Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hrozba pre Európu: Priplávalo sem 50 džihádistov, jeden zmizol z dohľadu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Medzinárodná policajná organizácia Interpol koncom minulého roka varovala, že do Talianska preniklo na lodiach 50 predpokladaných bojovníkov teroristickej organizácie Daeš a pokúsia sa dostať do iných európskych krajín. Informoval o tom v stredu britský denník The Guardian, ktorý píše, že zoznam predpokladaných džihádistov má k dispozícii.

Zoznam vypracoval generálny sekretariát Interpolu a 29. novembra ho poslal talianskemu ministerstvu vnútra, ktoré ho následne rozoslalo národným protiteroristickým agentúram v celej Európe, uvádza Guardian. Na zozname sú podľa neho iba tuniskí občania, z ktorých niektorí boli identifikovaní úradníkmi, keď dorazili do Talianska. Dokument uvádza ich krstné mená, priezviská a dátum narodenia.

Podľa odhadov OSN sa k Daeš v Sýrii a Iraku pridalo približne 5500 Tunisanov, čo je najviac zo všetkých krajín. Po nedávnom rozdrvení "kalifátu" však panujú obavy, že bývalí bojovníci IS sa môžu pokúsiť o útoky v Európe, poznamenal britský denník.

Ako ďalej píše, štyria Tunisania na zozname Interpolu sú pre európske tajné služby už známymi menami. Podľa správy Interpolu jeden z nich "už mohol prekročiť taliansko-francúzske hranice, aby sa dostal do departmentu Gard na juhu Francúzska".

Nemenovaný európsky predstaviteľ pôsobiaci v oblasti boja proti terorizmu pre Guardian uviedol, že Tunisania mohli priplávať na Sicíliu medzi júlom a októbrom 2017, a to na rybárskych lodiach alebo malých plavidlách, ktoré sa potom našli opustené na pláži.

Viac o téme: TerorizmusIslamDžihádistiDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu