Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Grécko technicky zbankrotovalo, dôchodcovia sú zúfalí: Keď povedia nie, Slováci na to doplatia!

Gréci sú zúfalí, no o peniaze môžeme prísť aj my Zobraziť galériu (12)
Gréci sú zúfalí, no o peniaze môžeme prísť aj my (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Grécka dráma pomaly, ale isto vrcholí. Do referenda zostáva iba pár dní. Medzitým však disfunkčný štát nedokáže platiť svoje dlhy a žiada o odklady. Najviac na zlú ekonomickú situáciu doplácajú obyčajní ľudia a dôchodcovia, pretože sa nemôžu dostať ku svojim úsporám. Zlý scenár môže čakať aj Slovákov. Keď sa Gréci rozhodnú, že dajú stop úsporným opatreniam, s najväčšou pravdepodobnosťou zbankrotujú a odídu z eurozóny. Takto by slovenskí veritelia mohli prísť o veľké peniaze.

Grécko neuhradilo dlh vo výške takmer 1,6 miliardy a technicky zbankrotovalo

Grécko neuhradilo Medzinárodnému menovému fondu (MMF) dlh vo výške takmer 1,6 miliardy eur. Atény mali dlh splatiť do polnoci. Grécko v utorok popoludní doslova v poslednej chvíli poslalo veriteľom nový návrh na vyriešenie krízy.

Ministri budú diskutovať o novej žiadosti Grécka o dvojročný úver z Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EHS) spojený s reštrukturalizáciou dlhu. Atény chcú tieto peniaze použiť na pokrytie svojich finančných potrieb v nadchádzajúcich rokoch. Uviedol to v utorok (30.6.) v liste Euroskupine grécky minister financií Janis Varufakis, ale bez akýchkoľvek ďalších údajov a podrobností.

Grécko technicky zbankrotovalo, dôchodcovia
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Na predĺženie záchranného programu pre Grécko je však príliš neskoro, vyhlásil Jeroen Dijsselbloem, predseda Euroskupiny (neformálneho združenia ministrov financií eurozóny) po skončení mimoriadnej telekonferencie. Dodal, že Euroskupina sa opäť zíde v dnes ráno, aby prediskutovala nové grécke návrhy. Podľa agentúry Reuters však Grécko ani v novom návrhu neponúklo veriteľom žiadne ústupky v otázke reforiem. Atény predložili tri požiadavky: chcú predĺženie súčasného záchranného programu, nový dvojročný úver a reštrukturalizáciu doterajšieho dlhu.

Grécko technicky zbankrotovalo, dôchodcovia
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

List, ktorý v utorok grécky minister financií Janis Varufakis poslal predsedovi Euroskupiny, má len jednu stranu. Píše v ňom, že Grécko "sa zaväzuje uhradiť svoj externý dlh, ale spôsobom, ktorý zabezpečí životaschopnosť gréckej ekonomiky, jej rast a sociálnu súdržnosť". Ale v liste sa ani slovom nezmieňuje o opatreniach, ktorými Európska komisia (EK), Európska centrálna banka (ECB) a MMF, teda inštitúcie zastupujúce veriteľov, podmienili uvoľnenie zmrazených financií zo záchranného programu pre Grécko.

Grécko technicky zbankrotovalo, dôchodcovia
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Na chaos a zamrznuté banky doplatili dôchodcovia

Pred bankami v Grécku sa dnes tvoria dlhé rady. Ministerstvo financií totiž oznámilo, že ich na pár dní, teda oddnes do piatka 3. júla otvorí pre dôchodcov, ktorí nemajú bankomatové karty a nemôžu sa tak dostať k svojim peniazom. Ale bankové pobočky budú vydávať peniaze len klientom, ktorí nemajú karty. Výbery z účtov sú obmedzené na 120 eur.

Grécko technicky zbankrotovalo, dôchodcovia
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Najviac trpis ľudia, ktorí sa nemôžu dostať  ku svojim peniazom a súrne ich potrebujú. Práve kvôli dôchodcom, ktorí museli platiť svoje účty, sa výber z účtov zvýšil zo 60 na 120 eur.

Grécko technicky zbankrotovalo, dôchodcovia
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Referendum sa blíži

V nedeľnom referende v Grécku sa síce väčšina voličov chystá odmietnuť podmienky záchranného programu, ale stúpa aj počet tých, ktorí budú hlasovať za ich prijatie. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu. Podľa prieskumu spoločnosti ProRata pre grécke noviny Efimerdia ton Syntakton 46 % opýtaných povie Nie reformám, zatiaľ čo 37 % sa chystá zaškrtnúť na hlasovacom lístku Áno.

Grécko technicky zbankrotovalo, dôchodcovia
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Tento prieskum sa uskutočnil už po zatvorení gréckych bánk a zavedení kapitálových kontrol aj limitu na výbery z bankomatov. Ale v porovnaní s predchádzajúcimi prieskumami sa pomer síl v oboch táboroch začína vyrovnávať. Ešte minulý týždeň totiž odmietalo reformy a chystalo sa povedať Nie až 57 % opýtaných a 30 % plánovalo povedať Áno. Najnovší prieskum tiež ukázal, že polovica respondentov súhlasí s rozhodnutím premiéra Alexisa Tsiprasa vypísať na nedeľu 5. júla referendum o podmienkach záchranného programu.

Grécko technicky zbankrotovalo, dôchodcovia
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Benoit Coeure dnes pripustil reálnu možnosť odchodu Grécka z eurozóny, hoci zdôraznil, že ECB si takýto scenár neželá. Podľa agentúry Reuters išlo o doposiaľ najpriamejšie vyjadrenie o možnosti "Grexitu" zo strany vysokého predstaviteľa ECB.

Grécko technicky zbankrotovalo, dôchodcovia
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Čo sa stane, keď povedia NIE

Ak by Gréci hlasovali tak, ako im odporučila vláda, došlo by k ekonomickej katastrofe. S najväčšou parvdepodobnosťou by Gréci odišli z eurozóny, krajina by asi zbankrotovala a grécka centrálna banka by začala vydávať novú menu. Tá by okamžite stratila na hodnote a zvýšila by sa inflácia. To by malo za následok ochudobnenie bežných ľudí. Tvrdý pád gréckej ekonomiky na dno by pocítili aj Slováci. Došlo by k odpisu dlhov.  "Spolu 3,1 miliardy eur, čo je v prepočte na HDP druhá najvyššia hodnota v eurozóne," povedal nám Martin Vlachynský z inštitútu INESS. Koľko presne dlžia Gréci Slováko, informovali sme o tom pred pár dňami.

Čo sa stane, keď povedia ÁNO

Keby sa Gréci rozhodli pre prijatie záchranných ekonomických podmienok, dostali by ďalšiu finančnú tranžu. Krajina by ostala v eurozóne a celá karavána by sa tak tlačila ďalej. Gréci si však domácu ekonomickú stiuáciu musia vyriešiť sami. Prebujnený štátny sektor, korupcia a zlé podnikateľské prostredie - toto sú ťažké úlohy pre grécku vládu. Nikto iný to však za nich nespraví.

Štáty, ktoré dlžia Grécku. Celková suma jednotlivej krajiny sa nachádza v 5. stĺpčeku. Grécko dlží Slovensku 3,1 miliardy eur.
Zobraziť galériu (12)
Štáty, ktoré dlžia Grécku. Celková suma jednotlivej krajiny sa nachádza v 5. stĺpčeku. Grécko dlží Slovensku 3,1 miliardy eur.  (Zdroj: Facebook)

Grécko prijme návrhy veriteľov s určitými podmienkami

Grécky premiér Alexis Tsipras ponúkol veriteľom, že prijme návrhy, ktoré mu predložili koncom minulého týždňa, aby sa rokovania o záchrane Grécka dostali zo slepej uličky, ale s určitými podmienkami. Informovali o tom agentúry Reuters, DPA a Bloomberg.

V liste, ktorý Tsipras poslal veriteľom popoludní 30. júna, sa píše, že Grécko je pripravené akceptovať väčšinu ich reformných návrhov s istými "úpravami, dodatkami a vysvetleniami", cituje DPA britské noviny Financial Times.

Tsipras chce ponechať výnimku pre grécke ostrovy, ktoré majú nižšiu daň z pridanej hodnoty (DPH), odložiť zvýšenie veku pre odchod do dôchodku o niekoľko mesiacov a odložiť tiež postupné ukončenie tzv. solidárnych garancií pre ľudí s nízkymi dôchodkami. Platnosť doterajšieho záchranného programu pre Grécko vypršala o polnoci 30. júna. Atény medzitým požiadali o tretí záchranný balík z Európskeho mechanizmu pre stabilitu spojený s reštrukturalizáciou ich dlhu.

Viac o téme: EuroReferendumKrízaGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu