiéra Alexisa) Tsiprasa," povedal Papadimulis televíznej stanici Mega TV.

Grécko, ktorému hrozí platobná neschopnosť, s ostatnými krajinami eurozóny a finančnými inštitúciami rokuje o svojich úsporných reformách a novom záchrannom programe. Sobotné stretnutie ministrov financií krajín platiacich eurom bola okolo polnoci bez záveru prerušené a pokračuje dnes.

Grécky minister hospodárstva Jorgos Statchakis plán Wolfganga Schäubleho na päťročné pozastavenie členstva Grécka v eurozóne jednoznačne odmietol, napísala agentúra DPA. V Mega TV povedal, že ide len o manéver, ktorý má slúžiť na to, aby sa euroskupina nedokázala ohľadom gréckych reformných návrhov zhodnúť. Atény ďalšie reformné opatrenia navrhujú preto, aby mohli získať novú finančnú pomoc. V eurozóne zatiaľ ale nie je zhoda, či s Gréckom vôbec začať rokovania na túto tému.

Kažimír: Dnes ešte nemožno očakávať dohodu o Grécku

Slovenský minister financií Peter Kažimír sa netají, že patrí medzi pesimistických členov Euroskupiny. Po príchode na miesto rokovaní priznal, že ani dnes neočakáva veľký pokrok. "Nie je možné dosiahnuť dohodu ešte dnes. Ale môžeme pracovať na niektorých odporúčaniach pre hlavy vlád a štátov. To je všetko," uviedol Kažimír pred novinármi. Zároveň priznal, že ministri sa v sobotu do veľkej miery zaoberali potrebou dôveryhodnosti nového balíka reforiem, ktorým grécky premiér Alexis Tsipras chce zabrániť štátnemu bankrotu a odchodu z eurozóny.

Minister financií Talianska Pier Carlo Padoan pri rovnakej príležitosti dnes skonštatoval, že hlavnou prekážkou pre dosiahnutie výraznejšieho pokroku v otázke riešenia gréckeho dlhu je nedostatok dôvery.

Peter Kažimír
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

"Nebude to o uzavretí dohody. Je to o začatí rokovaní," zhodnotil Padoan situáciu pred druhým kolom rokovaní Euroskupiny. O niečo adresnejší bol fínsky minister financií Alexander Stubb, ktorého krajina patrí medzi zástancov odchodu z eurozóny. "My musíme mať jasné záväzky, jasnú podmienenosť a jasný dôkaz ešte do konca tohto dňa, že tieto záväzky sa budú realizovať," povedal Stubb na adresu gréckeho balíka reforiem.

Ako naznačil minister financií SR Kažimír, poobede budú o situácii v Grécku na mimoriadnom summite eurozóny rokovať najvyšší lídri menovej únie a budú mať podklady z rokovania Euroskupiny. Predseda Európskej rady Donald Tusk dnes ráno zrušil summit EÚ, ktorý mal nasledovať tesne po eurosummite, práve pre to, že sa v priebehu dnešného dňa nečrtá žiadna konkrétna dohoda týkajúca sa finančnej záchrany Grécka.

Predseda Európskej rady zrušil summit EÚ o Grécku

Predseda Európskej rady Donald Tusk zrušil na dnes plánovaný summit všetkých 28 lídrov krajín Európskej únie, ktorí mali rokovať o riešení gréckej dlhovej krízy. Namiesto toho sa dnes v Bruseli stretnú len lídri 19 krajín, ktorých menou je euro (eurozóna). Informovala o tom agentúra AP.

Tusk dnes ráno na svojom konte na Twitteri uviedol, že summit eurozóny sa začne popoludní a bude trvať, až kým "nebudú ukončené rozhovory o Grécku". 

Donald Tusk
Zobraziť galériu (4)
Donald Tusk  (Zdroj: SITA)

Sobotňajšie rokovania, ktorých sa zúčastnili ministri financií eurozóny, podľa agentúry AP nepriniesli výrazné zblíženie názorov rokujúcich strán, pretože väčšina ministrov stále spochybňuje schopnosť Grécka uskutočniť finančné reformy. 

Renzi vyzve Nemecko, aby akceptovalo dohodu s Gréckom

Nesmieme dopustiť, aby Grécko opustilo eurozónu. Podľa novín Il Messaggero to uviedol taliansky premiér Matteo Renzi s tým, že nemeckej vláde povie, že musí hľadať kompromis a neponižovať Atény. "Zdravý rozum musí zvíťaziť a dohodu musíme uzatvoriť. Taliansko nechce, aby Grécko opustilo eurozónu a Nemecku hovorím - dosť je dosť,“ vyhlásil Renzi.

"Teraz, keď (grécky premiér Alexis) Tsipras predložil návrhy v súlade s požiadavkami, musíme určite podpísať dohodu. Ponižovanie európskeho partnera, keď sa Grécko vzdáva, je nemysliteľné,“ povedal Renzi. Renziho hovorca zatiaľ nepotvrdil tieto výroky.  Komisár EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici zároveň vyhlásil, že veriteľské inštitúcie súhlasia, že existuje základ pre rokovania, Grécko však musí urobiť viac.

 

Viac o téme: KrízaKrachGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu