Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obľúbené destinácie Slovákov v ohrození: Džihádisti hrozia útokmi na Balkáne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

SARAJEVO - Extrémistická organizácia Daeš sa vyhráža útokmi na Balkáne, uviedol dnes bosniansky denník Večernji list.

"Nezabudli sme na Balkán...a nechceme na neho zabudnúť. Len sme boli trochu zaneprázdnení..." uviedli džihádisti vo svojom propagandistickom časopise Rymiah, ktorý je určený čitateľom balkánskeho regiónu. Daeš sa vyhráža teroristickými útokmi pre zločiny, spáchané na moslimskom obyvateľstve počas občianskej vojny v bývalej Juhoslávii v 90. rokoch. Srbi majú byť terčom útoku pre masaker v Srebrenici a Chorváti preto, že sú neveriaci.

V militantnom časopise tiež pripomínajú Chorvátom nedávnu udalosť, ktorá znepokojila chorvátskych obyvateľov bosnianskeho mesta Tuzla. Neznámi páchatelia tam vedľa katolíckeho kostola vyvesili  zástavu teroristickej organizácie Kaukazský emirát. 

Chorvátska populácia to vnímala ako potenciálnu hrozbu. Militanti z Kaukazského emirátu operuje v ruských oblastiach severného Kaukazu. Jej zámerom je "oslobodiť" túto časť Ruska od nadvlády Moskvy a zaviesť tam islamský emirát. Tento cieľ je spoločný s Daeš, ktorý si vďaka intenzívnej propagande získal množstvo sympatizantov a nasledovníkov aj z radov iných džihádistických hnutí operujúcich v rôznych krajinách.

Viac o téme: TerorizmusBalkánChorvátskoDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu