Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pátranie odhalilo, s akými zbraňami bojuje Daeš: Majú ich z východnej Európy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Tretina zbraní v rukách džihádistov z teroristickej organizácie Daeš pochádza z krajín východnej Európy ako Bulharsko, Rumunsko alebo ďalšie balkánske štáty.

Vyplýva to zo správy britských zbrojných inšpektorov zo skupiny Conflict Armament Research, o ktorej informoval v piatok rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF, ale aj internetový server balkaninsight.com. Členovia skupiny, ktorí z poverenia Európskej únie pátrajú po stopách dodávok zbraní do konfliktných oblastí, tak potvrdili podobné poznatky siete Balkan Investigative Reporting Network (BIRN).

USA a Saudská Arábia podľa nich porušili medzinárodné pravidlá pre obchodovanie so zbraňami v konfliktných oblastiach, keď cez Balkán dodali zbrane sýrskym povstalcom. Pre "diery" v sieti dodávateľov sa však podľa BIRN dostala časť týchto zbraní napokon do rúk Daeš.

Množstvo a kvalita zbraní, ktorými disponuje Daeš, sa podľa predmetnej správy britských inšpektorov výrazne zvýšila. Viac ako polovica nových zbraní džihádistov sa do Sýrie dostala z Bulharska, ich značná časť putovala i z Rumunska a Srbska.

Viac o téme: ZbraneDžihádistiDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu