Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Ruský súd poslal do väzenia mladého stúpenca Daeš, ktorý sa plánoval odpáliť v katedrále

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Ruský súd vo štvrtok poslal do väzenia mladého stúpenca teroristickej organizácie Daeš, ktorý plánoval bombový útok na Kazanskú katedrálu v Petrohrade, vyhľadávanú turistickú atrakciu. Vojenský okresný súd potrestal 18-ročného Jevgenija Jefimova päťročným pobytom v trestaneckej kolónii s prísnym režimom, informovala agentúra RIA Novosti.

Ruské bezpečnostné úrady vlani v decembri oznámili, že sa im podarilo rozbiť teroristickú bunku Daeš, ktorá plánovala ešte v ten istý mesiac uskutočniť útok. Ruský prezident Vladimir Putin poďakoval svojmu americkému náprotivkovi Donaldovi Trumpovi za pomoc, ktorú pri riešení prípadu poskytli tajné služby.

Putin uviedol, že americká Ústredná spravodajská služba (CIA) poskytla informácie o dvoch sprisahancoch. Jefimov v čase svojho zatknutia vyučoval angličtinu na súkromnej škole. V centre Petrohradu si prenajal prepravný kontajner, v ktorom vyšetrovatelia našli chemické látky a ďalšie zariadenia na výrobu bomby.

Jefimov sa v súdnej sieni priznal, že bol v kontakte s bojovníkmi Daeš v Sýrii, ktorí ho povzbudzovali, aby vykonal útok. Mladík sa chcel odpáliť v katedrále počas omše. Na súde vyhlásil, že už zmenil svoje názory a je rád, že sa mu výbušninu nepodarilo zostrojiť. Dodal, že čas strávený vo väzení hodlá využiť na štúdium.

Rusko už v rámci tohto prípadu uväznilo dvoch mužov za to, že neupovedomili príslušné úrady o plánovačoch útoku, hoci disponovali "spoľahlivými informáciami". Ďalšie dve osoby zapletené do prípravy útoku čelia trestnému stíhaniu. Kazanskú katedrálu postavili v 19. storočí po vzore Baziliky sv. Petra vo Vatikáne. Nachádza sa na hlavnej petrohradskej komunikácii, na Nevskom prospekte.

Viac o téme: Súd RuskoDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu