Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľký útok irackých vzdušných síl: Cieľom smrtiacich náletov mal byť Daeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/SANA via AP)

BAGDAD - Irak podnikol vo štvrtok "smrtiace nálety" na ozbrojencov z extrémistickej skupiny Daeš v Sýrii. S odvolaním sa na irackú vládu o tom informovala agentúra DPA.

Zásah, ktorý nariadil iracký premiér Hajdar Abádí, sa uskutočnil na území pri sýrsko-irackej hranici. Podľa informácií, ktoré zverejnila Abádího kancelária na sociálnej sieti Twitter, vykonali iracké vzdušné sily nálety v dôsledku hrozby, ktorú bunky Daeš v Sýrii predstavujú aj na irackom území. Ako ďalej uviedla kancelária irackého premiéra, nálety "urýchlia elimináciu" Daeš v tomto regióne.

Bagdad oznámil víťazstvo nad Daeš vlani v decembri. Jednotky tejto extrémistickej skupiny sa v lete 2014 zmocnili takmer tretiny územia Iraku, pričom dobyli aj druhé najväčšie mesto krajiny - Mósul. Mósul bol oslobodený počas mohutnej operácie vlani v lete, následne sa uskutočnili podobné vojenské operácie aj v menších mestách, ktoré obsadili príslušníci Daeš. Spojené štáty spustili svoje letecké operácie proti Daeš v Iraku v auguste 2014.

Viac o téme: útok SýriaIrakDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu