Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bezpečnejšia dovolenka: VIDEO Veľký lov na džihádistov, Egypt hlási úspechy v boji s teroristami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa, File)

KÁHIRA - Pri protiteroristickej operácii egyptských bezpečnostných síl na Sinajskom polostrove zahynulo od piatku 28 islamistov a ďalších 126 bolo zatknutých, oznámila dnes egyptská armáda. O prípadných stratách na strane vládnych síl úrady neinformujú.

Operácia nazvaná Sinaj 2018 sa zameriava na sever a stred polostrova, kde pravidelne útočí miestna odnož teroristickej organizácie Daeš. Proti nej zasahujú pozemné, letecké i námorné jednotky armády i polície. Tie už tiež zničili desiatky úkrytov a vozidiel ozbrojencov. Vládne oddiely prečesávajú aj oblasť delty Nílu na severe krajiny a Západnej púšte pri hraniciach s Líbyou.

Pri najhoršom teroristickom útoku na mešitu na severe Sinaja zomrelo vlani na konci novembra vyše 300 ľudí. Žiadna skupina sa doteraz k masakru neprihlásila, hlavné podozrenie ale padá na Daeš. Egyptský prezident Abdal Fattah Sisi vtedy povedal, že armáda má tri mesiace na obnovenie bezpečnosti v oblasti. Sísí usiluje o znovuzvolenie v marcových prezidentských voľbách. Tiež kvôli nim parlament v januári predĺžil výnimočný stav v krajine o ďalšie tri mesiace.

USA sľúbili podporu

Spojené štáty podporujú boj egyptských orgánov proti džihádistickej skupine Islamský štát (IS) v tejto krajine, povedal v pondelok na návšteve v Káhire americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson. Zdôraznil tiež, že USA v Egypte podporujú slobodné a spravodlivé voľby, informovala v pondelok agentúra Reuters.

Tillerson na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským kolegom taktiež povedal, že Washington naďalej plánuje zabezpečiť trvalý mier medzi Izraelom a Palestínčanmi aj napriek rozhodnutiu prezidenta Donalda Trumpa uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

"Dohodli sme sa, že budeme pokračovať v úzkej spolupráci v protiteroristických opatreniach," povedal Tillerson. Egypťania by si podľa neho "mali byť istí, že sľub USA pokračovať v podpore Egypta v boji proti terorizmu a v pomoci zaistiť bezpečnosť egyptského obyvateľstva platí". Egypt pred blížiacimi sa prezidentskými voľbami zintenzívnil vojenské a policajné operácie proti islamským radikálom v krajine, dodal Reuters.

"Vždy sme presadzovali slobodné, spravodlivé a transparentné voľby nielen v Egypte, ale aj v akejkoľvek inej krajine," odpovedal šéf americkej diplomacie na otázku na margo blížiacich sa volieb v Egypte a Líbyi.

Daeš motivuje do útokov

V Egypte sa začalo šíriť video, v ktorom údajní spojenci Daeš v krajine vyzývajú svojich bojovníkov k útokom počas pripravovaných prezidentských volieb a varujú Egypťanov, aby sa držali ďalej od volebných miestností. Videozáznam trvá 23 minút a v nedeľu večer sa objavil na webstránkach, ktoré sú známe svojou podporou extrémistov. Jeho autenticitu sa zatiaľ nepodarilo dokázať, podobá sa ale záznamom, ktoré skupina už v minulosti zverejnila.

Vo videu sa v krátkosti zmieňujú o útokoch, ktoré proti Islamskému štátu spustili vládne jednotky Egypta v piatok, čo naznačuje, že záznam mohol vzniknúť až po tom. Okrem toho obsahuje sekvencie podobajúce sa predchádzajúcim útokom Daeš na Sinajskom polostrove, ako aj zábery zo zabitia neozbrojených vojakov mimo služby, či mužov podozrivých zo spolupráce s bezpečnostnými zložkami.

Viac o téme: MilitantiEgyptSinajDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu