Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ruský generálny štáb oznámil splnenie úlohy: Totálna porážka Daeš v Sýrii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: youtube/channel 4 news)

DAMASK - Generálny štáb ruských ozbrojených síl oznámil vo štvrtok splnenie úlohy, ktorou bola porážka teroristickej organizácie Islamský štát (IS) na území Sýrie. Oznámil to vo štvrtok náčelník hlavného operačného oddelenia generálneho štábu ruských ozbrojených síl generálplukovník Sergej Rudskoj, ktorý zároveň opísal podrobnosti záverečnej fázy operácie. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

O totálnej porážke na oboch brehoch rieky Eufrat v Sýrii hovoril už v stredu ruský prezident Vladimir Putin. "Minister obrany (Sergej Šojgu) informoval, že operácie na východnom a západnom brehu Eufratu sa skončili úplnou porážkou teroristov," povedal Putin novinárom v Nižnom Novgorode, kde krátko predtým oznámil, že sa bude uchádzať o znovuzvolenie vo voľbách hlavy štátu v marci 2018.

O úplnom oslobodení Sýrie od teroristov následne informoval aj náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov.

Sergej Rudskoj vo štvrtok povedal, že "cieľ ruských ozbrojených síl poraziť teroristickú organizáciu IS v Sýrii je splnený. V Sýrii už niet jedinej dediny alebo okresu pod kontrolou IS. Územie Sýrie je úplne oslobodené od bojovníkov tejto teroristickej organizácie".

Podľa jeho slov, ktoré citovali viaceré svetové médiá vrátane spravodajskej stanice France 24, bolo v uplynulých dňoch v Sýrii "bezprecedentné" zapojenie sa ruských vzdušných síl, keď ich vojenské lietadlá uskutočňovali 250 náletov denne. Na zemi boli zároveň aktívne špeciálne sily, ktoré usmerňovali činnosť lietadiel a "ničili najohavnejších vodcov militantných skupín na nepriateľskom území".

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) však tvrdí, že IS stále kontroluje približne osem percent územia sýrskej provincie Dajr az-Zaur.

Rudskoj dodal, že "osamelé podvratné skupiny IS" môžu ešte operovať, poradiť by si s nimi už mali vedieť sýrske vládne sily. Rudskoj tým naznačil, že účasť Ruska na riešení situácie v Sýrii sa onedlho zredukuje.

Rusko začalo bombardovať pozície IS v Sýrii v septembri 2015, čím poskytlo podporu svojmu spojencovi, sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi a jeho oslabeným vládnym jednotkám. Od vypuknutia sýrskej občianskej vojny v marci 2011, ktorá sa začala protestmi proti Asadovi, zahynulo v krajine vyše 340.000 ľudí.

Viac o téme: RuskoSýriaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu