Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ďalší krvavý útok na východe Líbye: Daeš odpálil auto plné výbušnín, minimálne traja mŕtvy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo, File)

KÁHIRA - Teroristická organizácia Daeš sa prihlásila k zodpovednosti za bombový útok na kontrolné stanovište na východe Líbye. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP.

Pri piatkovom výbuchu auta naloženom výbušninami na okraji mesta Adžedábíja zahynuli najmenej traja príslušníci samozvanej Líbyjskej národnej armády (LNA). Velí jej poľný maršal Chalífa Haftar, ktorý bojuje proti islamistom na východe Líbye. Tvrdí, že chce od teroristov oslobodiť celú Líbyu, v čom ho podporuje Egypt, Rusko a Spojené arabské emiráty.

Líbya upadla do chaosu po povstaní z roku 2011, ktoré podporilo NATO. Viedlo k pádu režimu Muammara Kaddáfího i jeho smrti. O kontrolu nad krajinou, bohatou na ropu, súperí medzinárodne uznaná vláda národnej jednoty so sídlom v Tripolise na západe krajiny s vládou v meste Tobruk na východe.

Ďalší krvavý útok na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo, File)

Haftar, ktorý velí armáde lojálnej vláde v Tobruku, má blízke vzťahy s ruskými predstaviteľmi a v uplynulých rokoch viackrát oficiálne navštívil Rusko, aby viedol rozhovory o podpore Moskvy pre líbyjskú armádu v boji proti terorizmu.

Viac o téme: Výbuchútok LýbiaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu