Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Diplomatická roztržka kvôli ebole: Česi traumatizovali študenta z Ghany!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Českí zdravotníci možno spustili diplomatickú roztržku s Ghanou, keď v sobotu 11. októbra z pražskej hlavnej stanice odviezli ghanského študenta pre podozrenie, že je nakazený ebolou. Diplomati afrického štátu sa teraz podľa britskej stanice BBC sťažujú, že študenta zásah traumatizoval. Informácie dnes priniesol český spravodajský portál iDNES.cz.

Veľvyslankyňa Ghany v Prahe Sabah Zita Okaikoi pre BBC uviedla, že jej vláda sa bude oficiálne sťažovať na incident v Prahe. Študent priletel v sobotu na ruzynské letisko z portugalskej metropoly Lisabon a prišiel na reklamačné oddelenie, pretože sa mu stratila batožina. Podľa pracovníčky sa mladý muž potil a prejavovali sa uňho príznaky eboly. Upozornila ho, že by mal vyhľadať ordináciu, ktorá je priamo na letisku. Pracovníčka však zároveň dodržala predpisy a skontaktovala sa s bezpečnostným dispečingom, ktorý zavolal políciu. Muž do ordinácie na Letisku Václava Havla neprišiel.

Zdravotníci a policajti dostihli študenta na hlavnej stanici, ktorej časť uzatvorili. Lekár v ochrannom odeve muža z Ghany prikryl čiernou igelitovou plachtou a odviezol ho na vozíčku do sanitky, ktorá ho dopravila do Nemocnice Na Bulovke. Testy potom ukázali, že študent je zdravý.

Video zo zásahu na stanici bolo zverejnené na internetovej stránke YouTube a vyvolalo veľkú pozornosť. Množstvo obyvateľov Ghany je pobúrených, ako českí policajti a zdravotníci zaobchádzali so študentom. Ghanu na rozdiel od iných západoafrických krajín nezasiahla epidémia eboly. Najviac ňou trpia v Sierre Leone, Guinei a Libérii. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) počet nakazených prekročí do konca týždňa hranicu 9000. Krvácavej horúčke podľahlo už takmer 4500 ľudí, pripomenul informácie web iDNES.cz.

Zdravotnú sestru nakazenú ebolou prepravia z Texasu do Marylandu 

Americkú zdravotnú sestru, ktorá sa v texaskom Dallase nakazila ebolou, plánujú dnes prepraviť do špecializovaného zdravotníckeho zariadenia v štáte Maryland. Dallaský okresný sudca Clay Jenkins uviedol, že 26-ročnú Ninu Phamovú prepravia z Texaskej presbyteriánskej nemocnice v Dallase do Národného inštitútu zdravia (NIH) v meste Bethesda. Podľa agentúry AP má tento inštitút jednu zo štyroch špeciálnych jednotiek biologickej ochrany, ktoré sú v Spojených štátoch.

Predstavitelia zdravotníctva štátu Texas v stredu informovali, že stav Phamovej je dobrý. Nie je však jasné, prečo ju chcú previezť. Prítomnosť vírusu eboly potvrdili aj u ďalšej zdravotnej sestry. Amber Joy Vinsonovú v stredu previezli do Univerzitnej nemocnice Emory v Atlante. Obe sestry sa nakazili v Texaskej presbyteriánskej nemocnici počas ošetrovania Libérijčana Thomasa Erica Duncana, ktorý ebole podľahol minulý týždeň.

USA chcú využívať letecké základne v Španielsku v rámci boja proti ebole

Spojené štáty požiadali vládu v Madride o povolenie využívať americké letecké základne v Španielsku na operáciu boja proti epidémii eboly v Afrike. Informoval o tom dnes zdroj zo španielskeho ministerstva obrany.

"Úrady USA skutočne požiadali Španielsko o využívanie svojich základní v krajine ako tranzitného bodu pre logistiku a technikov budujúcich poľné nemocnice v Libérii a Sierre Leone," povedal zdroj pre agentúru Reuters. Madrid podľa neho plánuje žiadosť schváliť.

"Žiadne z týchto lietadiel nebude prepravovať pacientov ani ľudí, u ktorých je podozrenie na nákazu ebolou alebo ktorí boli v kontakte s infikovanými ľuďmi," dodal zdroj s tým, že Španielsko bude mať právo skontrolovať lietadlá a cestujúcich. Spojené štáty vysielajú do západnej Afriky 4000 vojakov v rámci úsilia zastaviť najhoršiu dosiaľ zaznamenanú epidémiu eboly.

Rozhodnutie Španielska by mali oznámiť v piatok, keď sa španielsky minister obrany Pedro Morenés stretne vo Washingtone s americkým rezortným partnerom Chuckom Hagelom. USA majú v Španielsku štyri základne, dodáva Reuters.

Na parížskom letisku začnú kontrolovať pasažierov kvôli ebole 

Francúzsko začne od soboty kontrolovať pasažierov dopravných lietadiel kvôli šíreniu vírusu ebola na parížskom letisku Charlesa de Gaulla. Informovala o tom dnes agentúra AP. Zdravotnícke tímy budú merať cestujúcim teplotu predtým, ako im dovolia vstúpiť do terminálu. "Ak nie je teplota, nie je ani riziko nákazy," povedala francúzska ministerka zdravotníctva Marisol Touraineová pre televíziu LCI.

Vo Francúzsku zatiaľ nebol zaznamenaný žiadny prípad nákazy smrtiacim vírusom. Parížske letisko oznámilo, že kontroly sa dotknú iba pravidelných letov z Konakry, hlavného mesta západoafrického štátu Guinea. Z ďalších krajín západnej Afriky, ktoré sú najviac zasiahnuté epidémiou eboly, nelietajú do Paríža žiadne pravidelné lety.

Skríning na ebolu bude prebiehať na letiskách v afrických krajinách 

Skríning na ebolu nebude povinný na všetkých letiskách členských krajín EÚ. Primárnu zodpovednosť budú mať letiská v postihnutých krajinách. Zhodli sa na tom v Bruseli predstavitelia ministerstiev zdravotníctva členských krajín EÚ, ktorí sa dnes stretli na technickom rokovaní zameranom na opatrenia proti šíreniu vírusu ebola.

Slovensko na zasadnutí, ktoré zvolala Európska komisia v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), zastupoval štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Viliam Čislák. Spresnil, že zo štyroch prerokúvaných možností sa väčšina členských krajín únie zhodla na tom, že skríning pasažierov z krajín, kde je výskyt eboly, sa bude robiť na ich území.

"To je veľmi dobrá voľba, pretože to eliminuje riziko ďalších potenciálnych pacientov v Európe," skonštatoval Čislák. Eurokomisár pre zdravie Tonio Borg oznámil, že EÚ a WHO pripravia prísny audit zameraný na skríningové procedúry na letiskách afrických krajín s výskytom eboly. Doterajšie správy totiž naznačili, že skríningové metódy na letiskách neboli účinné. Audit by sa mal týkať predovšetkým hlavných letísk v Libérii, Sierre Leone a Guiney.

Čislák zdôraznil, že na národnej úrovni každá krajina môže zavádzať opatrenia, ktoré uzná za najvhodnejšie. Niektorí členovia EÚ majú námorné prístavy, iné zas priame letecké spoje s postihnutými krajinami či "nepriame" prestupové letiská. "Bude to na týchto krajinách, aké opatrenia príjmu. Aj my zvážime, aké opatrenia treba prijať," upozornil.

Na otázku, či je naša krajina pripravená na výskyt eboly, štátny tajomník odpovedal, že SR je zabezpečená rovnako ako okolité štáty. Máme k dispozícii dve špeciálne záchranky s biovakmi aj so špeciálnym oblečením. Pacienti v prípade podozrenia by boli transferovaní na infekčnú kliniku v Bratislave alebo Košiciach. Slovenskí lekári dostávajú a budú dostávať školenia, aby vedeli ako naložiť s pacientmi podozrivými z infikovania vírusom ebola. 

"Na letisku už máme prijaté príslušné opatrenia po dohode s ministerstvom dopravy. Je tam izolačná miestnosť, v prípade potreby tam umiestnime pacienta. Do budúcnosti chceme zakúpiť termokameru," zhodnotil situáciu Čislák. Dodal, že SR doterajšie opatrenia v tomto smere považuje za dostačujúce. Ďalšie stretnutie pracovnej skupiny na úrovni Európskej komisie bude 4. novembra. Dovtedy bude EÚ pozorne monitorovať a vyhodnocovať vývoj situácie zapríčinenej šírením epidémie. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu