Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Daeš sa prihlásil k ďalšiemu zverstvu: Ruskí vojaci v zajatí teroristov

Ilusutračné foto
Ilusutračné foto (Zdroj: SITA)

DAMASK - Extrémistická organizácia Daeš sa v utorok prihlásila k dvojici pondelkových samovražedných bombových útokov na policajnú stanicu v Damasku, pri ktorých zahynulo 17 civilistov a policajtov. Daeš tiež zverejnil video, ktoré podľa militantov zachytáva dvoch ruských vojakov zajatých v bojoch na východe Sýrie.

Daeš sa snaží zjednotiť svojich stúpencov, keďže posledné mesiace zažíva prehry na bojovom poli v Sýrii a Iraku. Prišiel napríklad aj o severoiracké mesto Mósul. Koalícia vedená Spojenými štátmi a jej spojenecké sýrske sily tvrdia, že sú už v posledných fázach operácie zameranej na vyhnanie Daeš z Rakky, niekdajšieho faktického hlavného mesta samozvaného kalifátu tejto militantnej organizácie. Sýrski aktivisti dnes uviedli, že nálety zasiahli posledné studne s vodou, ktoré ešte mesto malo, a zabili okolo 20 civilistov.

Na videu Daeš, ktoré sa šírilo v sociálnych médiách, sa jeden zo zajatcov predstavil. Povedal, že spolu s kolegom, ktorý vyzeral ako ťažko zbitý, ich chytili neďaleko dediny Šula počas protiútoku militantov. Zajatec však neuviedol, kedy ich chytili. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že v Sýrii neboli zadržaní nijakí ruskí vojaci.

Rusko je kľúčovým spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorého jednotky postupujú v bojoch proti Daeš vo východnej provincii Dajr az-Zaur, kde sa nachádza aj dedina Šula. Rusko poskytuje sýrskym vládnym silám leteckú podporu od začiatku septembra.

Pri spomínanom pondelkovom útoku v sýrskej metropole Damask vtrhli dvaja muži na policajnú stanicu vo štvrti al-Mídán, potom sa jeden z nich odpálil. Ďalšiemu útočníkovi sa podarilo dostať na poschodie budovy, kde ho polícia zabila, ale teroristov pás s výbušninami explodoval. Násilie si vyžiadalo 17 ľudských životov.

Viac o téme: DamaskDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu