Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Putinov vyslanec to vidí jasne: Daeš neprišiel do Afganistanu bojovať proti USA

Mesto Mosúl
Mesto Mosúl (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana, File)

MOSKVA - V Afganistane sa v súčasnosti nachádza približne 7000 aktívnych bojovníkov tzv. Daeš a ďalšie tisíce záložníkov tejto teroristickej organizácie. Konštatoval to vo štvrtok osobitný vyslanec ruského prezidenta pre Afganistan Zamir Kabulov.

"V posledných troch rokoch sme pozorne sledovali genézu afganského krídla Daeš. Daeš má takmer 7000 aktívnych bojovníkov nehľadiac na niekoľko tisíc záložníkov," uviedol vyslanec šéfa Kremľa Vladimira Putina.

Kabulov, ktorý je zároveň riaditeľom II. oddelenia pre Áziu na ruskom ministerstve zahraničných vecí, doplnil, že počet bojovníkov Talibanu v Afganistane je v súčasnosti okolo 60.000-70.000. Podľa agentúry TASS Kabulov taktiež povedal, že afganská vláda a zahraničné jednotky zostávajú nečinné pri odhaľovaní záložných bojovníkov Daeš.

"Ide o vážny prípad. Členovia Daeš neprichádzajú do Afganistanu, aby viedli džihád proti USA a iným cudzím vojakom, ale preto, aby si vytvorili oporný bod pre svoju ďalšiu expanziu na sever, do strednej Ázie," konštatoval Kabulov s tým, že väčšina bojovníkov Daeš v Afganistane pochádza zo strednej Ázie alebo Ruska.

Viac o téme: RuskoAfganistanSpojené štátyDaešZamir Kabulov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu