Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Daeš bol porazený: Iracká armáda dobyla poslednú baštu islamských extrémistov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Syrian Democratic Forces, via AP, File))

BAGDAD - Iracké sily oslobodili v piatok mesto Ráva od teroristickej organizácie Daeš. Informovala o tom agentúra DPA. Ráva leží v provincii Anbár na západe krajiny pri hranici so Sýriou. Ide o posledné veľké mesto v Iraku, ktoré bolo pod kontrolou Daeš.

"Iracké sily úplne oslobodili Rávu a vztýčili vlajky na tamojších budovách," vyhlásil generálporučík Abdul Amír Rašíd Jár Alláh, ktorý velil útoku. Dodal, že vojaci momentálne čistia mesto od zvyškov džihádistov. O počte obetí sa nezmienil.

Útok sa začal pred niekoľkými hodinami. Na ofenzíve, ktorú podporovali Spojené štáty, sa zúčastnili iracké armádne jednotky a kmeňoví bojovníci, uviedol pre médiá veliteľ 7. divízie irackej armády generálmajor Noman Zubají.

"Jednotky začali ofenzívu na Rávu z troch smerov," vyhlásil v úvode útoku Zubají bez ďalších podrobností. Ešte bližšie k sýrskej hranici leží mesto Káim, ktoré armáda oslobodila začiatkom novembra. Pre IS išlo o strategicky dôležité mesto, pretože spájalo džihádistov s ich kolegami v Sýrii.

Iracký premiér zablahoželal armáde

Iracký premiér Hajdar Abádí zablahoželal v piatok svojej armáde za oslobodenie Rávy od Daešu - posledného mesta v Iraku, ktoré táto teroristická organizácia kontrolovala. Informovala o tom agentúra AP.

Abádí poznamenal, že armáda oslobodila mesto Ráva v rekordne krátkom čase a že pokračuje v operáciách na znovuzískanie kontroly nad okolitou púštnou oblasťou, ako aj nad oblasťou pri hranici so Sýriou.

Na ofenzíve, ktorú podporovali Spojené štáty, sa zúčastnili iracké armádne jednotky a kmeňoví bojovníci, uviedol pre médiá veliteľ 7. divízie irackej armády generálmajor Noman Zubají.
     

Viac o téme: TerorizmusIrakBagdadDaešRáva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu